Balkonada

Őszi színpompa a balkonra

Az ősz tüzes színeivel majdnem olyan szép, mint a tavasz. A hosszúra nyúlt nyárutón még utolsó erőre kapnak a nyári virágok, hogy aztán végleg búcsút mondjanak a fagyok beköszöntével. Az egynyári virágok leáldozása nem jelenti azt, hogy a balkonoknak üresen kellene tátongniuk. Sőt! A hideg, borús napokon még fontosabb a természet közelsége, hogy legyen egy kis szín a teraszon. Ideje elkezdeni a szépítgetést! 

 

balcony-936798_1280

 

A mostanra már elfáradt egynyáriak helyére ültessünk ősszel nyíló évelőket, így folyamatos virágzó, szép erkélyünk lehet. Bátran válasszunk minél intenzívebb tónusú fajtákat, amik megszínesítik majd a szürke napokat. Az őszi növények top listáját a szinte minden színben pompázó árvácskák és a széles színskálájuk és tetszetős formájuk miatt népszerű krizantémok vezetik.

 

chrysanthemum-721850_640

Krizantém

 

A hidegtűrő árvácskák nagyfejű vagy minifajtái egyaránt jó választások. Még a napfényes téli napokban is virítanak, és a tavasz közeledtével növekedésbe kezdenek. 

 

purple-blue-pansy-781669_1280

Árvácska

 

Az másik két kedvenc a közeli rokonságban álló, de teljesen különböző származású az erika és csarab. Mindkettő savanyú talajt igényel, így tőzegben érzik jól magukat. A harangszerű virágú erika tavaszra elpusztul, a csarab viszont évelő, így megpróbálhatjuk évről-évre megtartani. 

 

retama-202376_640

Erika

 

csarab

Csarab

 

A varjúháj már a bimbók megjelenésétől igen látványos. 

 

Szeptember_014-600x450

Varjúháj

A díszkáposzta, ami akár ehető is sajnos nem tűri a fagyokat, így arra ne számítsunk, hogy egész télen színesíti majd az erkélyünket. 

 

díszká

Díszkáposzta

A tűzeső vagy tűzgyöngyvirág igénytelen évelő, napra és árnyékba egyaránt ültethető. Csodás színekben tobzódó levelei és apró virágai mindig kellemes látványt nyújtanak.

 

tűzeső

Tűzeső Fotó: Dósa Franciska

 

Bodrnárné Kiss Gabriella

Az alsó sorban tűzeső Fotó: Bodnárné Kiss Gabriella

 

Örökzöldekkel sosem nyúlhatunk mellé. A fenyőfélék mellett a borostyánok is jól megélnek a teraszon.

 

borostyán

 

Bátran ajánlom a hunyort is, ami majd a tavasz egyik első hírnökeként bontogatja szirmait. 

 

Helleborus_odorus

 

A növényváltást kezdd el minél előbb, hogy még a fagyok beállta előtt legyen idejük meggyökeresedni. Sok sikert az őszi színpompához!

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!