Balkonada

Leander, a mediterrán hódító gondozása

Tengerparti nyaralásunkból hazatérve szívesen megőriznénk valamit a déli tájak hangulatából. A tenger kékjéről, a sziklás partok látványáról, a hullámok közti önfeledt lubickolás öröméről itthon le kell mondanunk. A mediterrán országok útjai mellett mindenütt megélő és a tűző napon bőségesen virágzó leandert viszont a saját kertünkben vagy balkonunkon is nevelhetünk. 

 

leander3

 

A leander (Nerium oleander) már évszázadok óta a legkedveltebb cserepesnövények közé tartozik. A Földközi-tenger vidékén és Elő-Ázsiában őshonos növény patakok és folyók mentén szabadon nő. Nem véletlenül mondják rá az olaszok, hogy feje a napban, lába a vízben. Sok napot és rengeteg vizet igényel, cserébe májustól októberig virágzik. A mi éghajlatunkon sajnos a teleltetést nem ússzuk meg, de ezt leszámítva nem igényel túl sok gondoskodást. 

 

leander4

 

A napos, kissé esővédett helyet kedvelő leander gyorsan nő és cserepes növényként is igen robosztus lesz, pár év alatt akár 2,5 méterre is megnőhet. 

 

Július_0022

Számos egyszerű vagy telt, színes virágos fajtája létezik. A vadon termő fajták fehérek vagy rózsaszínűek, a nemesítettek között találunk sárga és piros, valamint illatos fajtákat is.  A telt virágú fajták szárai gyengébbek, kevéssé bokrosodnak és érzékenyebbek az esőre.

 

leander7

 

Növekedési időben alaposan öntözzük, akár naponta kétszer. Forró napokon már reggel töltsük meg vízzel a cserép alatti alátétét, sok növénnyel ellentétben a leandert ezt jól tűri. Hetente tápoldatozzuk. 

 

leander

 

Az idősebb példányok ellenállóbbak, az enyhébb őszi fagyokat is elviselik, de tavasszal nagyon érzékenyek a hidegre, ezért csak a fagyok elmúltával lehet kihelyezni a szabadba. Teleltetéshez 4-8 fokos helyiség az ideális, mérsékelten öntözzük. Tavasszal az idősebb hajtásokat vágjuk ki, de ne metszünk le minden ágat, mert nem fog virágozni. Fiatalításképpen augusztusban radikálisan is visszavághatjuk, ekkor még van esély a jövő évi virágzásra.

 

leander6

 

Minden tavasszal célszerű átültetni. A nagyobb növények gyökeréből hosszában vágjunk ki két-három széles éket és töltsük meg friss földdel.

 

leander8

 

Szaporításra a félig elfásult dugványok alkalmasak nyár közepén. Szaporítóhormonnal vagy vízben gyökereztetéssel igen jó eredményt érhetünk el. A tokterméseiben kifejlődő magok elvetésével próbálkozhatunk, de a dugványozott növény előbb fog virágozni.

 

leander5

 

Érdemes minden öntözéskor alaposan átvizsgálni a növényt, mert elég sok kártevője van. Levéltetvek, takácsatkák, pajzs- és gyapjas tetvek valamint szürkepenész mellett leanderrák is előfordulhat. Ha valami gyanúsat észlelünk mielőbb be kell szerezni az ellenszert és érdemes az egészséges részekig visszavágni a növényt.

 Eze_006

 

A leander az egyik legmérgezőbb dísznövény, így kis gyermekes családokba nem ajánlott.

 

leander9

 

Tavasszal a hazai kertészetekben igen széles a választék leánderekből és az áruk is elérhető. Azt semmiképp nem ajánlom, hogy az utazás során letörj egy ágat, hogy hazahozd. Egy részt igen kis valószínűséggel ered meg, másrészt mi lenne, ha minden turista ezt tenné?

 

Eze_004

 

Ajánlom figyelmedbe a mediterrán utazások másik nagy kedvencéről, a murvafürtről (Bougainvilleáról) szóló cikkemet is.

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok Facebook csoportunkhoz!

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Kovács Géza says:

    Tetszett a cikk , volt ami nekem is új, de szeretnék a meglévő 11 leander mellé újakat , új színüeket. Felénk nem kapható, kérem tájékoztasson hol kapok? üdv Kovacs géza!

  2. Nagy Jucó says:

    Kedves Géza!
    Tavasszal érdemes a nagyobb kertészeteket járni új fajták után vagy azt tudom még ajánlani, hogy a Facebookon keressen növény csere-bere csoportokat, ott sok különleges fajtára lehet szert tenni.
    Sok sikert! Nagy Jucó


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!