Balkonada

Vitorlavirág virágzásának rejtélye

A békeliliomként is hívott vitorlavirág igénytelen, mégis dekoratív szobanövény. Könnyen nevelhető, gondozása egyszerű, egész évben otthonunk dísze lehet. Zöld növényként is mutatós, de igazi szépségét a fellevéllel körülölelt virág adja. 

 

vitorlavirág1

 

A vitorlavirág (Spathiphyllum) torzsavirágzatú, az igen tartós, fehér vitorlaszerű képződmény valójában egy fellevél, ami idővel zöldre színeződik, majd 5-6 hét elteltével elszárad.

A trópusi eredtű növény kedveli a meleg párás környezetet, de panellakásokban is megél. Egyenletesen meleg 15-22 fokos környezetben, kaviccsal vagy agyaggranulátummal megrakott tálcán érzi jól magát. A leveleit rendszeresen permetezzük, de arra figyeljünk, hogy a virágokat ne érje a víz. Szereti, ha nedves a földje, a levelek lekonyulásával jelzi, ha szomjas. Ilyenkor nem kell megijedni, a víz hatására könnyen regenerálódik. Vigyázzunk, mert a pangó víz a növény pusztulását okozhatja. Tavasztól őszig az öntöző vízhez hetente egyszer keverjünk egy nagyon kevés virágzó dísznövényekre való tápoldatot.

 

vitorlavirág

 

 

A virágzáshoz nagyon sok tápanyagra van szüksége ezért a fiatal növényeket tavasszal és ősszel is érdemes átültetni. Átültetéskor a szaporítást is megoldhatjuk, a kis sarj növényeket egyszerűen válasszuk le, ügyelve arra, hogy a gyökerek ne nagyon sérüljenek. Átültetés után egy hónapig ne tápoldatozzuk. Ha megfelelő a tápanyag utánpótlást a vitorlavirág akár egész évben csodálatos virágokkal hálálja meg a törődést.

 

 

vitorlavirág_Bakos Irén

Bakos Irén

És akkor jöjjenek az olvasói vélemények, a jól bevált tapasztalatok.

 

Kiss Ilona

“Könnyű nevelni, szinte magától szép és virágzó növény.”

 

Fausztné Guttján Ildikó

“Nagyon szeretem, hálás növény.” 

 

Szalócziné Ruzson Ilona

“Ő az én vitorlám ami most ugyan nem virágzik, de szinte egész évben van rajta. Szereti a vizet és a fényt semmi extra nem kell a tartásához. Én wuxalt használok mert az minden virágnak szerintem a legjobb.”

 

vitorlavirág_Szalócziné Ruszom Ilona

Szalócziné Ruszom Ilona

 

Esfir Rybak

“Így igaz, mindent kibír. A macskám folyton verekszik vele, de ez a növény állja a sarat!”

 

Alaksa Ágota

“Ugyan most nem virágzik, de szeretem, mert így is gyönyörű, csak víz kell neki.”

 

vitorlavirág_Alaksa Ágota

Alaksa Ágota

 

Barella Emma

“Nekem is van három jó nagy cseréppel. Könnyű tartani, én tavasszal adok neki egy kis tápot és amikor szükséges lezuhanyoztatom a leveleit, olyankor gyönyörű üde lesz. Szeretem, mert sokáig tart a virágja. Még zölden is. Átlagban két évente friss földbe ültetem. Olvastam valahol hogy tisztítja a levegőt, ezért tartok belőle a halószobába és a nappaliba is.”

 

Herbai Edit

“Szereti az élet mérsékelten napos oldalát és hálásan bírja a panelt.”

 

vitorlavirág_Herbai Edit

Herbai Edit

 

Turánné Szolnoki Valéria

“Nekem is van egypár cseréppel, nagyon szeretem, sokat virágoznak, épp most jönnek a virágok. Szereti a vizet, én mindig alulról locsolom, sűrün permetezem a levelét. Ha valami baja van, mindjárt jelzi, le kókadnak a levelei, akkor biztos, hogy vízhiánya van. Azt sem szereti, ha a földje nagyon vizes. Én a tavasszal kiteszem őket árnyékos helyre, nagyon szeretnek kint lenni. Általában duplájára szaporodik. Ősszel mehet a szétültetés és az ajándékozás.”

 

Vadady Mária

“Virágzáshoz olyan tápot kell adni minden virágzónak, amiben több a kálium. Bármilyen fajta a táp, ez a lényeg. Lombnöveléshez pedig olyat, amiben több a nitrogén.”

 

Hálásan köszönöm az olvasói fotókat és véleményeket! 

A vitorlavirágot a Nasa a légtisztító növények top tízes listájára is beválogatta. Ne hiányozzon a Te otthonodból sem!

 

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

Így kényeztesd télen a szobanövényeket

10 mérgező növény: ezekkel vigyázz, ha gyerek van a családban

✿ Őszi pillanatok a négyévszakos kertben

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!