Balkonada

Hollandiában elindult a tulipánszezon

Hollandiába a mai nappal már beköszöntött a tavasz. Bár az időjárás még nem ezt mutatja, a hagyományosan január harmadik szombatján rendezett Nemzeti tulipán nap az emberek szívébe már elhozta a tavaszt. 

 

National-tulip-day-2016-TulipsInHolland.com_

 

A tulipántermesztés fellegvárának számító Hollandiába csak a középkorban jutott el a legkedveltebb tavaszi hagymás növény. A Perzsiában őshonos növényből a törökök kerti fajtákat nemesítettek, amiknek ára a XVI. században még vetekedett az aranyéval. Ma több száz fajtát különböztünk meg és állandóan újabb és újabb fajtákat nemesítenek. Az új fajtákat többnyire híres emberekről, művészekről nevezik el. Találkozhatsz többek közt Rembrandt, Van Gogh, Paul McCartney, sőt Horn Gyula nevét viselő tulipánokkal is. 

 

50399_fullimage_national tulipday little boy with tulips_560x350

 

A világon évente eladott 2 milliárd szál tulipán nagy része innen származik és az Aelsmeeri virágtőzsdén keresztül jut el a világ minden pontjára. A hollandok nemcsak termelik a virágokat, de nagy virágrajongók is és szinte minden háztartásban folyamatosan van otthon friss virág.

 

f19d613c-37ce-41cf-9490-a2eb0b46da2d

 

A január 16-i szezonnyitó rendezvénynek idén is Amszterdam leghíresebb tere, a Dam tér adott otthont, amit több mint 200.000 tulipánnal népesítettek be. A tulipán fő virágzása március közepétől május elejéig tart, de a nemesítéseknek és az üvegházi termesztéseknek köszönhetően az év minden szakában elérhető a legkedveltebb hagymás növény. A termesztők napközben ültetési, nevelési tanácsokkal, tippekkel látják el az ingyenes rendezvényre kilátogatókat. A nap végén a virágokat hagymákkal együtt szétosztják a látogatók között. A hagymákat az emberek kiültetik a kertbe, ahol azok évente újra virágba borulnak és így lesz egyre virágosabb Hollandia. 

 

tulipsinholland.com-National-Tulip-Day-2015-2

 

e1fcfdcb-2293-4d2e-ae0d-82d24057b8fb

 

50398_fullimage_national tulipday girl with red tulips_560x350

 

9ba9caa0-9230-4818-aee0-2e0d924cd8ad

 

50400_fullimage_national tulipday woman with purple tulips_560x350

 

peter4

Fotó: Piet van Kampen

 

peter3

Fotó: Piet van Kampen

 

peter2

Fotó: Piet van Kampen

 

peter1

Fotó: Piet van Kampen

 

Peter

Fotó: Piet van Kampen

Csodálatos a gazdák összefogása, amivel évről évre több ezer ember napjait színesítik meg.

A képek Tulipsinholland.com és Piet van Kampen oldaláról származnak. 

Ajánlom figyelmedbe Európa virágkertjéről, Keukenhofról és a holland virágkarneválról, Bloemencorsóról szóló bejegyzéseimet is.

 

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!