Balkonada

Fűszerspirál, a körkörös élvezet

A gondos hobbi kertész minden talpalatnyi helyet kihasznál és a kerti virágpompa mellett hangsúlyt fektet arra is, hogy saját termesztésű, egészséges ízeket varázsoljon a konyhaasztalra. A spirálisan kialakított fűszerkert helytakarékos, illatos és szemet gyönyörködtető.       

 

fűszerspirál2

 

A zöldfűszerek minden ételt azonnal frissé varázsolnak, ugyanakkor termesztésük hely- és energiatakarékos. Igen dekoratívak is, ezért egy díszkertben is remekül mutatnak. A különleges spirális formával jól elszeparálhatjuk a növényeket, ugyanakkor koncentráltan nevelhetjük aromás kedvenceinket.

Fűszerspirál kialakításával kevesebb termőföldre van szükség, hisz elég csak a felső rétegben biztosítani a dús táptalajt. A spirális kialakításnál érdemes a fűszernövények tulajdonságait is figyelembe venni. A könnyen szétterjedő fajtákat, pl. menta, citromfű, kamilla érdemes elkülöníteni. A földbe függőlegesen elhelyezett elválasztó tégla vagy geotextil megakadályozza a gyökerek elburjánzását. 

 

fűszerspirál3

 

fűszerspirál4

 

fűszerspirál6

 

Az ültetésnél fontos szempont a növények származása, az azonos származásúak, így azonos igényűek kerüljenek egymás mellé. A ma használt kedvenc fűszernövényeink jelentős része mediterrán származású (bazsalikom, kapor, zsálya, kakukkfű, koriander, borsikafű, oregáno, levendula stb) amik a meleg, száraz klímát, jó vízelevezetésű talajt kedvelik, kevés locsolást igényelnek. Az illóolajok koncentrációja akkor lesz a legmagasabb, ha rengeteg napfény éri őket. További jellemzőjük, hogy a mi éghajlatunkon főleg egynyáriként tarthatjuk őket, a hideg teleinken elfagynak a kertben.

 

fűszerspirál1

 

fűszerspirál7

 

fűszerspirál8

 

fűszerspirál9

 

fűszerspirál10

 

A nem mediterrán származásúak, mint pl. a menta, petrezselyem, borágó kimondottan a nedves talajt kedvelik, és árnyékos helyen is remekül termeszthetők.

A fűszernövények termesztési idejük szerint lehetnek egynyáriak (nem telelnek át) és évelők. Az évelők egy része ősszel lekopaszodik, de találunk köztük zöld lombjukat egész évben megőrzőket is.

  • Egynyáriak: kapor, koriander, bazsalikom, petrezselyem, körömvirág, borágó, turbolya, böjtfű, angyalgyökér, borsfű.
  • Évelők: snidling, édeskömény, majoránna, menta, tárkony, oregano, sóska, lestyán, torma, illatos ibolya.
  • Örökzöld évelők: babérlevél, kakukkfű, rozmaring, zsálya, téli borsika, egyes levendula fajták.

 

fűszerspirál11

 

fűszerspirál12

 

fűszerspirál13

 

Az egynyári növényeket évente kell vetni kora tavasszal és a késő fagyokig szedhetjük illatos hajtásaikat. Az évelő növények egész évben a kertben maradhatnak. Ősszel nem igényelnek semmi különösebb beavatkozást, tavasszal újra kihajtanak. Őszi metszésre sincs szükség, azt tavasszal kell megtenni.   

 

fűszerspirál15

 

fűszerspirál16

 

A napsütötte nyári fűszereknek nincs párja, de egyes fajtákról télen sem kell lemondani, a lakásban is lehet fűszerkertünk. Ha nagyobb mennyiséget sikerül termesztenünk valamiből, érdemes elraktározni télire

 

fűszerspirál17

 

A fotók forrása mellett további inspiráló fűszerkert ötleteket találsz a Pinterest albumomban.

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!