Balkonada

Álomszép florárium díszíti az iskola auláját

Tanítani, nevelni leginkább jó példával lehet. Otthon és az oktatási intézményekben egyaránt. A pátrohai Móricz Zsigmond Általános Iskolában nagyon jó megoldást találtak arra, hogy a rideg falak közé is becsempésszék a természetet és megszerettessék a biológiát. 

 

florárium1

 

A szabolcsi, közel háromezres lélékszámú település aulában az emeletre vezető lépcső alatt már kb. 12 éve volt két 500 literes akvárium. Két éve az egyik ragasztása elengedett és kifolyt a víz az aulába. Akkor az iskola biológia és földrajz szakos tanára, Szabó András megerősítette az üveget. Három hete aztán ismét szivárogni kezdett a víz, az üveglapok beragasztása nem segített. Ekkor jött az ötlet, hogy az akvárium új funkciót kap és floráriumként neveli tovább a lurkókat a természetszeretetre. 

A florárium igen népszerű napjainkban, tulajdonképpen nem más, mint egy kisebb vagy nagyobb méretű üvegláda, vagy ház, edény, az üvegház vagy egy télikert lekicsinyített mása. A fény és a párás levegő biztosítja a növények számára a megfelelő élőhelyet. Szabó András, a csodálatos florárium megépítője mesélt a létrehozásáról.

 

“Két hetedik osztályos tanítványom, Sipos Ákos és Török Levente segített a 130×50 cm alapterület benépesítésében. A neten rendeltem a hozzávalókat (agyaggranulátum-50 liter, darált kókuszrost (aljzatnak, nem penészedik), tőzeg, melegítő lámpa, szivattyú a víz forgatásához, fénycsövek -2 db, hő- és páratartalom-mérő. A háttér az, ami az akváriumban volt, csak purhabbal néhány műanyag virágcserepet erősítettem rá, majd ragasztó segítségével kókuszrosttal bevontam.

 

florárium10

 

Hosszában félbevágott PVC csőből szintén purhab és csillámpala darabok segítségével készítettem el a „vízlépcsőt”. A növények megvásárlása után a beültetés következett. Kb. 2 hét alatt, 12-15 munkaórával lettünk kész. Szerintem jól sikerült, de még vannak igazítani való dolgok benne. A világítás és a szivattyú az akvárium időzítőkapcsolójával működik. Naponta délután vízzel megspriccelem a növényeket, egyébként 75 % a páratartalom benne 22 foknál. Egyelőre még nem tápoldatoztam, de később szükség lesz rá.

A hozzávalókat a szülők báli bevételéből finanszíroztuk, kb. 45.000 forintba került. Van benne pletyka, csokros inda, marantha, vénuszhajpáfrány, középen tillandsiák és lepkeorchidea fent csipkeharaszt, hálóslevél. 

A gyerekek sokszor kérdezik, hogy mi lesz még benne? Ők várják az állatkákat. Utánanéztem a nyílméreg békáknak, ugyanis a klíma és az élőhely tökéletes lenne nekik. Ráadásul szebbnél szebbek! De nagyon drágák (8-30 ezer között van az áruk). Úgyhogy marad a florárium, nem lesz belőle terrárium.”

 

florárium2

 

florárium3

 

florárium4

 

florárium5

 

florárium6

 

florárium7

 

florárium8

 

florárium9

 

András készített egy videót is a fantasztikus élővilágról. Nézd meg, érdemes!

 

 

Igazán példaértékű, amit ebben az iskolában létrehoztak. Így lehet igazán közel vinni a természetet a gyerekek szívéhez és megszerettetni velük a biológiát. Bízom benne, hogy előbb-utóbb a gyerekek kívánsága is teljesülhet és ugrándozó színes békák teszik még vidámabbá az oázist.

Gratulálok és köszönöm az információkat és a fotókat Szabó Andrásnak! 

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!