Balkonada

Édenkert a panelrengetegben

Aki egyszer ráérez a kertészkedés ízére, nem igen szabadul hóbortjától. Időt és pénzt nem kímélve gondozza a megszerzett növényeit és folyton gyarapítja gyűjteményét. Legyen bármilyen nagy is a kertészkedésre használható földterület, egy idő után biztos kicsinek tűnik. Így van ezzel Vadady Mária is, aki Budapest XIII. kerületében hozta létre csodálatos édenkertjét a betonrengetegben. Máriának egyetlen kívánsága van: “Istenem, tavaszonként adj nekem mértékletességet!” Meséljenek tovább Mária képei és szavai!

“A reggel a legszebb a teraszon.”

 

vadady

 

“Budapest  XIII.kerületében,  Angyalföldön lakom, itt van a 20 nm-es terasz, ami persze elejétől kicsinek bizonyult, illetve ahhoz hogy a környéke is szép legyen, bizony tenni kellett. Sokat.”

 

vadady2

 

“A XIII. kerületben még az átkosban is nyaranta megrendezték a kerületi kertversenyt, ahová a szomszédasszonnyal rendszeresen beneveztünk és mindig nyertünk is 1.-2. helyezést. A meglévő növényeim, szerszámaim közül több még abból az időből származik, mint nyeremény. Aztán jó pár évig nem volt verseny és 3 éve véletlenül megláttam, hogy ismét van. Kétszer beneveztem, kétszer megnyertem, aztán tavaly olyan korán írták ki, hogy lemaradtam róla. Ezeket a fotókat az idei versenyre készítettem.”

 

vadady1

 

“A lakótelep szerencsés adottságú, azon belül a mi házunk különösen, mert gyakorlatilag ha kinézek a teraszon rengeteg zöldet látok, messze van a másik ház. Mivel a terasz mögött a játszóteret rég leszerelték, a nagy zöldekben hajléktalanok tárolták a szemetüket, sorra felnyírtuk, megszüntettük a dzsungeleket. Aztán ezek egyike helyén alakítottam ki a kis konyhakertemet is, mert rühelltem hogy nem lehet a piacon tisztességes paradicsomot kapni. Szerencsés vagyok, mert az önkormányzat zöldterületért felelős vezetőitől segítséget kaptam, hoztak az elején egy kis humuszt, felrotálták a kőkemény földet, kipótolták a sövényt, értékelik hogy itt egy mániákus zöldíti a körletet. Példamutatóan segítőkészek mindenben. Az igazsághoz tartozik hogy hál’ istennek mások is kertészkednek maguk előtt.”

 

vadady3

 

“Négy emeletes a házunk, a földszinten lakások vannak, a lakásokhoz pedig a ház hátsó, a park felőli részén 20-20 nm-es terasz tartozik. Hivatalosan előkertnek hívják, de ennek semmi értelme, hisz hátul van és csak a lakásból közelíthető meg. A terasz közepét lekövezték, körben a kerítésen belül pedig vagy fél méter szélességben földsávot hagytak. Ebben tudnak nagyra nőni a bokrok, páfrányok, egyéb évelők.”

 

vadady8

 

“Most a kertben ügyködöm a szabadidőmben a természetes módon való termesztést tanulgatva benne és időnként megpihenek a teraszon. Itt annak ellenére hogy a legnagyobb növényeim évelők tehát a keret adva van, azért minden évben másképp néz ki szinte minden. Tavasszal nagy bölcsen végiggondolom, hogy most aztán csak ezt veszek, meg azt, aztán a virágpiac aktuális választéka impulzusvásárlások sokaságával terheli meg gyenge akaratomat…”

“Csupa lila. A harangvirág vadon nőtt ki a játszótér egyik szemetese alatt. Gyanús volt hogy nem gyom, de vagy 3 év eltelt mire megtudtam hogy mi az, mert a kertészek mindig lekaszálták. Most már a teraszon is vadon nő.”

 

vadady6


“Bent is, kint is. Hat klemátiszt vettem, mire végre azt a lilát kaptam amibe eredetileg beleszerettem.”

 

vadady4

 

“XXL méretű macska és begónia. Macskából elég egy is, de a begóniából jövőre kettőt veszek. Mármint abból a gyönyörű középsőből.”

 

vadady15

 

“Emese ablaka alatt az illatozóak.”

 

vadady7

 

“A mediterrán “lugaska”. Imádom.”

 

vadady9

 

vadady10

 

“Az én kis panelkertem…”

 

Vadady12

 

“A komposztból kikelt cukkini. Többet sose csinálok palántát.”

 

vadady13

 

“Tavalyelőtt ellopták az utolsó, góliát méretűre nőtt karalábémat A beültetés “tudományosan” van megtervezve: körbe ültettem a koktélparadicsommal, ennek az állványzata “kerítést” ad, az apró paradicsom meg nagyon gyorsan érik, szinte kétszer szüretelek naponta, így nem hagyok túl sok érettet rajta. Ha valaki enni akar, vigyen! Belül vannak a nagy méretre növők, ezek színesek: noir, csudazöld, sárga, most ültettem azért pirosat is. Sokszor még én sem tudom hogy ezek mikor értek be. Egy helyen hagyok bejáratot, a teraszhoz legközelebb. Sokan vannak itthon a házból, rá szoktak szólni ha valaki nagyon szemlézik.”

 

vadady14

 

Velem együtt gondolom most sokan megirigyelték ezt a csodás oázist Máriától.  Tóth Erika olvasónk nagyon jól megfogalmazta a lényeget:

“Annyira odavagyok az ilyen “ősvadonért”. Egyszerűen imádom. Rendezett, szép és zegzugos… Igazi pihenőkert. El tudom képzelni, hogy a reggeli kávét itt iszom meg vagy kiülök egy jó könyvvel. Remek. Nekem nagyon bejön a stílusa. Az meg, hogy ez egy panelrengetegben van… le a kalappal. Példaértékű.”

Nagyon köszönjük Mária a csodás fotókat és sok sikert az idei versenyhez!

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok Facebook csoportunkhoz!

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!