Balkonada

Ősz a Budai Arborétumban

Az októberi hosszú hétvége mindenkit a természetbe hív. Az ezernyi színben pompázó lombkoronák, az avar zizegése, a napsugarak simogató melege és a tiszta levegő frissessége csodálatos, energiával feltöltő kirándulást ígér. Csábulj el a főváros 7,5 hektáros természetvédelmi területén, a Budai Arborétumban!

 

Corvinus14_022

 

A Budai Arborétum a mai Corvinus Egyetem területén található, legrégebbi részét még 1893-ban alapították. Ez a park volt a főváros első, és az egyetlen kertészeti oktatásra használt területe. Az arborétum lényegében egy őspark, a fák egy része száz évnél idősebb.  

A Gellért-hegy déli lejtőjén lévő területet a Ménesi út két, korban és jellegben is elváló részre osztja: a Felső Kertre és az Alsó Kertre. Az Arborétum telepítését először a Felső Kertben kezdték meg 1893-94 telén. Tervezője és első vezetője a német származású kertész-dendrológus, Räde Károly volt. 1000-féle fa és cserje, valamint 90 évelő faj nyert elhelyezést az akkoriban alakult Magyar Királyi Kertészeti Tanintézetet körülvevő 3 hektárnyi területen. Az itt található növények egy része pl. néhány tölgy, dió, platán, páfrányfenyő csaknem 120 esztendős. A kialakítás tájképi jellegű volt, rendszertani hovatartozásuk szerint csoportosított növényekkel.

Az 1920-as évek végén újabb 3/4 hektárral bővült az arborétum. Az új rész terveit a kor neves építésze és kerttervezője, dr. Rerrich Béla készítette, a kivitelezést Magyar Gyula, a tanintézet dendrológus oktatója irányította. A II. világháborút hazánk többi arborétumánál is jobban megszenvedte a kert, mivel Budapest ostroma idején súlyos harcok színtere volt. A golyók, repeszek nyoma ma is látszik néhány idős fa törzsén, mások a belsejükben „rejtegetnek” háborús aknaszilánkokat.

A háború után pótolták, illetve fokozatosan újakkal cserélték le az elpusztult vagy túl idős, sérült növényeket, s közben természetesen új fajokkal is gazdagodott a kert. 1963-ban új öntözőberendezés épült, amely igényesebb növények behozatalára is alkalmat adott. Újjáépítették és kibővítették a sziklakertet, ezzel az évelő dísznövények száma is gyarapodott. Az Alsó Kert eredetileg a tanintézet kertészeti telepe volt, üvegházakkal és szabadföldi haszonnövények ültetvényeivel.

A Felső Kertben (a 100 éves fennállás évfordulóján) 100 nárcisz- és 100 tulipánfajtát magába foglaló hagymás gyűjtemény létesült. 1994-ben megépült a trópusi-szubtrópusi gyűjteménynek helyet adó alsó üvegház, 1997-ben pedig a kerti tó. Az Alsó Kertben a telepítések elsősorban már a növények igényeinek figyelembevételével történtek úgy, hogy a hasonló fajok, fajták a lehető legközelebb legyenek egymáshoz. Ezáltal tematikus gyűjtemények jöttek létre: így keletkezett például a mediterrán gyűjtemény, az árnyékkedvelő növények, a virágos díszfák, ill. a lombszíneződéssel díszítő fajok, fajták gyűjteménye.

Máig fontos törekvés, hogy minden növényféleségből legalább kettő legyen, „tartaléknak” ha valamelyik példány elpusztulna. Az arborétum jelenlegi gyűjteménye közel 1960-féle díszfát, díszcserjét, 240 fajta hagymás-gumós virágot és mintegy 300-féle egyéb évelő dísznövényt számlál.

 

Corvinus14_006

 

Corvinus14_008_uj

 

Corvinus14_032

 

Corvinus14_037

 

Corvinus14_046

 

Corvinus14_052

 

Corvinus14_008_uj

 

Corvinus14_035_UJ

 

Corvinus14_041_Uj

 

Corvinus14_044_uj

 

Corvinus14_055_uj

 

Corvinus14_061_uj

 

Ősz15_049

 

Ősz15_052

 

Ősz15_053

 

Ősz15_055

 

Ősz15_057

 

A Budai Arborétum ingyenesen látogatható, a nyári időszakban (október 23-ig) 8.00-18.00 között, télen 8.00-16.00 között tart nyitva. A Felső Kert azonban csak a munkanapokon tekinthető meg.

A kertet minden évszakban érdemes meglátogatni. Most különösen azért is ajánlom, mert továbbra is kérdéses, hogy mi lesz a terület sorsa. Sok aggasztó híresztelést hallani, de remélem győz a józan ész, és a fantasztikus természetvédelmi terület továbbra is megmarad és a nagyközönség számára is elérhető lesz.  

 

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!