Balkonada

Kaktuszok, a tövises szépségek gondozása

A távoli földrészek kietlen sivatagjainak, félsivatagjainak. prérijeinek varázslatos növényei a kaktuszok a leghálásabb növényeink. Rengeteg fajtájuk létezik, többnyire nem télállóak. Közös tulajdonságuk a szárazságtűrés, a legtöbb kaktusz halálát épp a túlöntözés okozza. Minimális törődést igényelnek, csodás virágokkal hálálják meg a gondoskodást. Pár apró tanácsot követve évekig gyönyörködhetsz bennük. 

 

kaktusz_kiss Ilona

Kiss Ilona

 

A kaktuszok igen fényigényesek, ablakpárkányra vagy ablak közelébe helyezd őket, hogy napi 4-5 óra napsütést élvezhessenek. Nehezen tűrik a helyváltoztatást. de nyáron mindenképp a szabadban a helyük, nem a szobában. Májusban, a fagyok elmúltával kerülhetnek ki, lehetőleg fedett helyre, mert a sok esőt nem viselik el. Nem véletlenül hívják a lusta emberek virágának, hetekig is el van öntözés nélkül, hisz a töviseben képes tárolni a vizet. Biztos jele, hogy már öntözheted, ha a zöld színe “fakul” és már ráncosodik. Kivétel ez alól a növekedési időszak, május és június, valamint szeptember és október, ekkor ugyanis sok nedvességet igényel. A nyári forróságban és a virágzás idején is öntözd bátran. Legjobb, ha nem a földet öntözöd, hanem fentről locsolod, hogy a töviseket is érje a víz.

 

kaktusz_lekrinszkiné Huszka Mária1

Lekrinszkiné Huszka Mária

 

kaktusz_pákozdi Vilma

Pákozdi Vilma

 

Télen az 5-15 fokos hőmérséklet a legideálisabb nekik, a pihenő időszakban még kevesebb öntözést igényelnek. Csak akkor locsoljuk, ha már teljesen kiszáradt a föld, de akkor is csak módjával, fele annyit, mint gondolnánk. Az idősebb példányoknál akár teljesen el is maradhat a pihenő időszaki öntözés.

kaktusz_Váradi Juci

Váradi Juci

 

kaktusz_váradi Juci1

Váradi Juci

 

kaktusz Molnár Piroska

Molnár Piroska

 

Szerencsére túl gyakran nem kell átültetni. Ha mégis szükség van rá, akkor érdemes erős kesztyűt használni vagy többrétegű újságpapírral fogni a növényt. Semmiképp ne általános virágföldet használj, durva szemcsés homokkal kevert lombföld a legideálisabb, de kapható direkt kaktuszföld is.

 

kaktusz Szem Lászlkóné Rózsika

Szem Lászlkóné Rózsika

 

kaktusz_Hidasi Márta Anna

Hidasi Márta Anna

 

kaktusz_kiss Ilona1

Kiss Ilona

 

A magról vetés elég körülményes. Az oldalsarjak viszont könnyen leválaszthatók, ehhez ideális időszak a nyár, mert a kis sarjaknak melegre és napfényre van szükségük a gyökerezéshez. A leválasztott sarjakat pár napig pihentesd, hogy a seb begyógyuljon és csak ezután ültesd be nem túl mélyen homokba.

 

kaktusz_kocsik lászló

Kocsik lászló

 

kaktusz_kozma Magdolna

Kozma Magdolna

 

kaktusz_Kozma Magdolna1

Kozma Magdolna

 

kaktusz_lekrinszkiné Huszka Mária

Lekrinszkiné Huszka Mária

 

Június_049

Nagy Jucó

 

Nagyon köszönöm a fotókat a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoport tagjainak!

 

További kaktusz fotókat találsz itt. 

 

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok Facebook csoportunkhoz! 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Zsuzsa Arnold says:

  Szeretnék segitséget kérni.Én nagyon régen keresek macskamentát. Ha valaki tud,segitsen

 2. Nagy Jucó says:

  Kedves Zsuzsa!

  Macskamentát tavasszal érdemes keresni nagyon kertészetekben, kertészeti áruházakban vagy esetleg a Facebookon virág csere-bere csoportokban.

  Virágos szép napot kívánok:
  Nagy Jucó


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!