Balkonada

Csüngőágú fikusz (Ficus benjamina) gondozása olvasói tanácsokkal

A szobafikusz kisebb levelű változata a csüngőágú fikusz napjainkban is igen népszerű. Apró levelei gyakran hullámos szélűek, kecses hajtásai lefelé csüngnek. Zöld levelű és fehér tarka fajtája a modern nappalikban is jól mutat, akár bonsai is nevelhető belőlük.  

 

fikusz

 

Otthonunkban két-három méter magasra is megnőhet. Eredeti hazájában, Malajziában 5-6 méter magas fává fejlődik. 

A sima zöld levelű fajták közepesen világos szobában is jól érzik magukat, a fehér tarka levelű fajtának több fényre és világos szobára van szüksége.  A túlfűtött lakásokban a levelek gyakran lehullanak, de hőmérséklet ne csökkenjen 16 °C alá. Jó megoldás, ha a cserép alá egy nagyobb kavicsos tálcát helyezünk és hetente többször permetezzük a leveleket. Tavasztól őszig bőségesen locsoljuk hetente egyszeri tápoldatozással. Télen – főleg a nagyobb növényeknél – hagyjuk a két locsolás között kicsit megszikkadni a földet. 

Érzékeny a helyváltoztatásra, legnagyobb ellensége pedig a huzat, amire szintén levélhullással válaszol.

Párosával vagy többed magával együtt nevelve, és szárukat kezdettől összetekerve érdekes formájú növényünk lesz. A kisebb növényeket évente, a nagyobbak két-háromévente egyszer ültessük át nagyobb cserépbe, laza B típusú, jó vízáteresztő képességű virágföldbe.

Tavasszal a lekopaszodott hajtásokat vágjuk vissza a felére, ültessük át friss földbe a növényt, és tegyük ki a szabadba, árnyékos helyre. Őszre a fikusz újra tele lesz üde zöld levelekkel. A visszavágást kesztyűbe végezzük, mert a növény tejnedvet tartalmaz, ami allergiás reakciót válthat ki. 

A levágott, még nem fásszárú hajtások pár órás szikkadás utáni földbe dugásával vagy vízben gyökereztetésével lehetnek új kis növényeink.

 

fikusz_Zombory Éva

Zombory Éva

 

Micsey Andrea

“Ez a fikusz több mint 30 éves Vácrátotról a botanikus kertben vettem.”

 

fikusz_Micsey Andrea

Micsey Andrea

 

Wolf Márta
“Tedd ki tavasszal a szabadba. Kicsit megsínyli, 1-2 hétig úgy néz ki, mintha utálná, de aztán egyszer csak elkezd minden kis ágacskája hajtani, és őszre szinte megduplázódik a koronája. Csupa-csupa fényes szép új levelet hoz majd. Tavasszal, amikor elkezd hajtani – én is kiviszem a teraszra mindig -, akkor a friss, még zöld kis ágacskákat 10-20 cm-eseket, le lehet vágni és vízben kigyökerezik. Én kettőt már tudtam így szaporítani, de az egyik elpusztult.” 

 

fikusz_Wolf Márta

Wolf Márta

 

fikusz_Wolf Márta2

Wolf Márta

 

Némethné Régi Eszter

“Lényeges tudnivaló róla, ha hazaviszi valaki a boltból nem azért potyog a levele, mert beteg növényt vettünk, hanem azért mert kényes a helyváltoztatásra. Kissé megpotyog a levele, de megszokja új helyét és gyönyörűen hajt, aklimatizálódó növény.”

 
Marosán Imréné
“Kora tavasszal kiteszem félárnyékos teraszra, nagyon szeret kint lenni. Ősszel hullajtja a levelét amikor behozom, más baja nincs. Szereti a pajzstetű, figyelni kell.”

 
 
Alaksa Ágota
“Szeretem. Nincs vele semmi gond.”
 
 
Dobos Rita
“A virágzását még nem sikerült észrevennem csak a lepotyogó, vagy épp rajta levő zöld magvacskákkal találkoztam.”

 
  
Koncz Zs Huber
“A ficus benjamina szereti, ha meg megnyírják. Ne felj tőle! Az enyémet én gömb formájúra nyírom. Még lapos picit, de alakul! Ha a levágott ágakat forróvízbe mártod, épp egy pár millimétert, hogy a forróság húzza össze a heget, akkor utána szépen ki fognak gyökerezni a vízben. A kevés fénytől ritkás lesz. Tavasszal tedd ki a szabadba, meglátod megtáltosodik. Ha nyáron meleg huzat éri, nem lesz gondja. A hideget nagyon nem bírja, ha nyitsz rá ablakot, még azt sem.” 
 
 
Viczai Károlyné
“Nekem kint van a folyosón. Sok-sok éves már. A lakást nem szerette, már el sem férne.”
 
fikusz_viczai Károlyné

Viczai Károlyné

 

 

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!