Balkonada

Varázslatos tulipánszőnyeg hódít Isztambulban

Isztambulban idén már 11. alkalommal rendezik meg a tulipánfesztivált, ahol nem kevesebb, mint 563 ezer színes tulipán elültetésével hozták létre a világ legnagyobb tulipánszőnyegét. 

 

tulipanszonyeg5

 

Isztambul elfoglalásának 563. évfordulójára ismét a tulipánok vették át a főszerepet a török fővárosban. A 11. nemzetközi tulipánfesztivál keretében az isztambuli önkormányzat 563 ezer tulipánt ültetett, amivel a világ legnagyobb élő virágszőnyege jött létre. A tavalyi első virágszőnyeg Kadir Topbaş, az isztambuli főpolgármester tervei alapján készült 1262 négyzetméteres területen 545 ezer tulipán felhasználásával. Idén felülmúlták a tavalyi méreteket, 1728 négyzetmétert foglal el az 563 ezer virágból álló műalkotás.

A fesztivált 2005 óta rendezik meg „A tulipán visszatér hazájába” kampány keretében. Ezzel demonstrálják, hogy bár a tulipán innen került Hollandiába, most már újra Isztambulban is hazára lelt. A tulipán megváltoztatta a város arculatát, új munkalehetőségeket teremtett. A tulipánra fontos iparág épül, aminek köszönhetően Törökország a legnagyobb exportőrök közé tartozik – mondta el Ahmet Bilal Kıymaz főpolgármester-helyettes a hivatalos megnyitón.

 

tulipanszonyeg4

 

tulipanszonyeg3

 

tulipanszonyeg2

 

tulipanszonyeg

 

Az Egészségügyi Világszervezet az egy főre jutó zöld terület nagyságát 10 négyzetméterben határozta meg. Isztambulban növekedő tendencia figyelhető meg, tavaly már 8 négyzetméterre emelkedett – többek között az ilyen kezdeményezéseknek köszönhetően. Csak összehasonlításként jegyezem meg, hogy Európa legzöldebb fővárosában, a 276.000 lakosú Ljubljanában egy lakosra 542 négyzetméter zöldterület jut!!!

A Sultanahmet téren található élő tulipánszőnyeg április 30-ig látható.

 

Forrás

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok Facebook csoportunkhoz

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!