Balkonada

Tippek karácsonyfa újrahasznosításához

Közeledik vízkereszt napja, január 6-a, amikor a legtöbb család megszabadul a karácsonykor még oly kedves, de azóta levitézlett karácsonyfától. Nem feltétlenül kellene a fenyőknek tüzelőként végezniük, hisz vannak ennél környezettudatosabb és praktikusabb megoldások is. Bár a kivágott fákat újraéleszteni nem tudjuk, a kertben még hasznosíthatók, ehhez gyűjtöttem össze pár ötletet.

 

fenyő7

 

Tápanyag savanyú talajt kedvelő növényekhez

A lehullott tűleveleket semmiképp ne dobjuk ki, szórjuk a savanyú talajt kedvelő növények tövéhez. A begónia, rododendron, magnólia, hortenzia mind hálás lesz érte.

 

spring-1072133_1280

 

Talajtakaró

A tűleveleket és az apróra vágott gallyakat sáros területek járhatóbbá tételére is használhatjuk. Mulcsként a talaj kiszáradását gátolja. Az ágaprítóval összevágott fenyőfa járólap lehet, utakat díszíthet, szegélyként szolgálhat.

 

fenyő8

 

Dísztárgyak készítése

A fenyőfa korongokból különböző tárgyakat készíthetünk, pl. poháralátétet, következő évre karácsonyfadíszt vagy akár a tavaszi ajtódísz alapja is lehet. A normann fenyő megszáradt ágait levágva téli lakás vagy kertdekorációt készíthetünk.

 

fenyő1

 

fenyő2

 

fenyő6

 

fenyő5

 

fenyő4

 

fenyő3

 

Komposztálás

A leginkább környezettudatos megoldás a komposztálás, ami a magas gyantatartalom és a tűlevél viaszos bevonata miatt türelmet igényel. Vegyes komposzthoz keverve szép lassan a fenyő is lebomlik. Konyhai hulladékkal, fahamuval, állati ürülékkel, nedvesítve felgyorsítható a folyamat.

 

Madárlak

A fatörzset madáretetőként hasznosíthatjuk, ha rögzítjük és madáreleséggel, faggyúgolyókkal, gyümölcsökkel díszítjük fel. A kis szárnyasok hamar rákapnak és visszatérő vendégek lesznek.

 

fenyő9

 

Halbúvóhely a kerti tóba 

A szétdarabolt fenyőfát a kerti tóba helyezve búvóhelyet alakíthatunk ki a halaknak.

 

garden-pond-823722_1920

 

Potpourri

A tűleveleket és fenyőforgácsokat fahéj rudakkal, szegfűszeggel, almával és narancshéjjal keverve kellemes téli illatosítót készíthetünk.

 

pot

 

Égetés
Az égetés a legkevésbé környezetkímélő módszer. Ráadásul a magas gyanta tartalom miatt kárt okozhat a kályhában és a kéményben, ezért csak kis mennyiségben, gyújtósnak használjuk.  

A földlabdás fenyő kezeléséről itt írtam.

Képek forrása

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!