Balkonada

Kert a felhőkarcoló oldalán: One Central Park, Sydney

Ha a talajon nincs hely kertet telepíteni, akkor jobb híján a falon kell elültetni a növényzetet vallotta a francia Ateliers Jean Nouvel építészeti stúdió, amikor a sydney-i One Central Park toronyházakat tervezte. Az eredmény szemet gyönyörködtető: az ötszintes bevásárlóközpontra épített, két lakótoronyból álló komplexum tükrös homlokzatait függőleges kertek borítják.

 

Sydney

 

A környezetbarát épületegyüttes két tornya 116 és 64,5 méterig magasodik. Az alsó szinteken bevásárlóközpont és irodaház kapott helyett, fent pedig 623 luxuslakás található, 1-től 4 szobásig. A magasabb toronyhoz 42 méterre kiálló konzolt építettek a trapézosan kialakított Penthouse lakásoknak. A konzol aljára 320 darab mozgatható tükröt szereltek fel. A tükrök nappal visszaverik a fényt, hogy napfényt és ezzel energiát juttassanak a lentebbi szinteken elhelyezkedő kerteknek. Éjszaka a tükrök helyét a beépített ledes égők veszik át, ezek gondoskodnak a futurisztikus megjelenésről:  Yann Kersalé művész keze nyomán különböző fényjátékok vetülnek le a parkba.

 

sydney10

 

Az épületet 34 emelet magas homlokzatát 250 őshonos ausztrál virág és növény futja be, melyet Patrick Blanc botanikus tervezett. A látványnak sem utolsó zöld takaró magába szívja a szén-dioxidot, oxigént termel és természetes, kellemes hűvös klímát biztosít. Nem csoda hát, hogy a környezetre gyakorolt pozitív hatásai miatt 2014-ben elnyerte a legjobb felhőkarcoló díját is (LEAF-Award).

  

sydney2

 

sydney1

 

sydney3

 

sydney4

 

sydney5

 

sydney6

 

sydney7

 

sydney8

 

sydney9

 

Forrás

A világ első függőleges erdejét láttad már?

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!  

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!