Balkonada

Boldog mikulást vénusz légycsapójával!

Mikulás ajándéknak mi mást hoztam volna mint egy növényt, de ezúttal nem mikulásvirágot. Mai sztárunk egy kis rovarevő növény, vénusz légycsapója, akiről kiderül, hogy nemcsak a rovarokra bukik.

 

 

Vénusz légycsapója (Dionaea muscipula) Észak-Amerikából származó rovarfogó növény, mai a szárakon található, édes illatot árasztó csapdák segítségével kapja el áldozatait. Amikor a rovar a csapdára száll, a levéllemezek összezáródnak és foglyul ejtik a lakomát. A növény csapdája először nem zárul be teljesen, hogy a kisebb rovarok elszállhassanak. Így védekezik a növény a túl kicsi zsákmány ellen, melynek megemésztése több energiába kerülne, mint amennyit profitál belőle. Nagy rovaroknál a csapda légmentesen bezárul és emésztőnedvekkel telik meg, hogy a zsákmány feloldódjon. A csapda az egy-két hétig tartó emésztés után nyílik ki újra.

Virágait magasra növő száron hozza, hogy a faj fennmaradását biztosító beporzó rovarok véletlenül se essenek csapdába. A virágzás igen sok energiát emészt föl a növény részéről, ami időnként a növény elpusztulását okozza. Nagyon apró magokat hoz, amiket elvetve általában 4-5 év alatt nő meg, és akár 2-3 évtizedig is élhet. Szaporítani ezért inkább az oldalhajtásokról érdemes, de a növényről levágott, és talajba szúrt levél is meggyökeresedhet.

 

vénusz

 

A légycsapó kedveli a sok fényt, napsütés hatására csapói bepirosodnak, de félárnyékban is szépen fejlődik. Kedveli a magas páratartalmat, nyáron a cserepet célszerű 1-1,5 centiméteres vízbe állítani. Csak a lágy víz (esővíz, desztillált víz) alkalmas öntözésére. Télen nyugalmi időszakra van szüksége, ilyenkor 3-15 °C körüli hőmérsékletet, és nyirkos talajt igényel. Legjobban tőzegben vagy szárított tőzegmohában nevelhető, tápoldatozást nem igényel.

Azért a táplálását sem rovarokkal, sem mikulás szakállal nem ajánlom.

Nézd meg, az adventi kalendáriumot is, ahol minden nap kinyithatsz egy újabb ablakot, hogy az ünnepvárást megszépítsem.

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!