Balkonada

Ideális karácsonyi ajándékok növényimádóknak

A megfelelő karácsonyi ajándék megtalálása sokaknak okoz fejfájást. Most jó hírem van azoknak, akik növényimádóknak keresnek ideális ajándékot. A virágok szerelmeseinél nem lehet mellé fogni. Nem kell attól félni, hogy megsértődnek, ha minden évben növényt vagy kaspót kapnak, sőt akkor sem, ha ugyan olyan fajta virág kerül évről évre a fa alá. Hisz minden növény kicsit más, akarva se találnánk pl.  két teljesen egyforma orchideát. 

 

Hortus_098

 

Gyors közvélemény kutatást tartottam a Burjánzó balkonok és kertek csoportban, hogy megtudjam, kinek mi a szíve vágya. A válaszok nem igen leptek meg. Többen említették, hogy a virágok miatt kinőtték a jelenlegi terüket, nagyobb lakásra, kertre vagy teraszra vágynak. Volt aki azzal is megelégedne, ha a jelenlegi terasz tetőt kapna.

Volt akinek 1-2 napra egy szakképzett kertész lenne az álma, aki megmetszené a 3-4 méter magas örökzöld kerítést és elvégezné nehezebb fizikai munkákat. Többen vágynak öntöző rendszerre, kerti világításra.

Sokan örülnének egy üvegháznak, egy téli kertnek. Móré Katalin olvasónk kívánságával sokan egyetértettek. “Én egy olyan télikertet kérek, amilyen a Zöldkártya című filmben volt! Azóta is arra vágyom! Tudom hogy sosem lesz, de egyszer hátha mégis… Ez nem kertben, hanem egy belvárosi lakásban van. Pont nekem való lenne, mert nem kellene füvet nyírni, permetezni, kapálni. Csak megnyitnám az esőztető berendezést és csiviteljenek benne a kis madárkák is.”  A film rövid részletét elnézve nekem is felkerült egy ilyen a kívánságlistámra.

 

 

Az eddigiek azt hiszem a többségnél az idén is a vágyálom kategóriában maradnak. A realitás talaján maradva álljon itt pár ötlet. 

Növény

A virágboltok, kertészeti árudák tele vannak szebbnél szebb, karácsonyi díszítésű növénnyel. Bátran válasszunk közülük. Az ünnepi hangulathoz jól illenek a piros és a fehér virágok, az orchideák. Az olvasók közül többen említették a cikláment és a mikulásvirágot, amik szintén hozzátartoznak a karácsonyi időszakhoz. De említésre kerültek hortenziák, a magnóliák, a klíviák és a különleges színű virághagymák is. Volt aki libanoni cédrust, míg más homoktövist szeretne a kertjébe.

 

mikulás

 

Könyv

Jó ötlet egy kertgondozásról, növényápolásról szóló, hasznos tanácsokkal teli könyv is. Az idén megjelentek közül négyet emelnék ki, ebből nekem kettő már megvan, ha esetleg erre jár a Jézuska, elárulom, hogy az első kettő közül valamelyiknek én is örülnék.

Dóra Melinda Tünde: Kertkaland, termelj magadnak zöldséget!

Aki elolvassa Dóra Melinda Tünde könyvét, szinte biztosan meg fogja nyitni saját zöldségesét. A teraszon, a családi ház vagy nyaraló kertjében, a közösségi kert egyik parcelláján, de akár a bérház gangján is.

 

Nagy Réka: Ökoanyu a konyhában

A könyv nem egy szakácskönyv, inkább egy kézi könyv, ami bevezet a környezettudatos konyha világába.

 

Pánczél Péter: Modern virágkötészet

A könyv csodálni valóan új, modern, különleges kompozíciókat mutat be. Újszerűségük mellett az egyszerűségük is meglepő. Minden egyes munkát részletes leírás és lépésről lépésre fotók kísérnek, így a virágkötészetben kevésbé vagy egyáltalán nem jártas olvasók is bátran hozzáfoghatnak bármelyik dísz elkészítéséhez.

 

pánczél1

 

Katona Anna: Annart

A 150 oldalas könyvében a neves mester virágkötő látványos fotókkal, szöveges kiegészítéssel mutatja be az elmúlt években készített kedvenc kompozícióit. Az Annart könyvet a virágkötészet iránt komolyan érdeklődőknek ajánlom.     

 

Hobbi kertész tanfolyam 

A Kertlap és az Oázis kertészet által létrehozott Oázis Hobbikertész Klub többféle ismeretterjesztő tanfolyamot indít. Az egyetemi oktatók által tartott tréningek, előadások, konzultációk, szakmai kirándulások segítik a hobbi kertész ismeretek elsajátítását. 

 

Virágállvány, váza, kaspó, szerszámok

Egy igazi virágimádó állandóan hiányt szenved vázákból, kaspókból, polcokból, virágállványokból, növényszekrényekből. A téli növénygondozáshoz jól jöhet egy növénynevelő világítás, hogy a kevés fényt pótolni tudjuk. A metszőolló is fogyóeszköz, ezekből már nagyon trendi színekben is válogathatunk.

 

Ajándékutalvány

Az ajándékutalvány a legrugalmasabb ajándék. Több virágboltban, kertészeti áruházban vásárolhatunk és a megajándékozott döntheti el, hogy a széles választékból mire szeretne költeni. Így saját maga választhatja ki a növényt, a kerti szerszámot vagy épp amit szeretne.

 

Élmény

Az örök kedvenc a közös élmény. Vehetünk belépőjegyet kertészeti kiállításra, virágos programokra.  Ha pénztárcánk engedi, befizethetünk egy virágos utazásra is. 

 

Tulln_048-1024x683

 

 

A felsoroltak mindegyike kitűnő ajándék, de igaza van Takács Ildikó olvasónknak, aki semmi tárgyi ajándékra nem vágyik. “Együtt lenni, sütni-főzni, jókat enni, végre sokat beszélgetni, nagyokat nevetni … Nekem mindez százszor többet ér minden, pénzért megvehető dolognál.”

 

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!