Balkonada

Szeretetcsokor: elismerés a kiemelkedőknek

Mindig izgalmas egy élő legendával, egy kivételes tehetségű és köztiszteletben álló személlyel találkozni. Nekem most ismét megadatott. Guba Ági mester virágkötő a csodálatos teraszos otthonában tea és sütemény mellett fogadott, hogy megossza velem a Szeretetcsokrok történetét.

 

Guba_052

 

Guba Ági mester virágkötőt méltán tartják a legismertebb hazai virágkötők egyikének. Virágüzletét és vele magániskoláját egy éve bezárta ugyan, de továbbra is szívesen tart bemutatókat, szakmai konzultációkat és ad Tv és rádió interjúkat, hogy a virágvásárlást népszerűsítse.

 

12658028_1097646916941985_1017481696249150172_o

Balról Guba Ági Fotó: Müosz

 

A Szeretetcsokrok átadásának ötlete a hazánkban 1990-ben bevezetett Valentin-naphoz köthető. Guba Ági a Magyar Virágkötők Szakmai Egyesületének alapítójaként és első elnökeként 1991-ben Göncz Árpádot, az akkori köztársasági elnököt tisztelte meg különleges Szeretetcsokrával. Ezt aztán minden évben egy újabb csokor követte, újabb neves személyiséget tüntetett ki virágdíszeivel. A megajándékozásnak mindig volt egy apropója, egy különleges, példaértékű teljesítmény állt mögötte.

Szeretetcsokorral megajándékozottak:

 • Göncz Árpád – köztársasági elnök,
 • Szabó Zoltán – az első magyar szívátültetésért,
 • Várszegi Asztrik – pannonhalmi főapát,
 • Hegedűs Géza – író, műfordító, tanár
 • Tolnay Klári – Kossuth-díjas színművésznő,
 • Faludy György – költő, műfordító,
 • Schmitt Pál – olimpikon, a MOB elnöke,
 • Kertész Imre – Nobel-díjas író,
 • Popper Péter – író, pszichológus,
 • Presser Gábor és a Locomotiv GT,
 • Nancy Goodman Brinker volt amerikai nagykövet és a 2001-es terrortámadás hős tűzoltói,
 • Sugár András – Westel cég alapítója,
 • Koltai Róbert – színész, rendező a Sose halunk meg című filmjéért,
 • Gönczöl Katalin – ombudsman,
 • Koltai Lajos – operatőr, filmrendező,
 • Kertész Zsuzsa -TV-s személyiség,
 • Geszti Péter – az ARC plakátkiállításért,
 • Eszenyi Enikő – színművész,
 • Fischer Iván – a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója,
 • Gyarmati Andrea – sportoló és orvos,
 • Zwack Péter és családja – üzletember.

 

Guba_042

 

A csokrok természetesen egyediek, személyre szabottak, összetéveszthetetlenül „Guba Ágisak” voltak. Az átadásra ünnepélyes keretek között, exkluzív helyszíneken, neves éttermekben, szállodákban került sor. Újságírók, televíziós stábok hada követte az eseményt és tudósított róla.

Ági nagyon szívesen mesélt a szívvel-lélekkel kötött csokrokról és átadással járó szervezési munkákról. A díjazottak jó részét nem ismerte előtte személyesen, csak az átadás kapcsán találkoztak először, de azóta is régi barátként üdvözlik egymást, ha találkoznak. Egyetlen kivétel ez alól Kertész Zsuzsa, akivel “száz éves barátság” fűzi össze őket. De meséljen tovább Ági!

 

Guba_034

 

„Sajnos a megajándékozottak közül többen már nincsenek közöttünk. Így az elsőként megajándékozott Göncz Árpád sem, akihez nem volt egyszerű bejutni a Parlamentbe. Hónapokon át tartó szervezés előzte meg az 5 percesre tervezett találkozót. Göncz Árpád a Visegrádi Hármakkal tartott fontos megbeszélését szakította meg, hogy átvegye a tulipánokból, jácintokból és nárciszokból álló tavaszváró csokrot. Feledhetetlen élmény!

 

Guba_048

 

Emlékezetes és igazán megható volt a Tolnay Klárival való találkozás. Neki az utolsó Nagymama előadása után, a színpadon, több száz néző jelenlétében adhattam át a Szeretetcsokrot. A csokorba a Blaha Lujza téri metró építésekor lerombolt Nemzeti Színházból származó bársony függönydarabot is belekötöttem. A színpadi ünnepség azért is volt különleges számomra, mert én is színi pályára készültem, ezt hagytam abba a virágkötészetért.

 

Guba_039

 

Faludy Györggyel is a szeretetcsokor kapcsán ismerkedtem meg. A találkozásból órákon át tartó, őszinte, meghitt beszélgetés lett. A csokrokat egy kivételével magyar származású embereknek ajándékoztam. A 2001-es New York-i terrortámadás után úgy éreztem, kötelességem nekem is kifejezni hálámat a hős amerikai tűzoltók előtt, így Nancy Goodman Brinker nagyköveten keresztül üzentem nekik. Ebben a csokorban a szív volt a fő szimbólum.

 

Guba_044

 

Presser Gábor azt kérte, hogy a csokrot ne csak Ő kapja, hanem az LGT együttes, mert a sikereit az együttessel közösen érte el, a szuper csapatnak köszönhetően válhatott Ő is ismertté és elismertté. Végül neki egy tamburbotot díszítettem fel, a zenekari tagok pedig kisebb, férfias csokrot kaptak.

 

Guba_040

 

Minden csokor egyedi volt, a megajándékozottra szabottan készítettem. Koltai Róbert csokrába vállfa került, utalva a Sose halunk meg filmjére. Smith Pál virágdíszének központi eleme az olimpiai öt karika volt. Geszti Péternek egy repülőgépet formáltam, utalva a rap együttesére. Eszenyi Enikőnek, aki hozzám hasonlóan szívesen visel fejfedőt, egy arany dekordróttal és horgolt virágokkal ékesített főkötőt kreáltam. Sugár Andrásnak egy díszes diploma tartót ajándékoztam, hogy a nyolc diplomáját méltó helyre kirakhassa. Ez is telitalálat volt, évekig díszítette az irodáját.

 

Guba_078

 

Feltettem az életem arra, hogy az embereket elkísérjem a bölcsőtől a sírig. Mindent ki lehet fejezni a virágokkal: örömet, boldogságot, szeretetet, fájdalmat, búcsút, zenét, mozgást, fényt. Szeretetben szűkölködő világukban egyre fontosabb szerepük van a virágoknak. Szeretetcsokraimmal megmutattam, hogy növényi kiegészítéssel bármiből lehet alkotni, kompozíciót készíteni. Boldogsággal tölt el, hogy csokraimat eljuttathattam a köztiszteletben álló, jeles embereknek, akik életükkel, példamutató cselekedeteikkel érdemelték ki az elismerést. Az átadáskori reakciók, a visszajelzések azt mutatják, hogy egy ilyen személyre szóló jutalom sokszor többet ér, mint egy hivatalos kitüntetés.

 

Guba_059

 

A Valentin-nappal és a Szeretetcsokrokkal is az volt a célom, hogy álljunk meg egy szóra, szeressük, tiszteljük egymást. Bárki bárkinek ajándékozhat ilyenkor virágot.”

 

12687991_1097646556942021_6077363320381937422_n

Kertész Zsuzsa idei születésnapjára készített Guba Ági kompozíció Fotó: Müosz

 

A Szeretetcsokrok politika- és érdekmentesen kerültek odaítélésre. A gazdasági válság után, amikor már a csokrok átadására is szerényebb körülmények között kerülhetett sor, a Szeretcsokrok iránti sajtóérdeklődés is alább hagyott. Aztán a szép hagyomány egyszer csak megszakadt. Ági azt mondja, ez nem azért van mert elfáradt, vagy már nincs ihlete vagy nem lenne képes újat alkotni. Egyszerűen elfogytak a megajándékozásra érdemes emberek. Jelenleg egyetlen egy olyan személyt sem tud mondani, aki emberi tartásával és munkásságával kiérdemelhetné a Szeretetcsokrot, úgy, hogy az méltó legyen az elődökhöz.

Az idei Szeretetcsokrot én Guba Áginak ajándékoznám a több évtizedes munkásságáért, a virágkultúra terjesztéséért tett fáradtságaiért, a töretlen hitéért és lelkesedéséért.

 

Guba_025

 

Köszönöm Ági, hogy vagy, hogy önzetlenül és töretlenül képviseled a virágkötő szakmát és népszerűsíted a virágokat. További jó egészséget kívánok!

Talán neked is feltűnt a fotókon a színes terasz és a sok virág. Pedig ez csak a töredéke annak, ami itt Ágit körül veszi. Jövő héten be is mutatom majd, gyere vissza, érdemes lesz! 

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 Valentin-nap az erkélyen? Miért ne?

🌷 Valentin-napi ajándék tipp: séta a hóvirágok földjén

🌷 Így add át a virágot: a virág átadás 6+1 aranyszabálya

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!