Balkonada

6 durva hiba, amit a muskátli szaporításnál elkövethetsz

A muskátli a legszebb és legkedveltebb nyári növények közé tartozik. Rendkívül jól mutat a falusi házak kertjeiben, ablakaiban és a városi erkélyeken is. Futó változata leomló virágzuhatagával egészen a fagyok beálltáig díszít. Gondozása mellett a szaporítása is egyszerű, néhány alapvető szabály betartásával évtizedekig csodálhatjuk szépségét. Összeszedtem a legnagyobb hibákat, amik a muskátli szaporítás kudarcához vezetnek. 

 

Szentpétery Ildikó

Szentpétery Ildikó

 

1. Rossz időzítés

A muskátli szaporítására az augusztus vagy a tavasz a legmegfelelőbb időszak. Az augusztusban gyökereztetett dugványoknak van idejük megerősödni a fagyokig. A friss hajtásnövények a teleltetés után elég nagyok ahhoz, hogy tavasszal korán virágba boruljanak. A tavasszal dugványozott muskátlik is szépek lesznek, csak kicsit később hozzák a virágokat. Az év többi időszakában azonban ne kísérletezz a szaporítással, mert biztos kudarc lesz a végeredménye.   

 

Rein Tünde

Rein Tünde

 

2. Nem megfelelő dugvány

Csak is a teljesen egészséges, friss és erőteljes dugványok alkalmasak a gyökereztetésre. Fertőzött növényből csak ritkán menthetünk meg egészséges hajtásokat. Dugványozáshoz a 10-12 cm-es, erős hajtásvégre van szükség, amiről az alsó leveleket le kell választani. A virágos vagy bimbós hajtások nem alkalmasak a szaporításra. Az álló muskátli hajtásokat levágás után érdemes pár óráig, akár egy napig is pihentetni, hogy a nedv eltávozzon és csak az után földbe ültetni. A futómuskátlikat viszont levágás után azonnal el kell ültetni.  

 

muskátli7

 

3. Kevés páratartalom

A gyökereztetéshez 80-95%-os páratartalomra van szükség. Ilyen körülményeket biztosítva kb. 3-4 hét alatt lesz életképes a kis növény. A megfelelő páratartalmat leginkább úgy tudjuk biztosítani, ha a növényeket nylon zacskóval letakarjuk.

 

Brillóné Piroska

Brillóné Piroska

 

4. Nem megfelelő föld 

A muskátli hajtásokat laza, vízátersztő földbe kell ültetni. A színtiszta virágföld használata nem ideális a kis hajtásokhoz. Használj virágföld és homok keverékét az ültetéshez.

 

muskátli5

 

5. Gondozási hiányosság

A gyenge hajtások sokkal érzékenyebbek, mint a kifejlett növények, több gondoskodást igényelnek. Nem bírják a tűzőnapot, félárnyékos védett helyre van szükségük. A földnek mindig nedvesnek kell lennie. A begyökeresedett dugványokat ültesd át nagyobb cserépbe még a teleltetés előtt.

 

Molnár Rozália

Molnár Rozália

 

6. Magvetés 

Bár nagyüzemben jó részt magról szaporítják a muskátlit, hobbi kertészeknek ezt nem ajánlom. A fejdugványokkal való szaporítás egyszerű és gyors, könnyű sikert ígér.

 

muskátli2

 

A fenti hibák elkerülésével már kora tavasszal a saját magad által nevelt kis növényekkel indíthatod a balkonszezont. Nincs is annál jobb, próbáld ki!

Köszönöm a fotókat a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoport tagjainak!

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Péter Géber says:

  Én ősszel, az anya elteleltetése előtt szoktam dugványozni. Az egyik, nem nyitogatott ablakközbe teszem őket műanyag poharakba, szépen sorban keresztléceket téve az ablakközbe. Rendszeresen locsolva, gyönyörűen fejlődnek és semmi különleges föld sem kell hozzá, a kertből szoktam felszedni.

 2. Nagy Jucó says:

  Kedves Péter!

  Nagyon köszönöm, hogy megosztottad a jól bevált módszeredet. 🙂
  További sok sikert és örömet kívánok a muskátlijaidhoz is!
  Nagy Jucó

 3. Jolika Császárné says:

  Köszönöm! A legjobbkor irtátok ezt a cikket.

 4. Köszi szépen Jolika! 🙂

  Igyekszem mindenről a legmegfelelőbb időben írni, nem 2 hónappal előtte és nem is akkor, amikor már lekéstél róla.

  Örömteli kertészkedést kívánok:
  Nagy Jucó

 5. Tamás Farkas says:

  Bougainvillea / murvafürt / tartásában segítsetek!!!!!!
  Tavaly kaptam és sajnos nem vágtam vissza ősszel/ Utólag néztem utána/ ,és így teleltettem át hűvös szobában,havi egyszeri öntözéssel. Viszonylag vastag fő ága spirálban van tekerve egy tartóra kb. 60-80 cm. magas így kaptam.Sajnos a metszésnél úgy láttam mint ha ki lenne száradva. Mennyire kell visszametszeni és még mit tanácsoltok. Nagyon sajnálnám ha miattam megadná magát mert tavaly csodaszép volt rengeteg virággal! Tanácsaitokat Chatben is jöhet!

 6. Nagy Jucó says:

  Fokozatosan vágd vissza, egészen addig, amíg élő részt nem találsz. Teleltetés után elég sokára kezd feléledni, légy türelmes. A felső földréteget cseréld le vagy ha 2-3 éve nem volt átültetve, akkor ültesd át. Kezdd el öntözni és 2-3 hét múlva tápoldatozni is. Szerintem életre kell majd.
  Sok sikert!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!