Balkonada

Fokföldi ibolya gondozása olvasói tanácsokkal

Az egész évben virágzó és hatalmas színválasztékban elérhető fokföldi ibolya a napos konyhaablakok kedvenc lakója. Állandó melegben, napos helyen tartva, rendszeres öntözést és tápanyag-utánpótlást biztosítva, valamint magas páratartalom mellett több éven át virágzik. 

 

fokföldi2

 

A hét növénye sorozatunk harmadik kedvence a fokföldi ibolya lett, aminek neve duplán is megtévesztő. Egyrészt nem a dél-afrikai Fokföldről származik, hanem a kelet-afrikai Uzambara-hegységben őshonos, másrészt pedig nem ibolyaféle, hanem a csuporkafélék közé tartozik. A fokföldi nevet a felfedezőjéről, regisztrálójáról kapta. Ezért szerencsésebb az afrikai ibolya név használata. 

A növény levelei kerekdedek vagy szív alakúak, felszínük bolyhos, zöld, fonákuk pedig liláspiros vagy világoszöld. Virágai egyszerűek, fodrosak vagy összetettek. A nemesítéseknek köszönhetően sok színben elérhetők, az alapszínek a fehér, rózsaszín, bíborvörös és ibolyakék.

 

fokföldi

 

 

 

Egész évben sok fényt igényel, de a tűző nap tönkreteheti, sárga foltos lesz a levele. Félárnyékon is eléldegél, de ekkor virágot nem hoz. Fontos számára a magas hőmérséklet, nyáron 18-22 °C, télen, a pihenési időszakban legalább 16 °C. Óvjuk a huzattól és a hirtelen hőmérsékletváltozástól.

Két öntözés között hagyjuk, hogy a talaj felszíne egy kicsit kiszikkadjon. Lehetőleg szobahőmérsékletű vízzel alulról öntözzük. Ügyeljünk, hogy víz ne érje a leveleket. A túlöntözés tőrothadást okozhat. Páradús levegőt igényel, ezért a cserepet állítsuk nedves kavicsrétegre.

 

fokföldi_turánné Szolnoki Valéria

Turánné Szolnoki Valéria

 

Az elnyílt virágokat és a fonnyadt leveleket azonnal csípjük le. Szaporítása lecsípett levelek földbe dugásával lehetséges. A föld nedvesen tartásával pár hét alatt megjelennek a kis hajtások. Hagyjuk, hogy a nagy levél leszáradjon, csak elszáradás után távolítsuk el.  

 

 

fokföldi_lázár Ferenc

Lázár Ferenc

 

És akkor jöjjenek a jól bevált olvasói tanácsok.

 

fokföldi_turánné Szolnoki Valéria2

Turánné Szolnoki Valéria

 

 

Turánné Szolnoki Valéria

“A letört leveleket egy kis cserépbe tüzd le, mehet több is egy cserépbe. Locsolgasd, hogy nedves legyen a föld. Egyszer csak kibújik az apró levélke. Akkor lehet szétültetni. Nekem már sok ilyen szaporulatom van, én is pár cseréppel kezdtem, de a szaporításnak köszönhetően már van 24 db. Ezt a fehér kis fodroslevelút egy kedves nénitől kaptam, sajnos a néni már nem él. Már többet szaporítottam belőle, amikor locsolgatom, gondozgatom őket mindig szeretettel gondolok a nénire.”

 

fokföldi_turánné Szolnoki Valéria1

 

Pallaga Hedvig 

“Ha nem virágzik, hagyd pihenni 1-2 hetet. Ne öntözd, csak ha a cseréptől el áll a föld, kb. egy centire, de akkor is csak fél dl vizet tégy alá. Tedd meleg, de árnyékos, napfény mentes helyre. Ha a levelek fonnyadozni kezdenek /hervad/, akkor állítsad enyhe tápoldatos vízbe kb. egy órára. Vedd ki, tedd alá a saját tálkát és tedd kicsit naposabb helyre.”

 

fokföldi_Babinszkiné Bohus Jolán

Babinszkiné Bohus Jolán

 

Wolf Márta

“Ha nem kap napot – legalább pár órát naponta – sajnos nem virágzik. Nekem most nincs, de nagyon szeretem és nálam is szép szokott lenni. Nálam 2-3 év alatt elöregszik – habár folyamatosan virágzik – és már nem szép, felkopaszodik, tönkremegy. Ilyenkor újat veszek. Nálam nem bírta a nagyon forró napsugarat sem. Olyan helyre kellett tennem, ahol csak kb. fél napot éri a napsugár.”

 

 

fokföldi_Balanyi_Pintér Anita

Balanyi_Pintér Anita

 

Takács Ildikó

“Én nem szoktam tápozni, 8-10 éves növényeim vannak. Nekik is kell a pihenés. Van, hogy három-négy hétig nem virágoznak, viszont szép, új leveleket hoznak. Amikor elkezd felkopaszodni, rögtön átültetem. Ja és nem áll alattuk a víz állandóan, egy héten egyszer kapnak. Ablakpárkányon vannak, ha süt a nap, egész délelőtt süti őket. Szerintem jól érzik magukat.”

 

fokföldi_takács Ildikó

Takács Ildikó

 

Vadady Mária

“Egyik barátnőmnek megvan az, amit a nagyobbik lánya születésekor kapott: 26 éves! Nálam max. 3 évet bírtak eddig ki, hja kérem a túlgondozás néha halálos lehet…:-)). Napsütés is kell neki. Ha virágoztatni akarom, letördelem a legalsó, legnagyobb leveleket körben.”

 

 

fokföldi_Csernik Lili

Csernik Lili

 

Goldgruber Eszter

“Nem tudom igazán, lehet, hogy a pátyolgatás is számít, meg az alsó nagy leveleket időnként lecsípem, mert elveszik az erőt. Egy évben kétszer-háromszor virágzik mindegyik. Tartásuk azonos.”

 

fokföldi_Kéri Kriszta

Kéri Kriszta

 

Kutasi Imréné Valéria

“Én már sokat szaporítottam. Van amikor egy levél 2-3 kis tövet hoz. Amikor kicsit nagyobb lesz, akkor szét ültetem, és aztán már virágzik is.”

 

fokföldi

 

Köszönöm a fotókat és a tanácsokat az olvasóknak!

 

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Mária Koncz says:

    Hogy lehet portalanítani a leveleket? Próbáltam már egész puha szőrű ecsettel, finoman érintve, de tönkrement (lehet persze, hogy nem ez volt az oka).
    Most lefújkálom őket. Valami okos tanács?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!