Balkonada

Balatongyörök Európa legvirágosabb faluja

Hatalmas elismerést kapott az alig ezres lélekszámú zalai település, Balatongyörök.  2015. szeptember 18-án Bristolban, az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében (Entente Florale Europe) a Balaton északi partján fekvő falut a legmagasabb, ARANY minősítéssel jutalmazták. 2014-ben Balatongyörök első helyezéstért el a Magyar Turizmus Zrt. által szervezett Virágos Magyarországért versenyen, ami feljogosította őket a nemzetközi megmérettetésre. A nemzetközi zsűri 2015. július 4-én látogatott el a helyszínre, ahol a szép és tiszta környezet mellett a település lakóinak összefogását, a településért való tenni akarását is értékelték.

 

balatongyörök

 

A másik magyar induló, Siófok is méltón képviselte hazánkat, a városok kategóriájában szerzett ezüstérme mellé a legszebb főtérért járó zsűrielnöki különdíjat is bezsebelhette. 

2014-ben 263 magyar település nevezett a Virágos Magyarországért versenybe, a díjkiosztó ünnepségen pedig 74 különböző díjat adtak át a települések képviselőinek. A legszebb falunak választott Balatongyörök az első díjhoz 500.000 Ft támogatást, 1000 db virágpalántát és a Kertbarát Magazinban megjelenő kétoldalas cikket könyvelhetett el. Balatongyörök kezdetektől részt vesz a versenyben és huszonöt évvel ezelőtt már megérezte a siker ízét, amikor is a magyar települések közül elsőként Prix d’Honneur különdíjat kapott a nemzetközi zsűritől.

A Virágos Magyarországért verseny zsűrije nemcsak a település közterületeinek rendezettségét, szépségét nézi, hanem a többek közt a hulladékgazdálkodást, talajvédelmet, oktatási intézmények környezeti nevelési programját, a környezetvédelmi programot, az épített környezet mibenlétét, a turisztikai fejleszté­seket, a kerékpárutakat is figyelembe veszik. Mindezek mellett természetesen az is fontos, hogy a te­lepülés lakói milyen gondot fordítanak a kertjeik gondozására.

 Magyarország huszonöt éve vesz részt a versenyben, eddig 8 arany-, 22 ezüst-, 10 bronzérmet és 10 Európa díjat nyert, ez gyarapodott most egy arany és egy ezüst éremmel valamint egy Európa díjjal.

De elég a szövegből, merüljünk el Balatongyörök csodálatos fotóiban!

 

balatongyörök4

 

balatongyörök1

 

balatongyörök2

 

balatongyörök3

 

balatongyörök5

 

balatongyörök6

 

balatongyörök7

 

balatongyörök8

 

balatongyörök9

 

balatongyörök10

 

balatongyörök11

 

balatongyörök12

 

balatongyörök13

 

balatongyörök14

 

balatongyörök15

 

balatongyörök16

 

balatongyörök17

 

balatongyörök18

 

Igazán példaértékű az összefogás, a helyiek sok munkája, amivel a kis települést évről-évre csínosítják. Gratulálok a megérdemelt arany fokozathoz!

 

A képek az Entente Florale Europe Facebook oldalról származnak.

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!