Balkonada

Karácsonyi kaktusz virágoztatása szentestére

Lehet, hogy furcsán hangzik, de ahhoz, hogy a téli ünnepekre a karácsonyi kaktusz is csúcsformáját hozza, már októberben meg kell tenni az első lépéseket. A szabadban nyaraltatott kaktuszokat most már ideje bevinni a lakásba és el kell kezdeni a pátyolgatásukat is. 

 

karácsonyi kaktusz5

 

Először is nyugalmi időszakra van szüksége a karácsonyi kaktusznak a bőséges virágzáshoz, ilyenkor csak 8-10 naponta öntözzük. Az ideális hely 14-16 fokos, világos, de nem napos. Nem szereti a helyváltoztatást, ezért már rögtön a végleges helyére helyezzük. 

 

karácsonyi kaktusz4

 

A bimbók előbújásához legalább 12 órás sötétség szükséges. Könnyebben virágzásra bírhatjuk, ha takarással, pl. egy kartondobozzal elvonjuk tőle a fényt. Ezt a trükköt csak akkor tanácsos bevetni, ha november közepéig sem jelentek meg a bimbók, mert egyébként túl hamar bimbóba borul és az ünnepekre már el is virágzik a kis kedvencünk.

 

karácsonyi6

 

Bár a karácsonyi kaktusz általában azt szereti, ha kicsit nyirkos a földje, alatta semmiképp ne álljon víz. A bimbók megjelenéséig ne tápoldatozzuk és ritkán locsoljuk. A lágy vizet szereti, így az esővízért vagy a felforralt, majd szűrt vízért igen hálás lesz. 

 

karácsonyi7

 

Szereti a párás levegőt, ezért érdemes időnként megspriccelni. Kavicságyra is tehetjük, de a felesleges vizet mindig távolítsuk el.

 

karácsonyi4

 

Miután megjelentek a bimbók, már nem szabad mozgatni (még megfordítani sem!), mert megzavarja a növényt és ledobja a bimbókat. Megindulhat a tápoldatozás és gyakrabban locsoljuk is, de kerüljük a túlöntözést.

 

karácsonyi5

 

Ha minden tanácsot megfogadtál, jó esélyed van arra, hogy szentestére a Te kaktuszod is virágba boruljon és hetekig ontsa gyönyörű virágait. 

 

karácsonyi3

 

Sok sikert!

Itt többet is megtudhatsz a karácsonyi kaktusz gondozásáról.  

 

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!