Balkonada

Kinyílt a világ legnagyobb és legbüdösebb virága – élő videó

Egy virágtól joggal várjuk el, hogy ne csak szép, hanem kellemes illatú is legyen. Legalább a virágzása idején, a fénykorában. A növények életében a szín és forma mellett is illat is fontos szerepet játszik, a beporzás vagyis a fennmaradás eszköze. A világ legnagyobb és legbüdösebb virága a titánbuzogány, vagy más néven óriás kontyvirág csak három évente nyílik, akkor is csupán mindössze 48 órán át virágzik. A denveri botanikus kertben elhelyezett kamarának köszönhetően most élőben nyomon követheted a rövid virágzást. Csupán az orrfacsaró bűzről maradsz le… 
 

kontyvirag2

 

A titánbuzogány, latinul Amorphophallus titanum neve lefordítva óriás torz péniszt jelent. Az 1990-es évek elejétől van a növénynek egy rövid neve is: titan arum. Ezt David Attenborough, a híres természettudós adta a virágnak a “The Private Life of Plants” filmjének forgatása közben, mivel nem akarta a filmben a torz pénisz nevet használni.

Az óriás kontyvirág csak Szumátra őserdeiben él, máshol nem sikerült meghonosítani. Borzasztó szaga miatt az őslakosok sokáig emberevő növénynek hitték, ezért nem is merték megközelíteni. Eredeti élőhelyén a titánbuzogányt is a kihalás fenyegeti, mert az őserdő irtása következtében egyre kevesebb élőhely jut számára. Ennek köszönhető, hogy a botanikus kertekben minden egyes példányt igazi kincsként őriznek. A fajt Odoardo Beccari olasz botanikus fedezte fel 1878-ban, neki köszönhetően ma már amerikai, kanadai, angliai és német botanikus kertekben is megtalálható.

Nem véletlenül nevezik a föld legnagyobb virágának, egy csodálatos példánya a 3,1 méter magasságot is elérte. A növény fejlődése a föld alatt található kb. 70-80 kg súlyú gumóból indul. A virág naponta 2-5 cm-t nő. A fejlett virágok súlya elérheti a 7-8 kg-ot is, átmérője pedig az 1-1,5 métert is. A virágzás egy-két napig csodálható, már ha valaki el tudja viselni a kellemetlen szagot. Átható bűze több hetes döglött hal vagy emlős szagára emlékeztet, már 3 km távolságból is érezhető. A bűz egyetlen célja az, hogy még vonzóbbá tegye magát a rovarok számára a beporzáshoz, vagyis egy kis szex

Virágzás után a gumóból kihajt egy levél, amely később egy kisebb fa magasságát is eléri. Később a levél elfásul és a teteje három részre oszlik, amelyből aztán újabb kisebb levelek nőnek ki. Ekkor a növény akár 6 méter magas és 5 méter széles is lehet. Aztán az elfásult levél elhal, következő évben pedig új levél nő a helyébe. Újabb virágzásra a gumó megerősödése és 4 hónapi pihenés után kerül sor.
 
Nézd meg élőben a világ legnagyobb és legbüdösebb virágának virágzását Denverből!

 

 

 

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!