Balkonada

Megtaláltuk a korallvirág virágzásának titkát

A sűrű, apró virágaival díszítő színpompás korallvirág a lakások és balkonok kedvelt nővénye. Egy-két apró trükkel akár egész évben virágzásra bírható. Most felfedjük a titkot. 

 

korallvirág

 

A hét növénye sorozatunkban rendszeresen egy olyan növényt mutatunk be, amelynek gondozása sokaknak gondot okoz és az interneten található ellentmondó információk csak fokozzák a káoszt. Az olvasók bevált praktikáit viszont bátran ajánlhatom. 

 A Madagaszkár szigetéről származó korallvirág ((Kalanchoe blossfeldiana) igen fényigényes faj, csak napos és világos helyen érzi jól magát és itt hajlandó virágba borulni. Sötét nappalos növény, azaz a virágzáshoz időszakonként minimum 12 órára sötétben kell tartani. Jól alkalmazkodik a hőmérséklethez, plusz 10 és 25 között bármit elvisel, de virágot csak 16 fok fölött hoz. Jól bírja a száraz levegőt is. 

Nem szereti a túlzott locsolást, a földjét hagyjuk mindig kiszáradni két locsolás között, hisz pozsgás leveleiben bőségesen tárol vizet. Két hetente tápoldatot is adjunk neki.

 

korallvirág_Turánné Szolnoki Valéria1

Turánné Szolnoki Valéria

 

Az elnyílt virágzatot csípjük vagy vágjuk le és a zöld részt is metsszük meg, így biztosíthatjuk a növény szép formáját és az újravirágzást. Átültetéskor lazább szerkezetű, tőzeges virágföldet válasszunk. 

Amikor a hőmérséklet már állandóan 10 fok felett van, kihelyezhető a kertbe vagy balkonra, a tűző naptól viszont óvjuk. Ősszel időben vigyük vissza a lakásba, mert 10 fok alatt tönkre megy.

 

 

korallvirág_csorba Anikó Mária

Csorba Anikó Mária

 

És jöjjenek az olvasói tanácsok.

Lakatár Mari

Megtaláltam a barátnőm tavaly márciusi képét a korallvirágról. Neki 2 évenként virágzik, ebben bízva nem dobtam ki a én “kócos zöldemet” sem, mert talán jővőre lesz belőle valami…”

 

korallvirág_lakatár Mari1

Lakatár Mari

 

Vadady Mária

“A napfényes helyet szereti, nyáron ki lehet tenni a szabadba is. A virágzáshoz nem árt virágzást segítő táppal locsolni. Egy biztos, hogy sok napsütés kell neki. Amikor virágboltos voltam, az ott lenyílottakat megcsipkedtem, hazahoztam és virágzós tápot adva nekik a teraszon újra virágba borultak. (Eladhatóvá.) Egészen a fagyokig kint voltak, némelyik levele már színesedett, de bírták. De bent sosem sikerült, valószínű rossz gazdája voltam a túlgondozós természetemmel. Valamelyik virágos csoportban olvastam hogy van aki csak ezzel ültette be nyárra a ládáit a nagyon napos ablakában.”

 

korallvirág_Schneider Éva

Schneider Éva

 

Kapos István

“Nekem se maradt meg még sosem. A virágzás után, amíg kinn van a szabadban, addig jól van, ahogy beviszem a lakásba elhullajtja a levelét.”

 

Turánné Szolnoki Valéria

“Húsvétra kaptam, karácsonyra és az új évre megint kinyílott. Ugye milyen szép! Mikor beviszem az enyém is sok levelet lehullajt, és egyszer csak abbahagyja, gondolom meg kell szokniuk a hely és a levegő váltást. Nekem a pincében is vannak hatalmas példányok, évek óta ott teleltetem, már jönnek a végén a hajtások. Egész nyáron virágozni szoktak.” 

 

korallvirág_Turánné Szolnoki Valéria

Turánné Szolnoki Valéria

 

Kithné Mohácsi Beatrix 

“A hideget nem szereti, attól hullik le a levele. Én nyáron mindig kiültetem az enyémeket, rengeteget nőnek olyankor. Elvileg most virágzik, de ha télen letakarjuk, rábírhatjuk a virágzásra ismét. Csak olyankor nagyon szereti a tápoldatot. Nálam most kezd nyitni az egyik, a másik meg olyan aktiv korszakában van, hogy a kis oldal hajtásain jönnek a gyökerek. Ha melegebb lesz, ültetem ki őket.”

 

Géczi Erzsi

“Nagyon szép kis virág! Nekem is van. Nemsokára virágzik. Akkor majd én is felteszem. Nyáron hajtattam két másik cserépben és hatalmasra nőttek a szabadban. Sajnos idebent lehullajtották a leveleiket. Valószínű, hogy nem kaptak elég fényt. Le kell csipkedni a virágokat, ha elnyílott és meg is kell “metszeni”, visszavágni, akkor előbb-utóbb virágozni fog.”

 

korallvirág_lakatár Mari

Makatár Mari

 

A virágoztatás titka tehát: mindig vágjuk le az elnyílt virágokat, rendszeresen metsszük, napos helyen tartsuk, időszakonként biztosítsunk sötétséget és tápoldatozzuk rendszeresen. 

 

Köszönöm az olvasót tanácsokat és fotókat!

 

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok Facebook csoportunkhoz

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Kassai István says:

  A szobanövények tartásánál akkor lesz sikerünk, ha utánanézünk, hogy a növények élőhelyén milyenek a klimatikus viszonyok. A korallvirágnál szerencsém is volt. Déli balkonunk van, és önöntözős ládába ültettem őket – gyönyörűen nőttek. ősszel az északi fekvésű üvegezett lépcsőházba vittem őket és egyáltalán nem kaptak vizet. Ahogy a kaktuszokat szoktam tartani. Szerintem télen nem szabad öntözni őket, főleg felülről nem. Ami vizet kapott, kirohadt. A bimbók már a lépcsőházban jönnek. Gyönyörűen virágoznak tavasztól őszig, folyamatosan.

 2. Kedves István!

  Köszönöm, hogy megosztottad tapasztalataidat.
  Gratulálok és további sok örömet kívánok még a virágaidhoz! Jucó

 3. kissjónás says:

  Sziasztok!
  Én elvirágzás után levágtam a száraz részeket. Azóta viszont azok helyén kb 3 cm hosszú száraz ágak nőttek ki, amik nagyon nem akarnak eltűnni. Mit szúrtam el a metszésnél, mit tegyek? Köszönöm a tanácsot.
  Jónás


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!