Balkonada

Így kényeztesd télen a szobanövényeket

A kertben, erkélyen nyaraltatott szobanövények kinti ideje lejárt. Az átlagosnál hidegebb idei ősz szép lassan betessékeli kényesebb növényeinket a lakásba. Bár eddig jobban érezték magukat a szabadban, a 10 fok alatt hőmérsékleten komolyan károsodhatnak. Mutatom, hogy segíthetsz kedvenceidnek, hogy minél jobban viseljék a nyugalmi állapotot és környezetváltozást.

 

lipták Ilona

Lipták Ilona

 

A hidegen kívül a tél közeledtét a növények részére a nappalok rövidülése és a megvilágítás gyengülése is jelzi. A szobanövény többsége ilyenkor nyugalmi időszakba kerül, életfolyamataik lelassulnak, növekedésük, fejlődésük leáll. A hűvös és fényhiányos időszakban kevesebbet párologtatnak, ezért kevesebb vízre és tápanyagra van szükségük.

 

Rein Tünde1

Rein Tünde

 

Ha ugyanannyi vizet kapnának, mint nyáron, az pangó vízhez, majd a gyökerek rothadásához vezetne. A kaktuszokat és pozsgásakat elég havonta egyszer, kis mennyiséggel öntözni. A többi szobanövényt 8-10 naponta öntözzük szobahőmérsékletű vízzel. Jó ha lágy vizet (eső- vagy ülepített víz) használunk. Télen a tápoldatozást szüntessük be, kivétel ez alól a télen virágzó növények, mint pl. a karácsonyi kaktusz, orchidea vagy a mikulásvirág

A nyáron virágzó szobanövények, kaktuszok, pozsgásak, mediterrán növények leginkább egy jól megvilágított, 7-10 fokos téli kertben érzik jól magukat. Fűtött lakásban egy világos, fűtőtesttől távoli sarkot válasszunk a növények számára. Szellőztetéskor ügyeljünk rá, hogy a beáramló hideg levegő ne érje közvetlenül a növényeket. 

A költöztetés előtt érdemes alaposan átvizsgálni a növényeket és az esetleges kártevőket eltávolítani. Nappal, jó időben mossuk le a leveleket, hogy megszabadítsuk őket a szennyeződésektől.

 

Ódor Györgyné Teca

Ódor Györgyné Teca

 

 
Azok a növények, amik a téli időszakban kellően kipihenték magukat, nem növekedtek, csak vegetáltak, tavasszal a hosszabbodó nappalok és a meleg hatására gyönyörű, üde zöld hajtásokat és levélzetet hoznak.

 

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!