Balkonada

Így lesz sok virág a kálán

A fehér kálát már nagyanyáink is szívesen tartották szobanövényként, az utóbbi évtizedekben megjelent színes változatokat a fiatalabb korosztály is kedveli. Kecses formája és széles skálájú színvilága miatt gyakran a modern esküvői csokrok fő virága. Töretlen népszerűségének köszönhető, hogy A hét növényének választottuk.

 

kála6

 

 

kála1

 

A hófehér kálák a nagy virágfejekről ismertek, a színes kálák a Zantedeschiak virágai jóval kisebbek, sárga, rózsaszín, bordó, fehér, vajszín, ciklámen, lila színben is elérhető. Kifejlett növényként is megvásárolhatjuk, vagy ha szeretünk a gondozással bíbelődni, akkor tavasszal vetőmag boltban beszerezhetjük a kála rizómát. Az elültetett növényt a fagyok elmúltával kitehetjük a kert vagy az erkély egy árnyékosabb részébe. 

Fő virágzási ideje tavasszal és nyár elején van, de nem ritka téli virágképződés sem. Virágzás idején és nyáron a fehér virágú nagyon sok vizet igényel. A színes virágúakat pedig épp a túlöntözéssel tehetjük tönkre. Augusztus végétől a levelek elkezdenek sárgulni, ekkor kell elkezdeni a pihentetést. Csökkentsük a locsolást. Ki is szedhetjük a rizómákat és feldarabolással újabb növényeket képezhetünk. Földbe ültetés után mérsékelten öntözzük. Amint megjelennek a hajtások, emeljük a víz mennyiségét és tartsuk állandóan nedvesen.

Télen 10 fok körüli hőmérséklet az ideális számára. Szereti a párás levegőt, jó ha kavicsos tálcára helyezzük és időnként és permetezzük is.

 

 

kála

 

Akár a bimbós virágokat is levághatjuk, ki fognak nyílni és sokáig díszítenek a vázában.

 

kála_Ács-Dósa Mónika

Ács-Dósa Mónika

 

kála_Nógrádi Ágota

Nógrádi Ágota

 

kála_Schneider Éva

Schneider Éva

 

kála2

 

Ficze Marika olvasónk tanácsai

“Tartása nem igényel szaktudást, nyáron szereti a fa árnyékát. Vízigénye nagy, ezért lágy esővízzel többször kínáljuk meg. Fagyok elől beköltözik a szoba világos részére, itt is fontos a locsolása. Gyönyörű kecses virágaiban, örömünket leljük. Bőven öntözöm nagyon szereti a vizet. Szabadba csak a fagyok elmúltával teszem ki, levágom a leveleket. Cserépből kiveszem és szabad földbe, árnyékba ültetem sokat locsolom. Ősszel vissza cserépbe jó minőségű virágföldbe, fagyok elől mehet a szobába, ablak elé. Éles késsel egyszerűen vágd szét, három hajtást szoktam hagyni.” 

 

kála4

 

kála5

 

kála7

 

kála8

 

Köszönöm a fotókat az olvasóknak!

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Sand Shauna says:

    Ez nagyon fontos tanács volt

  2. László Kerékgyártó says:

    Nagy virágu kála hagymát szeretnék vásárolni hó fehérbe még érdekelne mijen tápoldattal öntözem mi a neve amit lehet kapni 1-2 literes kiszerelésbe Nekem kb 3000 db krém és rozsaszinü van de elég kis viráguk és levelük van Elöre is köszönöm a segitséget laci

  3. Sipőcz Ottilia says:

    Valahol azt olvastam szerei a napot. Nekem az ablakban van de csak hozza virágokat és azok nem nyÍlnak ki. Ebben tud valaki segÍséget adni, hogy mit nem csinálok jól? Köszönöm.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!