Balkonada

Szobai azálea gondozása olvasói tanácsokkal

Azálea szinte egész évben kapható, igen mutatós szobanövény. Gondozásába sokaknak beletörik a bicskája, de megéri bíbelődni vele, a dúsan virágzó növény kárpótol minden fáradtságért.

 

azálea_ficze Marika

Ficze Marika

 

A Kelet-Ázsiából származó azálea Rhododendron hibrid, a kerti havas szépe (Rhododendron) nemesítésének köszönhetően élvezhetjük a szobában is. Igen változatos színvilágú: fehér, a rózsaszín, piros, lila, és cirmos színek egyaránt elérhetők.

A fűtött meleg szobát nem jól viseli, 15-18 fok ideális részére, meleg szobában a bimbók lepotyognak. Világos, de nem napsütötte helyre tegyük, sötétben elmarad a virágzás. A virágzása idején gyakran öntözzük lágy vízzel (esővízzel vagy felforralt és lehűtött vízzel), mindig legyen nedves a földje. Meleg szobában, ahol hamar kiszárad a földje, érdemes hetente többször egy vödör langyos vízbe mártani a cserepet, hogy jól megszívja magát nedvességgel. Hetente egyszer tápoldatozzuk is. Savanyú talajt igényel.

 

azélea

 

Olvasóink jól bevált módszerei többek érnek a szakkönyvekben leírt okosságoknál, hogy az interneten terjedő, sokszor ellentmondásos leírásokat ne is említsem.

Ficze Marika

“Azálea a télen virágzó növények közé sorolható. Nagyon kedvelem, rózsaszín, piros, fehér színűek kaphatók. Tavasszal a kert árnyékos részén jól érzi magát, csak esővízzel locsolom. Ősszel már látni a kis bimbókat, beviszem a lakásba. Nem szereti a meleget, a vizet annál inkább. Karácsonyra virágba borul, virágözönnel hálálja meg a gondozást. Cserépben maradjon, kis tányér alá, mindig legyen alatta víz, így látható, mennyit vizet szív fel.”

 

azálea_csernobili Piroska

Csernobili Piroska

 

Erdélyi Klára

“Az azálea bár csodaszép, de eléggé érzékeny növény, sajnos nekem a legodaadóbb gondoskodás mellett sem bírta ki egy évnél tovább….Pedig többször is próbálkoztam vele. Amit a legfontosabb tudni, hogy mindig lágy (kalciummentes) vízzel kell locsolni, a legjobb az esővíz vagy hólé. De ha más nincs, desztillálni (felforralni és kihűteni) kell az öntözővizet, ami sose legyen hideg hanem inkább állott víz szobahőmérsékleten. Ezen kívül még nem szereti és nem tűri a huzatos helyet, a hideget sem, a túl meleget sem, a fényhiányt sem, a helyváltoztatásnak sem örül. Szóval próbálkozzál, és ha neked sikerül a túlélés az azáleával hosszabb ideig, – amit szívből kívánok – akkor oszd meg a titkot velünk itt . “

 

azálea_Bendászné Labancz Ibolya

Bendászné Labancz Ibolya

 

Balogh Dezsőné

“Az enyém áttelelő és nyáron virágzik. Ez egy tavalyi kép az azáleámról. Tavaly előtt sokkal szebb volt,rengeteg virág volt rajta. Erről én tehetek, mert sajnos későn néztem utána, hogy az elszáradt virágokat nem szabad levágni. Az idén azt tervezem,hogy átültetem egy dézsába, savanyú földbe.”

 

azélea_Balogh Dezsőné

Balogh Dezsőné

Gerzsei Andrea

“A fűtetlen szoba jó lesz neki, ahová csak épp egy kis meleg ,megy át.”

 

Vadady Mária

“Egyébként egy kis saját tapasztalat: ez savanyú talajt, lágy vizet igényel, így én a megmaradt ízesítetlen teákat is el szoktam használni az ilyen növények locsolásánál. Vagy tőzeg beáztatásával is csinálhatsz megfelelő vizet.”

 

azálea_Gerzsei Andrea

Gerzsei Andrea

 

Vörös Ferencné

“Nekem is ilyen van novemberben vettem, azóta virágzik. Nem szereti a meleget hetente egyszer locsolom.”Dobos 

 

Dobos Rita

“Állott víz, leginkább esővíz, savanyú talaj, hűvös hely. Nekem ő is két ablak közt lakik és november óta virágzik.”

 

Volfram Mónika

“Biztos hogy be kell vinni, hűvös világos helyen teleltesd, télen mivel nyugalmi időszakban lesz kevesebbet kell locsolni.”

 

Fehér Tímea

“Az enyém egész télen a szoba ablakában van, locsolom hetente egyszer. Melegben igényli a vizet és februártól virágzik májusig. Nagy melegben előbb levirágzik. Igazából 15 fok körül lenne jó neki.”

 

Köszönöm az olvasók fotóit és tanácsait!

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Árpád Kovács says:

  Nálam is a szobában az ablakban van , függöny a meleget mérsékli,szépen virágzik ,levelek épek , fűtőtest nincs közel (klímafűtés van),szoba nincs túlfűtve .

 2. Nagy Jucó says:

  Árpád, nálad ideálisak a körülmények és még szeretve is vannak, még szép, hogy virágoznak. 🙂

  További sok sikert hozzájuk! Nagy Jucó

 3. Zsóka Szabóné Tóth says:

  Novemberben kaptam rózsaszín azáleat.Mint mindíg most is elvirágzott a virágok lepotyogtak,levelei is de 3 szár megmaradt és ezen a levelek is.Konyhába tettem az ablakba és csoda történt. Csap vízzel locsoltam ami nálunk eléggé meszes és látom ám az ágak végén a bimbókat. Hát nagyon megörültem mert szépen színesednek .Nagyon örülök .


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!