Balkonada

Csodálatos tőzike mező hódít Tormaföldén

A tavasz legszebb hírnökei közé tartozó tőzikét gyakran összetévesztik a hóvirággal és a gyöngyvirággal.  A tavaszi tőzike apró fehér, kecsesen bókoló virágaival az ország több területén is találkozhatunk, én most a Zala megyei Tormaföldén lévő virágtengerről találtam egy csodálatos videót.

 

tőzike3

 

A tőzikét  (Leucojum vernum) sokan hóvirágnak, vagy épp gyöngyvirágnak nézik, mert mindkettőre nagyon hasonlít ez a kedves hagymás növény. A gyöngyvirággal már azért sem lehet összetéveszteni, mert a tőzike február végén, míg a gyöngyvirág kb. két hónappal később borul virágba. A hóvirággal több a hasonlósága, egy időben nyílnak és mindketten az amarilliszfélék családjába (Amaryllidaceae) tartoznak. Közös bennük az is, hogy védett növények, szedésükért komoly pénzbüntetést kell fizetni és különösen a hagymájuk mérgező. A tőzike virágai harang alakúak, a hat fehér lepellevél, a végén zöld vagy sárga folttal egyforma hosszú. A hóvirágnak ezzel szemben hosszabb és rövidebb szirmai is vannak.

 

hóvirág

Hóvirág

 

A tőzike, akárcsak a hóvirág önszaporító, így évről évre egyre több fehér virág tűnik fel élőhelyén, ha azt nem bolygatják. Árnyas erdőkben, ártéri erdők aljnövényzetében több helyen is találkozhatunk vele, Zalában, Somogyban és Győr-Sopron megyében, főleg Csáfordjánosfa határában vannak a legnagyobb egybefüggő területek.  A február végétől április közepéig nyíló tavaszi tőzikén kívül létezik nyári és őszi tőzike is.

 

tőzike

 

tőzike1

 

tőzike2

 

tőzike4

 

tőzike5

 

tőzike6

 

A mindössze 10-20 cm magasra növő csöppnyi virág, akár csak a hóvirág, nagy mennyiségben a csodálatos virágszőnyeget képez.  A Letenye közelében, a Tormaföldén lévő tőzike mező természetvédelmi területen található. Gyönyörködj benne Te is!

 

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 Hóvirág (Galanthus), a védett tavaszköszöntő szépség

🌷 Keukenhof, a világ legnagyobb és legszebb tavaszi kertje

🌷 Tulipán csodákért utazz Vácrátótra!

🌷 10+1 tavaszi kép, ami szebbé teszi a napodat

🌷 Fantasztikus hóvirágmező Alcsúton

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Éva Patay Tiborné says:

  Örülök hogy rátaláltam erre az oldalra.imádom a virágokat, színük pompáját.Csodás ez a tőzike nező…

 2. Köszönöm a dicsérő szavakat. 🙂
  Gyere vissza rendszeresen és csatlakozz a Facebook csoportunkhoz is, rengeteg szépséget és szuper csapatot találsz ott:

  https://www.facebook.com/groups/balkonada/

  Virágos szép napokat kívánok: Nagy Jucó

 3. Zsolt Marton says:

  Hasonló élénk tőzikemező él a Bojszai erdőben. Mivel közel a Baláta-tó, ami hazánk legnagyobb keresztes vipera élőhelye, így a térség élővilága háborítatlan. Itt sincs már sok vipera, mert az emberi tudatlanság és téveszmék miatt oly mértékben kipusztultak mindenütt, hogy összes fajuk védett.

 4. Köszönöm Zsolt a hozzászólást.
  Az emberi tudatlanság valóban rengeteg, gyakran visszafordíthatatlan kárt képes okozni.

  Szép napot kívánok: Nagy Jucó

 5. Marica Rozsane says:

  Mindegy, hogy tőzike, hóvirág, vagy gyöngyvirág, mind gyönyörű! Egyébként minden virág nagyon szép, nem tudok olyat, amelyik nem tetszene!!!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!