Balkonada

Kinyílt az első virág a világűrben

Óriási szenzációt jelentettek be amerikai asztronauták a Twitteren: kivirágzott egy zinnia az űrállomáson. Már az is hatalmas eredmény volt, amikor tavaly augusztusban saját maguk által termesztett salátát kóstolhattak az asztronauták. A NASA űrben termesztett növények vizsgálatára vonatkozó kutatása most egy újabb mérföldkőhöz érkezett, az első virág megjelenésével további lehetőségek nyílnak meg az űrbeli zöldségtermesztés irányába is.

 

Kinyílt az első virág a viágűrben: zinnia, azaz vasvirág

Első kinyílt virág az űrben: zinnia, azaz vasvirág

 

Scott Kelly asztronauta a Twitteren jelentette be a nagy eseményt és fotót az űrben elsőként virágba borult zinniáról, azaz vasvirágról.

 

Az űrállomás tavaly áprilisban kapta meg a különleges növénytermesztő berendezést, amiben piros, kék és zöld fények serkentik a növekedést. Ezzel a berendezéssel sikerült négy hónap alatt ehető salátát nevelni.

 

Kinyílt az első virág a viágűrben: zinnia, azaz vasvirág

 

A NASA kutatói a vasvirág nevelésével fontos információkhoz juthatnak arról, hogyan virágoznak a növények az űrben, és ez megnyithatja az utat újabb zöldségfélék, például a paradicsom termesztése előtt. Az űrhajókon termesztett zöldség fontos szerepet tölthet be a hónapokig vagy akár évekig tartó űrutazásoknál és egy lehetséges jövőbeli Mars-expedíciónál. Azt remélik továbbá, hogy igen pozitív hatással lesz a legénység hangulatára, ha növények nőnek az űrállomáson.

 

űr6

 

 

 

Forrás

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!