Balkonada

Nárcisz, a tavaszi szépség

A tavasz biztos hírnökei a nárciszok, már az első márciusi napsütés hatására virágot bontanak a korai fajtái. Légies könnyedségükkel, illatukkal, hamar elűzik a téli hangulatot és melegséget, vidámságot hoznak a szürke téli napok után.

 

nárcisz

 

A nárcisz Narkisszoszról, egy nimfa fiáról kapta a nevét, aki önmaga tükörképébe szeretetett bele, amikor egy vadászaton szomjának oltása közben megpillantotta saját tükörképét a folyóban. Másnap reggelre már csak néhány nárcisz fogadta a folyópartra érkező nimfákat. A nárcisz azóta is az önimádat jelképe, innen ered a nárcizmus és a nárcisztikus kifejezés is. Neve utal még narkotikus tulajdonságaira is, minden Narcissus faj főként a hagymájában, másodsorban a leveleiben tartalmaz likorint, vagy más néven narciszint, aminek hánytató és bénító hatását már az ókorban ismerték.

 

nárcisz7

 

A nárcisz (Narcissus) a spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe, az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozó növénynemzetség. A nemzetség körülbelül 50 fajának természetes elterjedési területe nagyrészt a mediterrán térségre szorítkozik (Földközi-tenger vidéke), de néhányat megtalálhatunk a Kaukázusban is, vagy Ázsiában, egészen Kínáig. Nagy általánosságban elmondható, hogy a nárciszok a hegyvidéki rétek, alhavasi legelők növényei, nálunk az Őrségben él a Narcissus poeticus subsp.radiiflorus, más néven a csillagos nárcisz. A csillagos nárcisz dél-közép-európai faj. Magyarországra a törökök hozták be, és az eredeti élőhelyén melegebb klímához szokott növény jól alkalmazkodott az itteni klímához.

 

nárcisz1

 

nárcisz4

 

A jelenlegi fajták többsége hibrid, méretben, alakban, színben és virágzási időben nagyon változatosak. Többnyire fehér vagy különböző árnyalatú sárga színekben pompáznak, de a hibridek között akadnak rózsaszínűek is.

 

nárcisz3

 

nárcisz2

 

narcissus-765888_1920

 

A nárcisz hagymája típustól függően akár 12-13 cm kerületű is lehet, szinte bármilyen talajba beültethető, azonban meghálálja a laza szerkezetű, homokos talajokat. Napos félárnyékos helyeken szépen fejlődik, ültetési mélység a hagyma méretétől függ, amekkora a hagyma magassága legalább annyi föld lepje el a hagyma csúcsát. Augusztus végétől november közepéig ültethető, hogy legyen ideje begyökeresedni a komolyabb fagyok előtt. Komposzt, szerves trágya vagy műtrágya bedolgozását a következő években bőséges virágzásával jutalmazza. Elvirágzás után vágjuk le a virágszárakat, a leveleket azonban hagyjuk maguktól elszáradni. A levelek leszáradása 4-6 hétig tart, ezalatt a tápanyagok visszahúzódnak a hagymába, a következő évi virágzásra a föld alatt visszahúzódva készül fel a nárcisz. A hagymákat 4-6 évente érdemes felszedni a levelek elszáradása után, hűvös, száraz helyen pihentetve ősszel ismét vissza lehet őket telepíteni a kertbe.

 

nárcisz5

 

A Somogy megyei Babócsán április végén, május elején kerül sor a tömeges nárciszvirágzásra. A 13 hektáros parkban nyíló nárcisztengert kulturális programokkal teli fesztivállal és nárcisz futással ünnepelik. Megkóstolhatók a helyi ízek: az igazi babócsai vadpörkölt, halászlé, és természetesen a babgulyás és a tört bab hagymával. Édességként palacsintát és fánkot vásárolhatnak a vendégek.

 

Március_182

 

Március_172

 

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok Facebook csoportunkhoz

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!