Balkonada

Klívia gondozása

Nagyanyáink korában még igen kedvelt szobanövény volt a kafferliliomnak vagy narancsliliomnak is nevezett klívia (Clivia miniata). Igénytelensége és szépsége miatt ma ismét egyre több otthonban megtaláljuk. A tavasszal élénk színben pompázó virágain túl a fényes, zöld levelei egész évben szerethetővé teszik. Minimális gondozással évekig dekoratív növényünk lehet.

 

clivia3

A klívia (Clivia miniata) Őshazája Dél-Afrika, Európában a XIX. század közepén a skót Charlotte Clive kezdte el termeszteni, róla kapta a latin nevét is. Több magyar neve is van: pompás kafferliliom, narancsliliom, szobaliliom. A narancsliliom név arra utal, hogy leggyakrabban élénk narancsszínben érhető el. Az újdonságnak számító citromsárga változata igazi kuriózum, nálunk ritkán kapható.  

 

clivia-miniata-167169_640

 

A világos, szórt fény kedveli, csak reggel és este érheti közvetlen napsütés, az átlagos páratartalom megfelelő számára. Az első virágzásra akár több évet is várhatunk, ezután megfelelő gondozás mellett minden évben virágozhat. A sötét zöld levelei megtévesztésig hasonlítanak az amarilliszéhez, de a klíviának nem hagymája, hanem rizómája (föld alatti gyöktörzs) van. A mutatós virágok a levelek közül emelkednek ki egy tőkocsányon. A kocsány megjelenésétől kb. 3 hétre virágzik ki teljesen, ekkor jelenik meg a csúcsán a 10-20 illatos, harang formájú virág. A már virágzó növényt nem szabad mozgatni, mert lehullajtja a virágait.

 

klivie-384357_1920

 

A virágzás feltétele, hogy a nyáron a növényt a szabadban, árnyékos helyen tartsuk egészen az ősz végéig. Jó, ha az októberi hideg esték még kint érik. Két hónapos nyugalmi időszakra van szüksége, ilyenkor nagyon keveset locsoljuk, szinte száraz lehet a földje. Télen is viszonylag hideg helyet igényel, legjobb a 10 fok körüli hőmérséklet. A virágbimbók megjelenését februártól várhatjuk. Amikor a virágkocsány eléri a levelek magasságát, akkor kezdjük el az öntözését és a tápoldatozást, majd egészen őszig tartsuk nedvesen a földjét.

 

clivia-317471_1920

 

Legegyszerűbben tőosztással vagy az oldalán megjelenő sarjakkal szaporíthatjuk. A magról való szaporítás nehézkes és gyakran sikertelen.

 

clivia-882622_1920

 

Nem kell sajnálni, nyugodtan sanyargatható, két-három évente elegendő átültetni. Minden része mérgező, ezért átültetésnél célszerű kesztyűt használni. A megjelenő kis sarjakat nyugodtan le lehet választani és jó vízáteresztő képességű, tápdús talajba elültetni. Innentől már csak a körültekintő ápolás kell és pár év türelem az első virágok megjelenéséig

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!