Balkonada

Így készíts rovarhotelt

Egyre több kerttulajdonos felismeri, hogy a madarak mellett az apróbb élőlényekre, a hasznos rovarokra is vigyázni kell a kertben. A rovarhotel vagy viccesen darázsgarázs méhek, katicabogarak, lepkék és egyéb hasznos élőlények otthona. Házilag is egyszerűen elkészíthetjük az egész éves szálláshelyet.

 

IMG_8256

 

A rendszeresen nyírt kerti fű, a rendezett kert fontos apró élőlények szálláshelyét veszi el. A száraz gallyak és levelek között áttelelő rovarok és lárvák korhadt fatörzsek és levélkupacok hiányában nem találnak téli “hibernáló” helyet maguknak. A jól kialakított rovarhotel a magányosan élő méheknek és darazsaknak, pókoknak,  egyéb ízeltlábúnak, gilisztáknak, csigáknak és kétéltűeknek is lakhelyet biztosít.

 

IMG_8257

 

Az apró élőlények fontos feladatokat látnak el, a giliszták segítik a kerti hulladék komposztálódását és javítják a talaj minőségét, a pókok és katicabogarak sok apró kártevőt pusztítanak el. A méhek, darazsak és pillangók pedig rendkívül fontos szerepet játszanak a növények megporzásában. Világszerte komoly problémát okoz ezeknek a fajoknak az eltűnése, Kínában például egyes helyeken már kézzel kell beporozni a gyümölcsfákat.

 

cherry-blossom-1257021_1920

 

A rovarhotelbe szinte minden természetes anyagot beépíthetünk. Figyeljünk arra, hogy legyenek búvóhelynek, táplálkozó és szaporodóhelynek alkalmas részek is. A rovarhotel fő anyaga lehet deszka, gerenda vagy akár raklap is. Szükséges a tető, hogy az eső és a hó ne tegye tönkre.

 

Tulln_277

  

Alakítsunk ki rekeszeket, polcokat, ezek lesznek a különböző lakosztályok. A berendezésül szolgáló kérges farönkökbe fúrjunk lyukakat, hogy minden élőlény megtalálhassa a számára legmegfelelőbb kis odút. Labirintusszerű búvóhelyeket alakíthatunk ki sűrűn egymásra helyezett ágakkal. Használhatunk lyukacsos téglát, vagy tetőcserepeket is. A fűnyíráskor megszárított széna, dióhéj, kő, virágcserép darab, fenyőtoboz is jól jöhet. Célszerű csirkehálóval betekerni, hogy megvédjük a szállóvendégeket az éhes madaraktól.

 

IMG_8258

 

A rovarhotel gondozást nem igényel, a természetes folyamatok gondoskodnak a karbantartásról. A tavasszal épített hotel nyár végére teljesen benépesül és ideális telelőhely lesz a lepkéknek, darazsaknak és a katicabogaraknak is.

 

Tulln_251

 

Sok sikert és sok szorgos szállóvendéget kívánok! Köszönöm a piros tetős rovarhotel fotókat Posnyák Klára Klaudiának.

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok Facebook csoportunkhoz

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!