Balkonada

Klemátisz, a legszebb kerti kúszónövény

Az iszalag néven is ismert klemátisz (Clematis) a nyár egyik kedvelt kerti és balkonnövénye. A hatalmas virágaival ékeskedő, akár 3-5 méter magasra is felkapaszkodó kúszónövény nem túl igényes, könnyű tartani, csupán némi türelmet igényel, míg nagyra nő és igazán hatalmasak lesznek a virágai. Rácsok, lugasok, pergolák, falak befuttatására kitűnő, dézsában nevelve a napos balkon különleges dísze lehet.

 

Kölked_040

 

A szemkápráztató növénynek számtalan fajtája ismert, melyek virágzási időszaka is eltérő. Vannak szimpla és dupla levelű, fehérben, sárgában és pirosban pompázó fajok, de leggyakoribb a kerti klemátisz, aminek virágai a rózsaszíntől a sötétliláig minden színárnyalatban előfordulnak. A virágfejei akár 15-20 cm átmérőjűre is megnőnek és ha jól érzi magát, egész nyáron ontja virágait. 

 

klemátisz_Bódisné Márta

Bódisné Márta

 

InstagramCapture_27bd2682-6aa5-4e62-8ab2-4e36f5a7abe8

 

Kölked_041

 

Kúszónövény ugyan, de a növekedéshez szüksége van támasztékra, amin felkapaszkodhatnak a gyenge indák. Rácsok, lugasok, pergolák, falak befuttatására alkalmas. Ha a házfalra szeretnénk felfuttatni, húzzunk ki egy drótot, amin felkúszhat.

 

klemátisz_Pozsgai Tivadarné Judit

Pozsgai Tivadarné Judit

 

klemátisz_Pozsgai Tivadarné Judit2

Pozsgai Tivadarné Judit

 

Világos és félárnyékos helyet válasszunk számára. Gyökérzete árnyékos, hűvös talajt kíván, a bőséges virágzáshoz viszont napfényre van szüksége. Érdemes mélyre ültetni a földben és szalmával vagy fenyőkéreggel takarni a tövét, hogy tartósan hűvös és nedves maradjon. Balkonra nagyméretű dézsába ültessük, egyrészt így kevésbé szárad ki, másrészt a kevés tápanyag a virágzás elmaradását okozhatja.

 

vadady4

Vadady Mária

 

A növekedési időszakban sok vizet igényel, de a pangó vizet nem kedveli, ezért a vízelvezetésről érdemes gondoskodni. Tápoldatozni áprilistól augusztusig hetenként célszerű.

 

Kölked_033

 

Virágzás után metsszük vissza a növényt, vagy ritkítsuk meg az ágait. A korai virágzású iszalagfajták, az előző évi ágakon hozzák virágaikat, a kései virágzásúak pedig az új ágakon. Csak ez utóbbi fajtát kell tavasszal visszametszeni, hogy erősebb hajtásai legyenek és dúsabb nyári virágzásnak örvendhessünk.

 

Kölked_043

 

Félfás dugványokkal megpróbálhatjuk szaporítani júniusban vagy júliusban, bár igen rossz arányban jár sikerrel a művelet.

 

Kölked_034

 

Színpompás klemátisz falat tudunk létrehozni, ha több színű tövet ültetünk össze és így futtatjuk fel. 

 

klemátisz

 

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok Facebook csoportunkhoz!

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!