Balkonada

Karácsonyi csókok megpecsételője: a fagyöngy

Ugye neked is feltűnt már, hogy az amerikai romantikus filmek legszebb csókjelenetei egy zöld gömb alatt játszódnak? A zöld gömb nem más, mint varázserővel bíró fagyöngy dekoráció, az alatta elcsattant csók örökké tartó szerelmet ígér.    

 

fagyöngy11

 

A fagyöngy hazánkban is megtalálható élősködő növény, fára van szüksége, amin megélhet. A pogány időkben a nőiesség jelképeként imádták, úgy tartották, hogy a férfias tölgyfánál keres oltalmat és táplálékot. Mivel a fagyöngy örökzöld, számos kultúrában a tél szent növénye, a halhatatlanságot jelképezi. Leggyakrabban almafán, nyárfán, fűzfán vagy akácon találkozunk vele, az ágakon gömbölyű, 60-100 cm átmérőjű bokrokat képez.

 

fagyöngy2

 

Átlátszó bogyói miatt a holdhoz, azaz a termékenységhez társítják. Rengeteg gyógyhatással bír, így gyógyászati célra is hasznosítják. Kimutatták már vérnyomáscsökkentő, immunrendszert serkentő és érelmeszedés kialakulását gátló hatását is. Karácsonyi dekorációkban való alkalmazását tartósságának és egy skandináv mondának köszönheti.

 

fagyöngy1


Loke, a főgonosz rengeteg bosszúságot okozott az Isteneknek és többnyire ő került ki győztesként. Amikor Friggnek, a házasság istennőjének, és Odennak, minden istenek atyjának gyermeke született, jelzést kaptak, hogy valaki megpróbál majd az ifjú Balder életére törni. Az anya mindennél jobban féltette drága kincsét, így mindenkit és mindent felszólított gyermeke védelmére. Megígérgette velük, hogy soha nem bántják majd az isteni utódot. Az ártalmatlannak tűnő fagyöngyről azonban megfeledkezett, ezt Loke azonnal kihasználta. Egy délután, az istenek unaloműzésként gerelyt dobáltak, úgy, hogy a sérthetetlen Balder volt a célpont. Amikor Hod került sorra, Loke egy fagyöngyből készített dárdát nyomott a kezébe. A varázserővel bíró dárda áthatolt Balder testén, megölte őt. A szörnyű eset hírére a halhatatlanok úgy határoztak, Frigg azt tesz a növénnyel, amit szeretne. Miközben Frigg könnye ráhullott a növényre, valaki csókot lehelt arcára, s a könnyek apró, fehér golyókká váltak. A gyászoló Frigg azt kívánta, hogy a fagyöngy többé ne árthasson senkinek: aki alá áll, kapjon lehetőséget a szeretetre és a megbocsátásra.

fagyöngy4

 

A legenda meghódította Amerikát is és a fagyöngy ma már világszerte a karácsonyi dekorációk fontos kelléke. A mágikus erejű fagyöngy gömbhöz először is vonj be egy hungarocell gömböt mohával, majd erre dróttal vagy ragasztóval erősítsd fel a kisebb darabra vágott növényi részeket. 

 

fagyöngy10

 

Egyszerűen csokorba kötve is igen mutatós és szerintem legalább annyira hatásos.

 

fagyöngy9

 

Néhány fenyőággal kiegészítve akár ajtó díszként is szolgálhat. 

 

fagyöngy8

 

Feldíszített befőttes üvegbe rakva és karácsonyi ajándékként átadva visszautasíthatatlan “felhívás a keringőre”.

 

fagyöngy7

 

A karácsonyi asztalon is visszaköszönhet a fagyöngy, például az örökélet szimbólumával, a borostyánnal összekötve szalvéta gyűrű készülhet belőle.

 

fagyöngy6

 

Ha nem sikerül élő fagyöngyöt beszerezni, filc darabokból is készíthetünk mutatós dekorációt.

 

fagyöngy5

 

Fagyöngy beszerzésre, mágikus karácsonyi csókra és örökké tartó szerelemre fel!

A képek forrását további inspirációkkal együtt a Pinterest albumomban találod.

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!