Balkonada

Fűszernövények raktározása télire

A nyár az ínyenceknek igazi kánaán, elég csak kimenni a kertbe vagy az erkélyre és már szedhető is a friss, zamatos fűszer. Augusztus végén, amikor a fűszernövényeink még tele vannak illatozó, aromás hajtásokkal ideje egy kicsit a friss ízektől mentes téli napokra is gondolni. Jöjjenek hát a jól bevált tartósítási praktikák!  

 

paradicsom2

 

A leszedett friss fűszernövények még a hűtőbe téve is gyorsan fonnyadnak, csak rövid ideig tárolhatók. Ha télen is szeretnénk saját termesztésű vitaminforrást és ízt adni a főztünkhöz gondoskodnunk kell a konverzálásról. A fűszernövényeket különböző módokon tartósíthatjuk: természetes és mesterséges szárítással, fagyasztással, konzerválhatjuk eset, só és cukor hozzáadásával, készíthetünk fűszervajat, fűszerolajat vagy pestót belőlük.

Bármelyik módszer mellett is döntünk a fűszernövényeket virágzásuk előtt kell leszedni a tartósításhoz. A reggeli órák a legalkalmasabbak a szüretre, amikor a levelek már nem harmatosak, de még nem sütötte meg őket a nap, ugyanis ekkor van bennük  a legtöbb illóanyag. Tartósításra csak az egészséges, kártevőktől mentes növényrészek alkalmasak, a beteg vagy száraz részeket távolítsuk el. 

 

basil-827433_1280

 

Szárítás, aszalás

A legősibb és legegyszerűbb tartósítási mód a szárítás, amivel remekül megőrizhetők az ízekért felelős illóolajok. A fűszerek meleg helyen szárításával eltávozik belőlük a víz és megszűnik a baktériumok, penészek pusztító hatása. Szárításra leginkább a kis nedvesség tartalmú növények (5-15%) alkalmasak. A helyesen szárított növényi részek alig veszítenek színükből és illatukból.

A szárításhoz tiszta, meleg, jól szellőző, száraz helyiséget (padlás, terasz, veranda, szoba) válasszunk. Árnyékos hely a legalkalmasabb, mert az erős napfény kifakíthatja a növényi részeket. Ha szabadban szárítunk, akkor éjszakára mindenképp vigyük fedett helyre a növényeket, nehogy benedvesedjenek. A szárítás hosszadalmas folyamat, akár több hétig is eltarthat. 

A virágokat, száras ágakat, mint pl. a levendula, petrezselyem kis csokrokba kötve, fejjel lefelé lógatva száríthatjuk. A csokrok közt hagyjunk kellő távolságot, hogy át tudja járni a levegő. A paprikánál a felfűzés a bevált módszer. Naponta ellenőrizzük, hogy nem rohad-e, illetve nem lazult-e ki a kötés. 

 

dried-herbs-748418_1280

 

A levelek és termések (pl. menta, bazsalikom, paradicsom) szárítása történhet asztalon, földre leterített papíron vagy speciális szárító kereten is. A növényeket ne aprítsuk fel, mert egyben jobban megőrzik aromájukat. Mindig vékony rétegben helyezzük el a felületre a növényi részeket és az első napokban naponta többször, a későbbiekben pedig naponta forgassuk meg a növényeket, hogy elkerüljük a befülledést vagy a penészesedést. Számítsunk arra, hogy a szárítással a növénymennyiség jelentősen csökken, gyakran a virág a hetedére, a levél az ötödére, a termés és a mag a felére szárad össze.

Addig szárítsuk a növényeket, míg pattanva nem törnek. Jól záródó műanyag tasakba, műanyag dobozva vagy befőttes üvegbe téve sötét, száraz helyen akár egy évig is tárolhatók. Felhasználásnál figyeljünk arra, hogy a szárított fűszerekben koncentráltabbak az aromák, így kevesebbet kell használni belőlük, mint a frissből. 

 

spices-728834_1280

 

A paradicsom megszárítása szintén igen népszerű módszer, köszönhetően olcsóságának és egyszerűségének. Csak szeleteljük fel a paradicsomszemeket vékonyra, és tegyük ki szárítani. A ropogóssá vált szeletek a felhasználáskor vízbe helyezve könnyen hidratálódnak.

 

tomatoes-679518_1280

 

A természetes levegőn szárítás helyett alkalmazhatjuk a gyorsabb sütőben vagy aszaló készülékben való módszert is. Sütőben nyitott ajtó mellett 80 fokon kb. 4 óra szükséges az aszaláshoz.

 

Fagyasztás

A lefagyasztás manapság talán a legnépszerűbb módszer, aminek az elsődleges oka az egyszerűsége, valamint az, hogy ma már a legtöbb háztartásban található fagyasztó. A nagyobb nedvesség tartalmú fűszerek, mint a bazsalikom vagy a menta, nem igazán alkalmasak a szárításra, mivel nagyon lassan száradnak, és könnyen bepenészednek. Ezeket a növényeket célszerű fagyasztani. A leveles fűszernövényeket célszerű jégkocka tartóban vízzel fagyasztani, mert így bármikor egy kis darabot tudunk belőle felhasználni. A növények feljönnek a víz tetejére, ezért két lépéses fagyasztással tudjuk a növényeket a kocka közepére fagyasztani. Először csak annyi vizet töltsünk, hogy félig töltse ki a jégkocka tartót, majd ha megfagyott mehet rá a többi víz. Fagyasztás után a kockákat átrakhatjuk zacskóba vagy dobozba is.

Menta, citromfű vagy bármilyen más koktélhoz használt növényt célszerű forralt vízzel felönteni, mert így nem lesznek buborékok a jégkockában és szép átlátszó jegeket kapunk.

 

hugo-366771_1280

 

A nagyobb fűszereket vékony rétegben tálcára helyezve érdemes fagyasztani, mert így nem fagynak össze kezelhetetlen tömbbé. Ha keményre fagyás után tesszük dobozba vagy zacskóba, akkor már nem fognak összeragadni.

A paradicsomot fagyaszthatjuk egészben, párolva vagy akár pürésítve. Fagyasztással a paradicsom elveszíti az állagát, így csak felengedett állapotban lesz alkalmas a főzésre. 

 

Fűszervaj

A felesleges fűszernövényből pár perc alatt kitűnő fűszervajat tudunk varázsolni. A fűszeres vaj főzésnél is jól használható: sült húsok, tészta ételek, mártások, vagy párolt zöldségek ínycsiklandó kiegészítője.

 

parsley-790703_1280

Fűszerolaj

Sült húsokat, salátákat imádók konyhájából nem hiányozhat a fűszerolaj. A saját készítésű fűszerolajnak meg van az az előnye, hogy saját ízlésünk alapján adagolgatjuk a fűszereket hozzá és biztosak lehetünk a fűszerek származásában. Jó minőségű olívaolajba helyezzük el a szárított fűszernövény ágakat, darabokat. Dekoratív üvegbe töltve akár kedves karácsonyi ajándék is lehet belőle.

 

oils-740177_1280

 

Bár a friss fűszer zamatát semmi sem pótolhatja, bármelyik tartósítási módszert választod is, abban biztos lehetsz, hogy aromásabb, ízletesebb ételeket készíthetsz, mintha bolti szárított fűszert használnál. 

 

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!