Balkonada

Nemet váltott a 3000 éves tiszafa

Alaposan meglepődtek a skót botanikusok, amikor a perthshire-i Fortingall falucska temetőjében álló 3000 éves tiszafán váratlanul megjelent néhány termés. A fát mindeddig hímivarúnak tartották, mivel pollent termelt, az idén azonban egyik ágán piros bogyószerű képződmények jelentek meg, ami a nőivarú fák jellegzetessége.

 

tiszafa

 

A skóciai fortingalli tiszafát háromezer és ötezer év közötti korúnak becsülik, amivel valószínűleg Európa legidősebb ismert tiszafája. A tiszafák pontos korát igen nehéz megállapítani. A fa igen kis része olyan idős, mint az egész példány, az ágak pedig idővel üregesednek, ami lehetetlenné teszi az évgyűrűkön alapuló kormeghatározást. A tiszafa egyben a leghosszabb életű európai növényfaj.

 

Fortingall-Yew-trunk

 

A tiszafán megjelent magköpenyek azonban nem mennek ritkaság számba, nem példátlan a tiszafáknál, hogy ivart váltanak. A nemváltás általában a korona egy részén történik meg, és nem az egész fa esik át rajta. A fa váratlan magjait begyűjtötték, és a tiszafák genetikai sokféleségét megőrző programban használják fel.

 

tiszafa2

 

A tiszafa (Taxus baccata) nagy kultúrtörténeti hagyományokkal rendelkező örökzöld. Már a kereszténység előtti időkben kivívta az emberek tiszteletét, évezredek óta a halál és az élet körforgásának jelképe. A tiszafenyőnek is hívott növény hazánkban is őshonos és védett faj. A Bükkben Ómassán és Lillafüreden, a Bakonyban Szentgál, Herend és Bakonybél területén találkozhatunk velük nagy számban. A szentgáli tiszafás, a 213 hektáron élő közel tízezer fokozottan védett példányával Közép-Európa legnagyobb tiszafása. Az ország legnagyobb példánya a Somogy megyei Hencsén él, törzsmérete 437 cm és majdnem 17 méter magas.

 

tiszafa3

 

A tiszafa kérge vékony, vörösesbarna, cserepesen leváló. Fája vörösesbarna, igen kemény. Hajtásai vékonyak, hajlékonyak, levelei sötétzöldek és puhák. Szép rajzolatú fáját előszeretettel használják fafaragók és intarziakészítők, régen íjakat is készítettek belőle. Az ágaival gyakran találkozhatunk adventi és karácsonyi készítményekben. Nagyon jól alakítható, ezért sövényként vagy formázott faként is gyakran találkozhatunk vele.

 

tiszafa4

 

A magot védő piros, felül nyitott magköpenye kivételével minden része mérgező. Az édes ízű magköpenyét a madarak előszeretettel fogyasztják, a magokat pedig emésztetlenül elpottyantják.

 

tiszafa1

 

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!  

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Monika Kiss says:

  Szeretem olvasgatni az oldalt de engedtessék meg egy megjegyzés. Egy kertészeti blogban figyelmet kellene fordítani a helyes terminusokra is.
  A tiszafa ugyanis nyitvatermő, nincs se termése se bogyója.
  Magja van és a piros ami azt körülveszi az a magköpeny.
  További jó munkát kívánok Kiss Mónika

 2. Kedves Mónika!

  Köszönöm a jogos hozzászólást. Javítottam a cikket.
  Virágos szép napot kívánok:
  Nagy Jucó

 3. Zsuzsanna Nánási says:

  szeretettel üdvözlök mindenkit, aki annyi gyönyörűség látását tette, és teszi lehetővé,és persze azokat is akik örömmel nézegetik ezeket a csodálatos összeállításokat,szépségeket! Nagyon örülök, hogy ide találtam, bár nekem csak egy pici teraszom van pár növényt tudok csak ott tartani, de nagyon növény,a természetet, örömmel nézni is, ha mást már nagyon nemi. Megköszönöm, ha itt lehetek, és további sok örömöt kívánok eme nemes témában !

 4. Zsuzsanna Nánási says:

  bocs, az élet minden területén is ezt kívánom !

 5. Kedves Zsuzsanna!

  Nagyon köszönöm az elismerő szavakat. Igyekszem a továbbiakban is érdekes témákat hozni.

  Virágos szép napokat kívánok: Nagy Jucó


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!