Balkonada

Tíz meglepő tény a pipacsról

A szántóföldek, végeláthatatlan búzatáblák és útszéli árokpartok messziről virító díszei, a pipacsok a vidéki táj legtöbbet fotózott főszereplői. A Dél- és Közép-Európában honos gyomnövény a sok vegyszerezés ellenére is elterjedt, májustól akár októberig beszínezi a tájat. Egyszerűsége, szépsége több művészt megihletett, sőt egy versnek köszönhetően Skócia nemzeti virágává és a jótékonykodás jelképé vált.  

 

pipacs10

 

1. Mákfélék családjába tartozik

A pipacs vagy vadmák (Papaver rhoeas) a mákfélék családjába (Papaveraceae), kerti mák őse. A Papaver nemzetség más fajait szokták pipacsnak hívni, ezért szerencsésebb a közönséges pipacs, mezei pipacs vagy vetési pipacs névvel illetni. A 30-80 centiméter magasra növő, egyéves növény virágai 5-8 cm átmérőjűek. Termése fordított tojás alakú, többrekeszű, lyukakkal nyíló tok, amit népiesen „borstartónak” neveznek.

 

pipacs3

 

2. Több népies neve van

Az ország különböző tájegységein más-más neve van. A többségben benne van a mák szó is: pipacsmák, büdös mák, lúdmák,  veresmák, vadmák. Nekem a pitypalatyvirág elnevezés tetszik a legjobban, a legmeglepőbb pedig a régies czúczik név.

 

3. Ehető 

Dióra emlékeztető ízű magját sütemények és saláták ízesítésére, salátaolaj készítésére használják. Leveleit a virágbimbók kifejlődése előtt  nyersen vagy főzve fogyasztják (mint a spenótot). Magjából olaj préselhető. Virágszirmait vörös ételfesték készítésére, szirupkészítésre használják. Régen bort is színeztek vele.

 

pipacs9

 

4. Mérgezést is okozhat

Friss hajtásai mérgezőek, különösen a gyermekeknél okozhat mérgezési tüneteket.

 

pipacs7

 

5. Gyógynövény

Teája köhögés csillapító, nyugtató, toroköblögető. A növény magját, leveleit, kinyílt virágszirmait májustól augusztusig gyűjtik. Vékony rétegben kiterítve, napfénymentes helyen szárítható, szárítás során az élénk piros szirmok liláspirosakká válnak.

 

6. Festésre is használták

Szirmaiból régen festő anyagot nyertek, amit étkezési célra is használtak. 

 

pipacs11

 

7. Virága nem tartós

Virágai nem tartósak, vágott virágként sem használhatók, mert a szárról való eltávolítás után azonnal elhervadnak. Szárítás során elvesztik színűket és formájukat.

 

8. Van Gogh is megfestette

Bár Van Goghról a napraforgók és az íriszek jutnak elsőként eszünkbe, több festményén is találkozunk pipacsokkal.

 

pipacs12

 

pipacs13

 

9. Skócia nemzeti virága

Minden év november 11-én tartják Skóciában a Poppy day-t. Az Emlékezés napján (Remembrance day vagy ahogy legtöbben hívják Poppy day) az I. világháború áldozatai előtt tisztelegve pipacsos kitűzőt viselő emberek millió csendesednek le. Önkéntesek pipacsos kitűzőket, gomblyukba helyezhető kerámia és műanyag pipacsokat árulnak, hogy a pipacstárgyak eladásából befolyt összegeket az elesettek hozzátartozóinak megsegítésére fordítsák.

 

pipacs15

 

10. Az emlékezés jelképe

Az emlékezés jelképeként ismert pipacs az angol művészeket is inspirálta. A Tower of Londont, a Temze parkján elterülő középkor épületegyüttest 2014-ben  pipacstengerré varázsolták. A volt királyi palota és várbörtön múzeumként üzemelő épület együttesét, a kiszáradt várárkát impozáns, kézi készítésű, kerámia pipacsok árasztották el a háborúkban elesett brit áldozatok emlékére.

 

pipacs14

 

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!