Balkonada

Így lesz csodás virága az amarillisznek

Az amarilliszről, az egyik legkedveltebb télen virágzó hagymás növényről sokan tudják, hogy elvirágzás után nem kell kidobni. Az újravirágoztatásába azonban sokaknak beletörik a bicskájuk. Most felfedjük a csodás virágok titkát.

 

Keukenhof_207

 

Az amarillisz újravirágzásának titka a hagymák nyári felhizlalásában és a pár hónapos pihenő időszak biztosításában rejlik. A január vége, a február eleje az ideális időszak arra, hogy a pihentetett hagymákat felélesszük téli álmukból. A hagymák ültetéséhez egy nagyobb cserepet válasszunk. Általánosságban az mondható, hogy a cserép átmérője duplája legyen a hagyma átmérőjének. A virágföldbe keverjünk tőzegmohát vagy homokot, hogy a vízáteresztő-képesség jó legyen. A beültetésnél a hagymát csak félig fedjük be földdel. 

 

amarillisz_Orosz Ilona

Orosz Ilona

 

Világos, 15-20 celsius fokos hőmérsékletű helyre állítsuk és a bimbók megjelenéséig mérsékelten tápoldatozzuk és öntözzük. Rendszeres öntözést igényel, de vigyázni kell, mert a túllocsolás kárt okozhat. Jó, ha két locsolás között hagyjuk kiszáradni a földjét. A virágbimbó megjelenését serkenthetjük, ha a hagymát kartonpapírból készített kúppal letakarjuk a virágszár megjelenéséig.  

 

amarillisz_Majoros István

Majoros István

 

A bimbók növekedésével egyre több vizet igényel. Célszerű a cserepét 2-3 naponta forgatni, hogy egyenes legyen a növény szára. Az amarillisz virága nagyon tartós, a virágon tartva vagy vágott virágként is hetekig gyönyörködhetünk benne. Nyugodtan vágjuk le a bimbós vagy virágzó virágszárat és tegyük vázába. A vízben tovább fog nyílni a növény és ezzel segíthetjük a hagymán az újabb virágfejek megjelenését.
 
 
amarillisz_Rapp Jánosné Éva

Rapp Jánosné Éva

 

Ha előtte nem tettük meg, az elvirágzás után távolítsuk el a virágszárat. Hűvös helyre tegyük és őszig folyamatosan tápoldatozzuk, hogy a hagyma megerősödjön és növekedjen. Ha lehetőségünk van rá, ültessük ki a kert árnyékos részébe, ahonnan ősszel szedjük fel. A hagymáknak az újabb virágoztatás előtt 2-3 hónap nyugalmi állapotra van szükségük. Pihenő időben 5-10 fokos hőmérsékletű sötét helyen, föld nélkül tároljuk.    

 

amarillisz_Varga Árpádné Szigony Alíz

Varga Árpádné Szigony Alíz

 

A megjelenő kis fiókhagymákkal könnyen szaporítható, bár a kis hagymák virágzására akár két-három évet is várni kell.  Ha nem szedjük le a sarjakat, évek alatt csodálatos nagy növényünk lesz, rengeteg virággal.

 

amarillisz_Csigó Márta

 

Érdemes megfogadni olvasóink jól bevált tanácsait is. 

Vadady Mária

“Anyósom tavasszal vette elő, kiültette a kertbe és nyáron virágzott. Ő nem vacakolt a cserepezéssel. A nagymamámnak sok volt a veranda ablakban. Ő tavasszal mindet átültette, nyáron ugyanott voltak, a hideg beálltával nem locsolta őket és a felnőtt hagymák szépen mind kinyíltak karácsony táján. A levelek sem száradtak le, a leveles hagymákon nőttek ki a virágszárak. Piros szimpla virágúak voltak. Tápot sosem láttak, elég volt a komposztföld nekik. A kert végébe hordtuk a lenyesett vékony ágakat, leveleket, kiváló komposzttá érett a kupac.”

Majoros István

“Nekem tavaly augusztus óta egy zacskóban volt sötét helyen, most vettem elő. Évek óta így teszem.”

 

amarillisz_Veres Ica

Veres Ica

 

Kapos István

“A hagymákat ültessük egy akkora cserépbe, ami kétszer nagyobb mint a hagyma átmérője. Locsoljuk meg a földet, letakarva kezdjük meg a hajtatást. Néhány hét múlva megjelenik a kis zöld hajtás ami a virág bimbója. Ezután tegyük a növényt világosabb helyre, takarjuk ki és kezdjük óvatosan locsolni tápozni.”

Varga Árpádné Szigony Alíz

“A pihentetés után friss földbe ültetve, először sötét, de meleg helyen kell tartani, a bimbó megjelenéséig, de azért a levél is jönni fog nem úgy. mint a bolti változatokon csak a virág és egy centi levél jó esetben. Én most a cipős szekrényben szorítottam neki helyet, hogy sötétben legyen, valamikor kartonpapír csákóval takartam. De már simán a világosban is sikerült virágzásra bírni, levél sem volt hátrányára. Szerintem, ha akar virágozni akkor fog is akár így, akár úgy teszünk is vele.” 

 

Nagy Jucó

Nagy Jucó

Gulyás-Nagy Bernadett 

“Az, hogy virágzik-e, nem a zacskózáson múlik. Hanem hogy előző nyáron kellően tudott-e fejlődni a hagyma (6-8 levelet növesztett), és utána pihent-e hűvösben kb. 2 hónapot (ezalatt fejlődnek a bimbókezdemények). Én így tanultam egy amarillisz gyűjtőtől.”

 

Január16_089

 

Csigó Márta

“Locsold és tápoldatozd, hogy minél több levelet hozzon, mert akkor hízik a hagymája. Nyáron ha tudod ültesd ki kertbe félárnyékba, akkor is rendszeresen öntözd. A leveleinek ősszel kell leszáradni. 2 hónap pihenő szárazon, aztán újra lehet öntözni. Jövő évben újra kivirágzik.”

Barvicz Zsuzsa

“Ha a virág elnyílik, akkor vágjuk vissza a virágszárat, mert mint minden hagymás növény esetében a virágszár sok tápanyagot elszív a hagymától. Éppen ezért virágzás után tápoldatozzuk a hagymákat intenzívebben, hogy pótoljuk az elveszett tápanyagokat, és elősegítsük a hagymák növekedését. Én a jácintról és a tulipánról is levágom a virágot szárastul rögtön azután, hogy elvirágzik.”

 

Nagy Jucó

Nagy Jucó

 

Ajánlom figyelmedbe a sok képpel megspékelt, az amarillisz név eredetéről szóló bejegyzésemet és a Hét növénye sorozat további részeit.

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Masa Vig says:

  Kedves Szakemberek!
  Az én amarilliszem december január időszakban virágzott. Februárban azt hiszem még nem megfelelő idő a felélesztésükre. Lehet, hogy később már be tudom tartani az előírást, de most vajon hogy csináljam? Én úgy gondolom, most hogy elvirágzottak, pihentetem őket, nyárra a fenyőfa alá kiültetem cserepestől, tápozom, ősszel felszedem. Ha levele nő, akkor azzal mit teszek? Most próbálkozom először újra virágoztatásával. Kérem a segítségüket a mostanában vásárolt és elvirágzott hagymák kezeléséhez.
  Köszönöm segítségüket Cserha Mária Masa

 2. Nagy Jucó says:

  Kedves Masa!

  Köszönöm a kérdést. Ahogy írtad, az megfelelő lesz, már májusban nyugodtan kiteheted és tápoldatozhatod. Szeptemberre a levelek valószínű leszáradnak, ha még sem, akkor nyugodtan vágd le. Sötét és hűvös helyen pihentesd legalább 2 hónapig.
  Sok sikert kívánok: Nagy Jucó


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!