Balkonada

Pozsgafa gondozása olvasói tanácsokkal

A pozsgafa vagy más néven majomfa (Crassula ovata) az egyik legkedveltebb és legegyszerűbben tartható pénzt hozó növény. Gondozásához olvasóim bevált ötleteit is összegyűjtöttem.

 

pozsgafa2
 
A népnyelvben tévesen gyakorta életfának vagy majomkenyérfának nevezik. Az életfa név a keleti tuját, a majomkenyérfa pedig az afrikai baobabfát illeti meg. 
 
A pozsgafa, ahogy a neve is utal rá örökzöld pozsgás növény, Dél-Afrikában és Madagaszkáron őshonos, ahol akár a három méter magasságot is elérheti. A sok vizet tárolni képes húsos, fényes levelei sűrűn állnak a vaskos száron. A levelek színe az élénktől a sötétzöldig terjed, gyakran vöröses szegéllyel. Felszínükön apró lyukacskák, különleges pórusok találhatók, melyeken a növény az anyagcserét végzi, ezen keresztül képes vizet felvenni, és leadni is.
 
Szobanövényként tartva elérheti a 1,5 méter magasságot is és ideális körülmények között tartva az idősebb növények a téli, tavaszi időszakban apró fehér vagy rózsaszín virágokat hoznak.  
 
 
pozsgafa3
 
 
Igénytelen növény, legjobban napfényes, levegős helyen érzi magát. A tavaszi fagyok elmúltával vigyük ki az udvarba vagy erkélyre, de napsütötte szobában is szépen fejlődik. Teleltetéshez hűvös, fagymentes és napsütéses hely az ideális. Téli időszakban keveset öntözzük, elég csak akkor, ha földje kiszáradt.
 
Rendszeres tavaszi átültetéssel gyorsíthatjuk a növekedését. Ha kis növényt szeretnénk, csak akkor ültessük át, ha túlnőtte a cserepet. Jó vízáteresztő talajba pl. kaktusz földbe ültessük. Saját magunk is készíthetünk kaktusz földet körülbelül 50% föld és 50% durva homok, valamint kavics összekeverésével.
 
pozsgafa_Szabó Nikoletta

Szabó Nikoletta

 
Túlöntözés, illetve fényhiány következtében gyenge, megnyúlt hajtások alakulnak ki. A téli levélhullás oka többnyire a magas hőmérséklet.
Kevés locsolással nem igen jelennek meg kártevők. A növény levelein időnként megjelenő apró kristályszerű képződményekkel nincs teendő, ezek a víz elpárolgása után az apró lyukacskákban lerakódott ásványi anyagok maradványai.
  
Magvetéses szaporítása nehézkes, de nincs is rá szükség, mert hajtás- és levéldugványról nagyon egyszerűen szaporítható. A letört kis dugványokat néhány napig hagyjuk kiszáradni, mielőtt a földbe helyezzük. Szaporításra a tavasz és a nyár a legjobb időszak.
 
Angol népi nevei, a Money-tree (pénzfa), illetve Dollar-tree (dollárfa) arra utal, hogy pénzteremtő képességet tulajdonítanak a pozsgafának. A Feng-shui hívei vallják, hogy a lakás megfelelő helyén nevelve, hozzásegít minket a pénz gyarapításához és a pénzzel kapcsolatos jó döntések meghozatalához.
 
 
pozsgafa1
 
 
A Burjánzó balkonok és kertek csoportban Wolf Márta javaslatára minden héten megválasztjuk a hét növényét. A kiválasztott kedvencről aztán mindenki elmondja a véleményét és megosztja jól bevált praktikáit. Az idei év első növénye a pozsgafa lett így már rögtön meg is oszthatom az olvasók bejegyzéseit.
 
Micsey Andrea
“Az én pozsgafáim télen a lépcsőházban vannak tavasztól a kertbe teszem ki. Én egy ismerőstől kaptam már akkor is vastag törzse volt, nem lehetett fiatal, nálam már legalább 10 éve van. Három ilyen nagy van és mindig gyökereztetek ujjakat!”
 
 
pozsgafa_Micsey Andrea

Micsey Andrea

 
Kardkovács Árpád
“A pozsgafádat csak túllocsolással teheted tönkre, víz nélkül hetekig is kibírja, legfeljebb ráncos lesz a levele.”
 
Pintér Márta
“Ha kaspó helyett alátéten tartod, akkor nem lehet baj a túlöntözéssel. Csak 2-3 hetente adj neki vizet. Majd tavasszal kaphat többet.”
 
 
pozsgafa_Wolf Márta

Wolf Márta

 
Turánné Szolnoki Valéria
“Az egyik nagy példányom, nekem a pincében telelnek, néha picit meglocsolom, tavasszal fokozatosan szoktatom a szabad levegőhöz, tudjátok mint a kisgyereket, és minden évben gyönyörűen zöldellnek az udvaron.” 
 
 
pozsgafa_Turánni Szolnoki Gabriella

Turánni Szolnoki Gabriella

 
Gerzsei Andrea
“Minden évben virágzik. A virágzás titka, hogy egész nyáron kint van a napon, egészen a fagyokig, aztán fűtetlen helyiségben van.”
 
 
pozsgafa_gerzsei Andrea
 
 
Pap Sándorné
“Nekem is az egyik kedvencem, tavasszal én is fokozatosan szoktatom a szabad levegőhöz, utána cserepestől lesüllyesztem a kertbe, nem árnyékba. Télen egy üvegezett verandán telel, sajnos 18-20 fokon, nem tudok neki jobb teleltetőt biztosítani, de idén az enyém is virágzott mikor behoztam. Nagyon könnyen szaporítható, egy kis ágacskát levágok, hagyom beszáradni a végét, utána földbe teszem és árnyékos helyen tartom addig míg nem látom rajta az élet jeleit (új levél). “
 
 
pozsgafa_Pap Sándorné

Pap Sándorné

 
 
pozsgafa_Pap Sándorné1

Pap Sándorné

 
 

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 
 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!