Balkonada

Muskátli teleltetés egyszerűen

A napsütése őszi napokon az erkélyek, ablakok és kertek egyik legszebb és leghálásabb virágai a muskátlik még nagyszerűen tarják magukat, sőt a talán még szebbek is, mint a nyári hőségben. Az előrejelzések szerint november közepéig még nem várhatók mínuszuk, így egyelőre a muskátlik maradhatnak a szabadban. Jó, ha elméletben már most felkészülünk a teleltetésre, hogy ne érhessen majd bennünket meglepetés.

 

muskátli16

 

A muskátli nem egy túl drága növény, azért tavasszal az új tövek vásárlása sem igen viseli meg a pénztárcánkat. Viszont az évről évre átteleltetett és megújított muskátli hatalmas sikerélményt jelent, különösen akkor, ha az eredeti növény még a nagyié volt, vagy egyéb kedves emlék fűződik hozzá.

Minden növénynél máskor jön el a teleltetés ideje. A muskátli elviseli az enyhe, maximum 1-3 fokos fagyokat, sőt jót is tesz nekik, ha a hűvösebb idő kint éri őket. Ha ettől hűvösebbre fordul az idő, akkor viszont mielőbb melegebb helyre kell menekíteni kedvenceinket. 

 

muskátli17

 

Az álló muskátlik (paraszt muskátlik) teleltetésére a legalkalmasabb egy világos és hűvös helyiség, ahol a hőmérséklet nem emelkedik 4 -10 °C fölé. Az alacsony hőmérsékleten megáll a fejlődés, nem jelennek meg a gyenge hajtások. Maradhat a saját cserepében is, de ha helyhiányban szenvedünk, akkor érdemes kiemelni őket és szorosan egymás mellé helyezve földben tárolni a töveket. Sokan a száraz teleltetésre esküsznek és újságpapírban vagy felfüggesztve tárolják. Nagyon fontos ennél a módszernél, hogy teljesen száraz legyen gyökér, mert ha nedves lesz a papír, akkor könnyen rothadni kezdenek a növények.

 

muskátli14

 

A futó muskátlik viszont csak magasabb, 15 fok feletti hőmérsékleten tartva maradnak életképesek. A melegben többet párologtatnak, ezért számukra az öntözés is fontosabb. Ne hagyjuk kiszáradni a földet. 

 

muskátli12

 

A telelő helyre helyezés előtt távolítsuk el a növényekről az elszáradt leveleket, a nyíló virágokat, bimbókat és az esetleges kártevőket. Megmetszeni nem kell, azt majd tavasszal fogjuk és akkor lehet szaporítani is, ha az augusztusban lemaradtál róla. Zuhanyoztassuk le a növényeket, hogy lemossuk a kinti szennyeződéseket és kártevőket. Teleltetés alatt csak annyira öntözzük a növényeket, hogy a gyökérlabda ne száradjon ki teljesen. A sötét helyen teleltetett növényeket tartsuk csaknem teljesen szárazon. Hetente érdemes ellenőrizni, hogy nincsenek-e kártevők vagy kórokozók a növényeken.

 

muskátli15

 

A legnagyobb hibát a túlöntözéssel követhetjük el. Most pár hónapos nyugalmi időszakra van szükségük, hagyjuk tehát őket pihenni. Tavasszal aztán újult erővel, gyönyörű hajtásokkal és virágözönnel hálálják meg a téli sziesztát.

 

muskátli11

 

A muskátli teleltetés függőséget okoz. Aki egyszer ráérez az ízére és megtapasztalja az ezzel járó sikert, az minden évben újra kezdi saját örömére. 

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

4 fő hiba, amit ne kövess el a muskátlival

Teleltetett muskátlik tavaszi ébresztése

Bevált módszerek a muskátli teleltetéséhez

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Gabriella says:

  Szia Jucó!
  AZ egyik képen a muskátli mellé alacsony növésű díszfűt ültettek. Nem tudod véletlenül melyik fajta ilyen alacsony növésű? Esetleg vlmilyen sás ez? Tudnál segíteni ezt kideríteni?

  köszi Gabi

 2. Nagy Jucó says:

  Kedves Gabi!

  Sajnos nem tudom megmondani milyen fajta van pontosan a cserépben. Van többféle alacsony növésű, ami sziklakertbe is jó, szerintem egyik ilyen fajtáról lehet szó.

  Virágos szép napot kívánok: Jucó


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!