Balkonada

Flamingóvirág, a férfias szépség

 Az egzotikus flamingó virág méltán nagy kedvenc a lakásokban is. A színes, mutatós virágok vázába téve vagy a növényen hagyva is hetekig virítanak. Az újravirágoztatása nem egyszerű, de szakértő gondoskodással nem lehetetlen.  
 
 
Szeptember_024
 
 
A Dél-Amerikából származó Anthurium sötét zöld levelei ívelten kihajlók. Csavarodó torzsavirágzatát nagy, fényes fellevelek teszik látványossá. A fellevelek fehér, rózsaszín, lila, lazac, világoszöld és élénkpiros színben pompázhatnak. Szív alakú fellevelei és torzsa virágzata miatt a szerelmesek virágának is tartják és férfiak részére is bátran ajándékozható. 

A XIX. század közepéig csak Brazília sűrű erdeinek fáin élt, hosszas és fáradságos munkának köszönhető, hogy ma már a lakásban is sikerrel nevelhetjük.  Lakótelepi lakásokba is ideális, hisz télen is minimum 18-20 fok meleget igényel. A páratartalom biztosításához azonban érdemes kavics ágyra rakni, időnként permetezni. Kedveli a világosságot, de közvetlen naptól védjük. Mérsékelten, lágy vízzel öntözzük, hagyjuk a földjét kiszáradni.

Virágzás után az elfonnyadt virágokat távolítsuk el, az elöregedett leveleket is vágjuk le. A virágzással nagyon sok tápanyagot veszít. Az újabb virágzáshoz friss földre és tápoldatozásra van szüksége. Két évente ültessük át laza, tőzeges földbe. Tavasztól őszig hetente egyszer adjunk neki tápoldatos vizet. Ha már elég nagy a cserepe, elég csak a felső talajréteget lecserélni.

Tőosztással szaporítható.

 

Szeptember_025
 
Karácsony_058
 
Karácsony_059
 
flamingóvirág
 
 
Nézzük mik mondanak az olvasók a hét növényéről, mik a tapasztalataik, tanácsaik. 
Rein Tünde
“Ez a példány úgy 4-5 éves lehet, és egész évben virágzik. Nyáron az erkélyen a nagyobb növények takarásában „nyaral” egy kavicsos tálcán, amit naponta felöntök vízzel, ez biztosítja számára a párát. Ősszel, mikor hűvösödnek az éjszakák, behozom a lakásba, és kb. 1 méterre helyezem az ablaktól, hogy a tűző nap ne érje, de azért világos helyen legyen. Ezekkel a virágokkal, illetve fellevelekkel hálálja meg a gondoskodást, amik igen tartósak, több hónapig is díszlenek. Az elején elkezdett felkopaszodni, és nem tudtam, mit csináljak. De most már alakul az alakja. Nyáron elméletileg kéthetente tápoldatozom. Gyakorlatilag, amikor eszembe jut, hogy már rég nem kapott tápot a “kollégakkal” együtt. Télen egyáltalán nem kap.”
 
 
flamingó _Rein Tünde

Rein Tünde

 

flamingó_Barna Zsuzsanna

Barna Zsuzsanna

 

flamingó_fekete Lászlóné

Fekete Lászlóné

 

Géczi Erzsi
“Lassan két éve, hogy kaptam két cserép flamingót. Rendszeresen tápoldatozom őket (télen is), folyamatosan virágoznak. Most négyfelé ültettem őket, mert nagyon elburjánzottak a cserépben. Egyelőre a kisebb sarjak is jól vannak… Nyugati fekvésű ablakban vannak, így néha a nap is süti őket. Nyáron a nagy hőség idején redőnnyel árnyékolom. Még soha nem sikerült ilyen sokáig életben tartanom virágzó virágot.”
 
flamingó_Géczi Erzsi

Géczi Erzsi

 

Horváth István
“Nem csinálok vele semmit, csak beszélgetek hozzá!”
flamingó_Horváth István

Horváth István

 

Rózsahegyi Anna
“Ezek 7 évesek biztos vannak.Annyira felkopaszodtak, hogy kénytelen voltam nyáron egy nagyobb cserépbe betekerni a gyökerekkel teli szárakat. Ősszel behoztam és hozza a virágokat.”
 
 
flamingó_rózsahegyi Anna

Rózsahegyi Anna

 

“Ezek pedig a róluk leszedett kicsik. Mindegyik szépen növekszik. Kíváncsi vagyok mikor hoznak virágot.”
 
 
flamingó_rózsahegyi Anna1

Rózsahegyi Anna

 

Vadady Mária
“Remélem lesz olyan akinek személyes tapasztalatai vannak e növénnyel, mert nekem meg gondjaim. Régen kaptam egy minit, ami évekig nyílott, gyönyörű volt, aztán mivel fölnyúlott, megcsúnyult, szétszedtem, újra elültettem. Azóta nem megy semmire. Még él, néha hoz levelet, de kész kudarc. Jó volna ha akadna valaki aki elmeséli, hogy ő hogy csinálja jól. Guglis tanácsok nem érdekelnek, azokat én is előkereshetem, csak a személyes tapasztalatok. Hol tartják, mikor milyen tápot kap, hogy locsolják.”
“Még annyit hozzátennék hogy rengeteg színben, méretben létezik. Van zöld virágú fajtája, ami pl. férfiak számára kiváló virág ajándék (már ha az a férfi a virággondozós fajtához tartozik). Van belőle fekete virágú (nagyon sötét barna), bordó, meggypiros, paprikapiros, narancssárga, fehérből rózsaszínűbe átmenetes, lilás stb. De a nagyvirágúból, amit hosszú szárral, a végén fiolában árulnak láttam olyat, hogy a közepe zöld volt, a széle felé meg piros.(Vagy fordítva?…) Vágott virágként is hihetetlenül tartós (ha frisset kapunk a virágboltban). Drága virág, de érdemes akár egy szálat is ajándékozni, mert egy szép modern vázában nagyon jól néz ki egy hónapig is. Én egy kis mini narancsszínű cirmosat vettem nem régen. Hátha megmarad…”
 
 
flamingó_Vadady Mária

Vadady Mária

 

flamingó_pintérné Ágoston Anna

Pintérné Ágoston Anna

 

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!