Balkonada

Százéves bérház udvarának csodás átváltozása

A mesék néha valóra vállnak. Az Óperencián innen is. Akár a szomszédunkban vagy a saját bérházunk udvarán. Valahogy így érezhették ezt az Újbudán, a Ballagi Mór 8. szám alatt élők is, miután birtokukban vették a gyermekbarát és zöld udvarukat. A százéves bérház élhető, szerethető környezetéért persze azért meg kellett küzdeni, példaértékű összefogásra és anyagi támogatásra is szükség volt. De megérte!

 

mol1

 

Bár már nem épp gyerek voltam, amikor először láttam a 1979-ben bemutatott Égig érő fű című mesefilmet, a történet engem is a képernyő elé szegezett. Sőt azóta már többször is megnéztem a Janikovszky Éva Málnaszörp és szalmaszál  című regénye nyomán forgatott tv filmet. Régi bérházak udvarainak láttán ma is gyakran a fülembe csengnek a film főszereplőjének, a Rajz János alakította Poldi bácsinak a szavai: ” Az a szép zöld gyep, az fog nekem hiányozni, a gyep”. 

Az újbudai ház udvarának csodás átalakulása során ismét Poldi bácsi és az Ő álma jutott eszembe.  “Misu, a kisfiú nyári vakációját nagybátyjánál, Dezső bácsinál tölti, aki Budapest, a Paripa u. 4. szám alatt lakik. Misunak sok barátja van a környéken, mégis unalmasan telnek a napjai. A bérház egyik lakója, Poldi bácsi, a parkőr 52 évi szolgálat után éppen nyugdíjba készül, s folyton azt emlegeti, mennyire fog hiányozni neki a szép zöld gyep, melyet munkája során mindennap látott. Misu elhatározza, hogy Poldi bácsi nyugdíjba vonulásának napjára begyepesíti a gangos bérház udvarát. Tervéhez minden követ megmozgat s összes ismerősét beszervezi.” – foglalja össze a film történetét a Wikipédia.

 

mol18

 

Na de térjünk vissza a valóságba, Újbudára. Csupán annyi történt, hogy a közel százéves ház lakói összefogtak és saját kezűleg építették át az udvart az önkormányzat és a MOL Zöldövezet program támogatásával. A közös cél, az együtt végzett munka összekovácsolta a lakóközösséget, olyan értéket hozott létre, amiből mindenki profitál.

“A Ballagi 8. Társasház közössége a MOL Zöldövezet Program és a XI. kerületi Önkormányzat Zöld Sziget Pályázatának támogatásával azt a célt tűzte, hogy a ház belső udvarában egy közösségi kertet alakít ki. Az volt a szándékuk, hogy az udvart a közösségi élet aktív részévé teszik – egy zöldövezet kialakításával. Ennek érdekében a 200 négyzetméteres udvar korábbi burkolatát és feltöltését felbontották, megerősítették és vízszigeteléssel látták el. A felújított felületet térkővel leburkolták, az udvar középső, mintegy 50 négyzetméteres területén pedig magaságyásokban díszkertet építettek és a kertet kültéri bútorokkal, leülést segítő segélyekkel tették alkalmassá a közösségi élet és felfrissülés számára. A projekt során 8 fát, 27 cserjét és 142 évelő nyövényt ültettek el, és egy gyönyörű zöldövezetet hoztak létre a korábban kihasználatlan udvaron. A kert építése során a közösség is szépen épült és jelentős összefogással továbbá önkéntes munkával járult hozzá a tartalmas cél megvalósításához.” – kommentálta Weber István, az átalakulás egyik főszervezője. 

 

mol5

 

mol3

 

mol8

 

mol4

 

mol6

 

mol9

 

mol11

 

mol12

 

mol13

 

mol14

 

mol17

 

mol18

 

mol19

 

mol16

 

Nagyon tetszik az összefogás eredményeként létrejött hangulatos környezet. Sok jó ötletet láttam, különösen tetszik a térkövekből kialakított ugróiskola. Ha nagyon kukacoskodni akarok, akkor talán azt megemlíteném, hogy legalább egy esővíz gyűjtőt még célszerű lett volna beépíteni, hogy a szárazabb időszakban is környezetkímélő módon tudják locsolni a növényeket.    

Gratulálok a lakóközösségnek és kívánom, hogy sok közös élményük, örömük legyen az élhető, gyönyörűvé varázsolt környezetben. 

Remélem a példa másokat is magával ragad és cselevésre ösztönöz. Abban pedig biztos vagyok, hogy Poldi bácsi is elégedetten és mosolyogva nézi fentről.

Kedvet kaptál Te is pályázni? Igyekezz, mert 2015. október 21-én lejár a Mol Zöldövezeti Programjának pályázati határideje!

Pályázati részletek és jelentkezési lap elérhetősége:

http://molzoldovezet.hu/

A képek a Mol Facebook oldaláról származnak.

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!