Balkonada

Murvafürt (Bougainvillea) teleltetése

A tengerparti nyaralások emlékeit idéző murvafürt (Bougainvillea) az utóbbi évek egyik slágernövénye. A klímaváltozásnak, az egyre melegebb nyaraknak köszönhetően az erkélyen vagy a kertben cserépben is nagyon jól érzi magát és ezt bőséges virágzással ki is fejezi. Teleltetése egyszerű, és attól sem kell megijedni, ha a pihenő időszakban lehullajtja a leveleit.

 

bougainvillea-390749_1920

 

A Brazíliából származó trópusi növényt a fagyok beállta előtt menekítsük 8-12 fokos teleltetési helyére. Legideálisabb egy téli kert, de garázsban, folyosón, lépcsőfordulóban, pincében is tartható. Világos helyen jobban érzi magát, de fény sem kell feltétlenül a túléléséhez.

 

bugi

 

Érdemes ilyenkor visszavágni a virágvégeket. Ez az időszak alkalmas arra is, hogy alakító metszést hajtsunk végre rajta, bár ezt tavasszal is megtehetjük. Ha kell, távolítsuk el a kártevőket, majd zuhanyoztassuk le. 

 

bougainvillea-250350_1920

 

Télen pihenésre van szüksége, ezért semmiképp ne tápoldatozzuk és hetente csak pár csepp vizet adjunk neki. Sötét helyen még kevesebb öntözést igényel. Gyakori jelenség, hogy télen lehullajtja a leveleit. Ettől nem kell megijedni, ez természetes folyamat, tavasszal majd szépen kihajt.

 

bougainvillea-999914_1920 (1)

 

A tavaszi fagyok elmúltával kerülhet ki a szabadba, ahol megkezdhetjük a tápoldatozást és gyakoribb öntözést. Világos helyen teleltetve már akár április-májusban virágba borul.

 

Szeptember_015

 

A murvafürt szaporítása és nyári gondozása is egyszerű, igen hálás növény. Elég drága, ezért először csak egy kisebbet vegyünk és ha azon kitapasztaltuk a Bougainvillea tartás minden fortélyát, akkor jöhetnek az újabb szépségek.  

 

boug1

 

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!