Balkonada

Hortenzia, a nyár árnyéki szépsége

A június közepétől szeptemberig dúsan virágzó hortenzia újra nagy kedvenc a kertekben. A csodás színekben pompázó virág jól bokrosodik és akár az 1-2 méter magasságot is elérheti. Bármilyen cserje mellett jól mutat, hortenzia cserjék egymás mellé ültetésével és csodálatos szigetek alakíthatók ki a kertben. 

 

hortenzia1

 

hortenzia_czeróczki Díszfaiskola

Czeróczki Díszfaiskola

A kerti hortenziának (Hyrangea macrophylla) több fajtája létezik.

 

hortenzia_Bálintné_Cseke Edit

Bálintné Cseke Edit bugás hortenziája

 

Lehet labda és ernyő virágzatú, kék, rózsaszín, piros vagy fehér.  A virágzat színét a föld pH-értéke befolyásolja. Savanyú talajon a virágok kékes, mészben gazdag talajon pedig főleg vöröses színűek. Ha alumínium-szulfáttal öntözzük a növényt, akkor a virágok azúrkék színűek lesznek. Ha timsóoldatot teszünk az öntözővízbe, akkor pedig még élénkebb kék virágaink nyílnak majd. Mindkét adalékanyag beszerezhető a gazdaboltokban. Alacsony foszfor- és magas káliumtartalmú műtrágyától is kékek lesznek a virágok.

 

hortenzia

 

Félárnyékos, napfénytől mentes és kissé védett helyet válasszunk neki. Humuszos, tápanyagban gazdag, savanyú talajba fejlődik a legjobban. A föld savanyítására kávézaccot is használhatunk.

 

hortenzia4

 

hortenzia5

 

Ültetni tavasszal érdemes. Szereti a vizet, ezért szárazság idején alaposan öntözzük be és a talajt fedjük be mulccsal vagy szalmával. Télen takarással érdemes védni a fagyok ellen.

hortenzia_hidasi Márta Anna

Hidasi Márta Anna

 

Metszést nem igényel, ha ritkítani kell azt tavasszal tegyük. Ekkor vágjuk vissza az elfagyott hajtásokat is. 

 

hortenzia6

 

hortenzia3

 

Szaporításhoz a fiatal, bimbó nélküli hajtásokat tavasszal vagy kora nyáron dugjuk földdel teli cserépbe, amit pár apró lyukkal ellátott zacskóval fedjünk be. 

 

hortenzia_szécsény Zsuzsanna

Szécsény Zsuzsanna

 

A növény minden része mérgező, allergiás bőrirritációt okozhat, ezért a gondozásához használjunk kesztyűt.

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok Facebook csoportunkhoz! 

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!