Balkonada

Így szaporítsd a murvafürtöt (Bougainvilleát)!

A mediterrán balkonok legkedveltebb, színpompás csodája, a murvafürt vagy Bougainvillea július végi,  augusztus elejei szaporítása kecsegtet a legnagyobb sikerrel. Félfás hajtások dugványozásával otthon is próbálkozhatunk. Kardkovács Árpád olvasónk elárulja, mi a siker titka.
 
 
kardkovács
 
 
Árpád mediterrán balkonját már sokszor megcsodáltuk. Bár a cikászok és plumbágók is csodálatosak, legnagyobb érdeklődés mégis a sok színben pompázó murvafürtöket övezi. A Facebook csoportunkban feltett kérdésünkre Árpád készségesen osztotta meg saját több éves tapasztalatát.  
 
kardkovács3
 
 
“Nagyon szívesen adok tanácsot bugi gyökereztetésében. Rögtön az elején leírom, hogy én így szoktam gyökereztetni, ez nem jelenti azt, hogy nincs más módszer, esetleg más közegben nem gyökeresedne meg a bugi.
A gyökeresedés azóta lett hatékony, mióta az egyik kertész tanácsára tiszta baltikumi tőzeget használok hormonkezelés nélkül. Mivel a tőzeg tiszta, nem penészedik,nem rothad a ledugott hajtás, azonkívül jól tartja a nedvességet, laza szerkezetű, valamint hamar felmelegszik egy kis naptól. A gyökeresedés egyik feltétele a meleg, minél nagyobb meleg, 3 évvel ezelőtti augusztusi kánikulában 90% fölötti volt a gyökeresedés.
 
bugi
 
 
A legjobban gyökeresedik a csúcshajtás, én félfás ágat használok, nagyon jók az olyan kisebb ágak, amit csak egyszerűen kitörünk kézzel, az a rész nagyon könnyen gyökeresedik. Szintén nagyon jó az olyan visszavágott ág vége, amelyiken a felső szem kezd megindulni. Egy hosszabb ágat lehet hetente így visszavágni, utána mindig megindul a legfelső szem, amit ha leteszünk egyenesen megindul hajtani.
 
bugi
 
  
A hajtáson a felső egy-két kivételével leszedem a leveleket. Az elkészített nedves tőzegben egy ceruzával lyukat csinálok, belehelyezem az ágat, jól hozzá nyomkodom a tőzeget az ághoz, meglocsolom.
Majd befedem, erre megfelelő befőttes üveg, pet palack alsó vagy felső része, esetleg átlátszó műanyag pohár.
Ne feledjük, nem minden bugi gyökeresedik könnyen, a nálunk legelőször megjelent lilától várhatjuk a legnagyobb sikert, érdemes ezzel kezdeni a próbálkozást. Jó gyökeresedést!”
 
 
kardkovács2

 

Nagyon köszönjük Árpád a hasznos tanácsokat! 

 

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok Facebook csoportunkhoz! 

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Judit Shaban says:

  Meg tudnák kérdezni Árpit, sajnos itthoni szakirodalomban nem találtam pont erre utaló cikket. Évente szobában teleltetem a mürvafürtöm, gyönyörűen elvan. Tavasztól őszig pedig a napos, forró balkonon, rengeteg csodás színes fellevelet hozva 🙂
  Viszont amikor beviszem, szívem szakad, mindig vissza kell vágnom, hiszen a méteres ágakat a lakásban nehezen lehetne kezelni. 3. emeleti erkélyen esetleg rácshoz rögzítve, földlabdával takarva (stb stb.) tartható kint a több éves növény? Nagyon várom válaszukat akár itt, vagy itt: judithszabo@yahoo.com

  Üdv, Judit

 2. Nagy Jucó says:

  Kedves Judit!

  Köszönöm a kérdést. Megkérdeztem az Árpádot, Ő is az mondta, amit én mondtam volna. Sajnos a mi éghajlati viszonyainkon nem teleltethető az erkélyen, mindenképp találj valami védettebb helyet számára.

  Üdvözlettel: Nagy Jucó


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!