Balkonada

Lepkeorchideák kiállítása a Vajdahunyadvárban – Nyerd meg a belépőjegyed!

A Magyar Orchidea Társaság idén tavasszal is megrendezi nagy sikerű orchidea- és bromélia kiállítását a Vajdahunyadvárban. A kiállítás középpontjában a legkönnyebben tartható és legcsodálatosabb színvilágú lepkeorchideák állnak.

 

Lakatár

Püsök Géza lepkeorchideája

 

Az elmúlt években a kiállítások az esőerdők lenyűgöző és különleges orchideáit mutatták be, amelyek nálunk kevésbé ismertek. Ez alkalommal visszatérnek ahhoz az orchideához, amely a leginkább megtestesíti mindenki számára az „orchideát”, amely szinte már szobanövénynek számít, mégis sok titkot rejteget még. Amely minden alkalommal elbűvöl, amikor kinyitja virágait, amelyben soha nem lehet csalódni, és amely hónapokon keresztül virágzik. Ez a sokak által ismert és szeretett Phalaenopsis, azaz a lepke orchidea.

 

P1000128

 

A XVIII. századi felfedezése óta a lepkeorchidea karrierje szinte töretlen. Első perctől kezdve a kertészek és a növény- kedvelők első számú kedvence lett. Minek köszönheti népszerűségét? Elsősorban annak, hogy könnyen nevelhető lakásban is, készségesen virágzik, és gondozása egyszerűbb, mint a legtöbb orchideáé. 

A Phalaenopsisok az ázsiai esőerdőkben őshonosak, Malajziától Új-Guineáig megtalálhatóak. Jelenleg 70 faját ismerjük. Első leírása 1750-ből maradt ránk, Borneo szigetén egy lepkegyűjtő fedezte fel a hatalmas, fehér virágú növényt, amelyet a szellő lengetett, és messziről úgy tűnt, mintha lepkék ülnének egy ágon. A neve is innen ered: Phalaenopsis, azaz lepkeorchidea. Bár egyes példányok már a XVIII. század végén eljutottak Európába, a korabeli európai kertészetek jó része csak rajzok alapján ismerte a csodás növényt. A tengeren való több hetes szállítást a begyűjtött növények többsége nem élte túl, mivel a lepkeorchideák nem rendelkeznek víz és tápanyag tárolására szolgáló szervvel, így hamar kiszáradtak, tönkrementek. Mivel a szállítása nagy nehézségekbe ütközött és csak néhány példány érkezett meg élve Európába, így az áruk is szinte csillagászati volt. Az első európai virágzásra 1847-ig kellett várni, ez volt a hófehér virágú Phalaenopsis aphrodité. Ennek a ténynek tudható be, hogy a Phalaenopsisok később váltak széles körben ismertté, és később kerültek be az értékes európai orchidea-gyűjteményekbe.

 

P1000085

 

A lepkeorchideák keresztezése a 60-as években vett lendületet, amikor szinte naponta születtek a kertészetekben újabb és újabb színű, mintájú és nagyságú hibridek. A különféle fejlett laboratóriumi eljárásoknak köszönhetően a 20. századra a lepkeorchidea az egyik legnépszerűbb, legkönnyebben elérhető és kezelhető orchideává vált. A hibridek száma több száz, és évente találkozunk még mindig újabb és újabb hibridekkel. Az elmúlt évek egyik nagy szenzációja volt a „fekete” orchidea, amelynek egészen sötét, bordó színe szinte már feketének látszik. De nagy népszerűségnek örvend az úgynevezett „vízesés” orchidea is, melynek hosszú, lefelé hajló, dúsan virágzó szárai vízeséshez hasonlatosak. De vannak fehér bordó foltos, sárga, rózsaszín, pöttyös, csíkos, nagy-, illetve kisvirágú hibridek, mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt közöttük.

Kék orchideát viszont ne keress ezen a kiállításon. A természetben ilyen nem létezik, a boltokban kapható kék orchideák mind festetettek. Tudósoknak laboratóriumi körülmények között sikerült előállítaniuk, kikísérletezniük egy kék fajt, de az kereskedelmi formalomban nem kapható.

 

2016 plakát végleges (kicsi)

 

Sok gyönyörű lepkeorchidea hibrid mellett rengeteg tavasszal nyíló különleges és illatos egyéb orchidea is látható lesz.

A kiállítás időpontja: március 11. és 14. között a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a Vajdahunyadvárban.

A kiállítás idén először, kivételesen négy napon keresztül várja a látogatókat, 10 és 18 óra között.

Bővebb információ: www.orchdeatarsasag.hu, www.orchideakiallitas.hu

 

 

Nyerj belépőjegyet az orchidea kiállításra!

Válaszolj az alábbi egyszerű kérdésre a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportban és nyerd meg a 5 párosbelépő egyikét!

Hányadik században kerültek be a Phalaenopsisok Európába?
a.) 17. század
b.) 18.század
c.) 20. század

 

A válaszokat 2016. március 6-án éjfélig várom, a sorsolásra március 7-én kerül sor.

 

A választ erre a linkre kattintva tudod megadni:

https://www.facebook.com/groups/balkonada/permalink/573781822785933/

 

Játékra fel!

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Köszi Magdolna!

  Jó a válasz, de ahhoz, hogy nyerhess, a Facebook csoportba kell megadni a választ.

  Virágos szép napot kívánok: Nagy Jucó

 2. Köszi Kata!

  Jó a válasz, de ahhoz, hogy nyerhess, a Facebook csoportba kell megadni a választ.

  Virágos szép napot kívánok: Nagy Jucó

 3. Köszi!

  Jó a válasz, de ahhoz, hogy nyerhess, a Facebook csoportba kell megadni a választ.

  Virágos szép napot kívánok: Nagy Jucó


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!