Balkonada

Így újítsd meg az áttelelt muskátlit

A tavasz első hírnökei már lassan el is nyílnak a kertekben, ideje hát, hogy elővegyük a téli álmukat alvó muskátlikat és felkészítsük őket a tavaszi virágzásra.

 

muskátli_Balanyi Pintér Anita

Fotó: Balanyi Pintér Anita

 

Az átteleltetett muskátlik március elejére már elég lepusztult állapotba kerülnek. A fény hiány miatt leveleik nagy részét elvesztik, a megmaradtak megsárgulnak és gyakran erőtlen, gyenge hajtásokat hoznak. Időnként bimbók is vannak a növényen. A tapasztalatlan ember gyakran nem is hisz benne, hogy a sokszor élettelennek tűnő növény még burjánozni fog. 

 

muskátli1

Muskátli letisztítás előtt

 

A dús virágzás titka az alapos visszavágásban rejlik. Távolítsuk el ez elszáradt leveleket, bimbókat. A szárakat 2-3 hajtás kezdeményig, 8-10 cm magasságig vágjuk vissza. Nem kell megijedni, a rejtett rügyek majd újraélednek és pár hónap alatt szép bokros, formás alakú, dúsan virágzó muskátlink lesz.

 

Muskátli letisztítás után

Muskátli letisztítás után

 

Átültetni nem fontos a muskátlikat, elégséges a felső 3-4 cm földréteget eltávolítani és friss muskátli földdel pótolni. 

 

Muskátlik letisztítva, friss földréteggel

Muskátlik letisztítva, friss földréteggel

 

A melegebb és világos helyen tartott növények szép fejlettek lehetnek. Ezeket sem szabad sajnálni visszavágni. A szép egészséges hajtásokból érdemes ledugni párat, hogy újabb növényeink keletkezzenek. 

 

Május_0549

Teleltetett muskátli június elején

 

Minél fiatalabbak a tövek, annál gazdagabban virágoznak majd visszavágásuk után. A megtisztított virágokat öntözzük be és világos, de nem tűző napos helyre tegyük. Akkor öntözzük csak, ha a föld kiszárad, de akkor adjunk bőven vizet, hogy a föld nyirkos legyen, de álljon alatta a víz. Öntözésnél ügyeljünk arra, hogy a levelekre ne kerüljön víz. Két hét múlva kezdjük el a hetenkénti tápoldatozást. A virágokat a fagyok elmúltával tegyük ki a kertbe vagy erkélyre. Fokozatosan szoktassuk őket a naphoz.

 

Teleltetett muskátlik a novemberi napsütésben

Teleltetett muskátlik a novemberi napsütésben

 

Késő őszig virágoznak, csak a fagyok előtt vigyük be a muskátlikat teleltetésre

A muskátli nagyon jól társítható más balkonnövényekkel, egyszerűen gondozható és nagyon hálás növény, kezdő kertészkedőknek is bátran ajánlom. 

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok Facebook csoportunkhoz

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!