Balkonada

Miért kell nekünk a Valentin-nap?

Február 14-e Európa-szerte egy jelentős „virágos” ünnep, ami a szerelemről, a szeretetről és a barátságról szól és egyben egy tavaszváró esemény is. Örök dilemma, hogy kell-e nekünk magyaroknak ez az angolszász hagyományokon alapuló ceremónia.

 

wood-1140124_1280

 

Nincs még egy ünnepünk, ami annyira megosztaná az embereket, mint a Valentin-nap. A kilencvenes évek elején meghonosodott ünnep a fiatal szerelmesek körében igen népszerű. A virág-, ajándék- és édességboltosok, a szállodák, éttermet üzleti lehetőséget látnak benne, ezért kedvelik. Sokan viszont határozottan elutasítják a kultúránktól idegen jellege, az üzleteket elárasztó temérdek piros giccs, illetve az elvárt „kötelező” ajándékvásárlás miatt. Mindez abból adódhat, hogy nem látják a Valentin-nap igazi lényegét. És igen, direkt írok Valentin-napot és nem Bálint napot, mert a kettő nem ugyanaz, bármennyire is egy tőről fakad. A Bálint-naphoz népi babonák, jóslások tartoznak, de ajándékozás nem. A szokások jelentős része a párválasztással kapcsolatos, a fiatal lányoknak segítettek abban, hogy megtalálják, meghódítsák, vagy megtartsák szerelmüket, életük párját. Az almát, mint a termékenység egyik szimbólumát használták jóslásra.

 

Honnan ered és mi az a Valentin-nap és miért vált a szerelmesek ünnepévé?

A februári virágajándékozás a III. században élt püspöknek, Szent Bálintnak a legendájához köthető, aki azonban csak a XIV. században vált a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé Angliában és Franciaországban. Ma már szinte a világ összes országában ünneplik. Az olaszországi Terni város bazilikájában található San Valentino sírjához ezen a napon ezrével érkeznek fiatalok, hogy itt jelentsék be eljegyzésüket. Japánban és Dél-Koreában Valentin-napon csak a nők ajándékoznak kedvesüknek, amire a férfiak az ún. Fehér Nap keretein belül megrendezett válaszajándékozással felelnek.

Valentin a III. században élt hithű katolikus püspök volt. Amikor az uralkodó II. Claudius megtiltotta a fiatal férfiak nősülését, Valentin összeütközésbe került vele. II. Claudius úgy gondolta, hogy a nőtlen férfiakból jobb katonák válnak, mint azokból, akiknek feleségük és családjuk van. Valentin viszont úgy tartotta, hogy ez a döntés káros a fiatal férfiak számára, ezért titokban összeeskette a szerelmeseket, még a katonákat is. A frissen egybe kelteket pedig a kertjéből szedett virágokkal ajándékozta meg. Amikor Claudius rájött erre, bebörtönözte. Valentin összebarátkozott a börtönőrével és a hite erejével, imáival visszaadta a börtönőr vak lányának a látását. Kivégzése előtt a püspök üzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá:”A Te Valentinod.”

Valentin-nap tehát egy szentnek állít emlékét, aki tisztelte a szerelmet és a romantikát. Az angolok viszont már 1446 óta ünneplik. Az 1700-as években divatossá váltak a Valentin-verseskötetek és a 19. században pedig már üdvözlőkártyákat is küldtek egymásnak az emberek. A rendszerváltás után, 1990-ben a Magyar Virágkötők Szakmai Egyesülete, élén Guba Ági mester virágkötővel vezette be hazánkban a Valentin-napot, aminek egyértelmű célja a virágkultúra népszerűsítése és tavaszvárás napjainak megszépítése volt.

Az első években Valentin-napi bált és virágkiállítást rendeztek, a Váci utcában pedig középkori jelmezekbe öltözött fiatalok ekhós szekérről 4.000 primulát osztottak szét a járókelők között. 

 

Guba_029

 

Guba_027

 

Sokat segített a népszerűsítésben az is, hogy ünnepélyes keretek között és a sajtó érdeklődése mellett minden évben kiosztották a Szeretetcsokrot egy arra érdemes, jeles és hiteles személynek. A valentin-napi virágajándékozás igen hamar népszerű lett. Az ajándékkereskedők is fantáziát láttak benne és a virágokat félresöpörve elözönlötték az utcákat a szív alakú lufik, párnák, kulcstartók, szívet tartó plüssállatok és a lehető legkülönbözőbb műanyag giccsek.

 

flowers-164316_1280

 

Reményeim szerint szép lassan visszatérünk majd az ünnep eredeti értékrendjéhez és ismét a virágok játsszák majd a főszerepet ezen a napon. Mert szerintem igen is szükségünk van a Valentin-napra és a virágokra! A virágok szépségükkel hozzájárulnak a jó közérzethez, ajándékozásuk örömet szerez annak is, aki adja, és annak is, aki kapja.

A Valentin-nap legkeresettebb virágja még mindig a piros rózsa, aminek az ára ilyenkor az egekbe szökik. Mivel ez az ünnep a barátságról és a tavaszvárásról szól, nyugodtan ajándékozzunk színes tavaszi virágokat. A hipermarketek helyett részesítsük előnyben a helyi kis virágüzleteket, ahol jobb minőségű és egyedileg feldíszített virágcsokrokat, virágtálakat vásárolhatunk a tömegáruk helyett. Saját magunk tehetünk a legtöbbek a multik giccshadjárata és az ezzel járó csöpögő romantika ellen azzal, ha egyszerűen nem hódolunk be nekik és nem vásároljuk meg ezeket.

 

flowers-72235_1280

 

A Valentin-nap egy kis színt hoz a szürke téli napokba, hogy ebből ízléses, kedves gesztus vagy giccsparádé lesz-e, csak rajtunk múlik. Jó úton járunk, ha valami jelképes ajándékkal, egy szál vagy egy cserép virággal, egy közös élménnyel vagy vacsorával lepjük meg szeretteinket. Ne feledjük azonban, hogy pár szép szó, az odafigyelés és az önzetlen segítség többet érhet minden pénzért kapható tárgynál. Ezen a napon én is próbálok még jobban odafigyelni másokra, több kedvességet és szeretet adni. Ez egyáltalán nem nagy fáradtság és nem kerül semmibe. Mindenképp megéri kipróbálni!

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 Itt vannak a Valentin-nap kedvenc virágai

🌷 Valentin-nap az erkélyen? Miért ne?

🌷 A legszebb szerelmes virágok

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!