Balkonada

Így lesz szép a levendulád!

Egyre kevesebb azoknak a száma, akiknek a levenduláról nagyanyáink ruhásszekrénye jut eszébe. Régen a levendulát szinte kizárólag csak molyirtásra használták, mára viszont már az egyik legsokoldalúbb sztárnövényünkké vált. Népszerűsége a virágok változatos formájának, üde illatának, ínycsiklandó ízének és számos gyógyászati felhasználási lehetőségének köszönhető. Romantikus kertekből és balkonról nem hiányozhat. Elárulom a titkot, hogy mitől remélhetsz sok virágot a levendulán. 

 

lavender-739778_1280

 

A Földközi-tenger mediterrán vidékén őshonos növény kedveli a száraz, napos, sziklás helyeket, de jól alkalmazkodik a környezethez, így sikerrel nevelhető hazánkban is. A z 1920-as évek közepéig csak a középkori kolostorokban volt fellelhető hazánkban. Elterjedése Bittera Gyulának, a kor neves gyógynövényszakértőjének köszönhető, aki az első világháború után Tihanyban telepítette az első levendula ültetvényt. A Tihanyi-félsziget fél-mediterrán éghajlata, a levendula földek déli fekvése és a vulkáni alapkőzet  ideális körülményeket biztosít a levendulának. A kiváló minőségű, a francia földön termettnél több illóolajat tartalmazó tihanyi levendula méltán lett világhírű. 

 levendula8

  
Többféle levendulát ismerünk, két fő fajtája átteleltethető hazánkban is. A francia levendula (Lavandula angustifolia) az elterjedtebb, amit népi elnevezéssel orvosi levendulának, keskenylevelű levendulának vagy közönséges levendulának is hívnak. Ez a fajta az, amit Bittera Gyula a Tihanyi Apátságtól bérlet földterületeken meghonosított. A nevét onnan kapta, hogy az első tövek Franciaországból származtak. Ennek a fajtának finomabb és értékesebb aromája és több gyógyhatása is ennek a fajtának ismert.  
 
levendula1

 

A francia levendula gyorsan bokrosodik, télálló és akár 40-50 évig is elél. A kifejlett növény magassága virággal együtt 60-80 cm, a bokrok átmérője 50-100 cm is lehet. Levele hosszúkás, 3-4 mm széles, 2-3 cm hosszú, ezüstös-zöld színű. Virágzata hengeres, 6-8 cm hosszú, színe a sötét kékeslilától a fakóbb ibolyakékig változhat. Az időjárástól és környezettől függően június elejétől egészen július végéig számíthatunk a virágzására.

  levendula10
  
Az angol levendula (Lavandula intermedia) aromája markánsabb, illata erősebb és fanyarabb a franciáénál. Nagyobb mennyiségű olaj sajtolható ki belőle, viszont fanyarsága miatt kevéssé értékes. Erőteljesebb növekedésű, magot nem hoz, csak tőosztással szaporítható. Virágzata tömött és hegyes, színe jellegzetes levendulakék. Levelei ezüstösebbek a franciáénál. Fagyra érzékenyebb, talaj- és vízigényesebb, mint a francia fajta. A francia levendulánál kb. egy hónappal később virágzik. 
  
levendula9
 
 A spanyol levendula (Lavandula stoechas), amit olasz névvel is illetnek igen népszerű manapság, Jellegzetes tollas virágzata szabad körülmények között a francia levendulával egy időben jelenik meg. Kevésbé fagytűrő, mint a francia levendula, ezért célszerű konténerben nevelni és télen fagymentes helyen tárolni.  
  
lavender-660176_1280
 
  
levendula3

 

Levendula gondozása

 

A levendula nem túl igényes növény, kártevői nincsenek, permetezésére nincs szükség. A napos és meleg helyet kedveli, különösebb talajigénye nincsen, szereti a meszes, agyagos, tápanyagokban szegény földet, szárazságtűrő. Külön öntözést nem igényel, elég neki a természetes csapadék. Télen vegetál, megáll a növekedésben, tavasszal pedig frissen hajtja zöld hajtásait.

A levendulát célszerű rózsák mellé ültetni. Napfényigényük közös és a levendula a rózsabokroktól távol tartja a kártevőket, a tetveket és a hangyákat. A levendula kerek, ezüstös-zöld bokrai jól kiemelik a rózsa színeit, szépségét. Kiváló talajtakaró vagy sövény válhat belőle. Jól érzi magát a fűszernövények, például a kakukkfű vagy a menta társaságában. Ideális sziklakertekbe, de akár fácskává is metszhetjük az évek alatt.
 

levendula6

 

A bokrosodás elősegítésére virágzás után vágjuk vissza a bokrot a felére-kétharmadára. A visszavágással a bokor megújul és jelentős mennyiségű levendulavirágot fog hozni minden évben. Szegély vagy sövénykialakításához a tövek közti távolság maximum 50 cm legyen. Ha nagy kerek bokrokat szeretnénk, akkor 80-100 cm-re távolságra ültessük egymástól. Ha elnyílt virágokat időben levágjuk még egy szerényebb az őszi másodvirágzásnak is örvendhetünk.

Szépen elél teraszokon és balkonokon is, de nagyon fontos, hogy csak nagy virágcserépbe, dézsába ültetve marad meg. Erkélyen nevelve rendszeres öntözést igényel. A francia és az angol levendulát télre sem szabad bevinni, mert bent elpusztul. A spanyol levendula viszont csak bent teleltethető át.

 

levendula11

 

Levendula szaporítása

 

A francia levendula magról is szaporítható, de nem túl hatékony módszer, csak gyakorlott és elszánt kertészkedőknek ajánlom. A magot késő ősszel kell a cserépbe vagy melegágyba elvetni. A kis magoncokat tavasszal palántázni kell. Csak a megerősödött növényeket lehet aztán kiültetni a szabadba. A kis magból több éves türelmes várakozás után fejlődik ki a levendulabokor.

Sokkal egyszerűbb módszer a kora tavasszal vagy késő ősszel végzett tőosztásos szaporítás. A vásárolt levendula palántát kora tavasszal vagy késő ősszel érdemes kiültetni a kertbe. Első évben tanácsos betakarva teleltetni, mert az üvegházban nevelt palánták rendkívül érzékenyek. Jó megoldás az is, ha hazai termelőtől vásárolsz levendulát, aki már kezdetektől a szabadban nevelte a növényt.

  levendula2
 
 
Június közepétől az ország több helyen rendeznek levendula napokat, heteket. A legismertebb mind közül a Tihanyi Levendula Fesztivál és a Pannonhalmi Levendula hetek. Mind két helyszínen nagyon sok inspirációt kaphatunk az ezerarcú levendula felhasználására. A levendula friss vagy szárított formában egyaránt kitűnő dekorációs elem.  
 
 
tihany2
   

 

További olvasnivalók hasonló témában: 

🌷 Levendula dekorációk saját kezűleg

🌷 Balkonnövények metszésének fortélyai

🌷 Napos balkon: igazi kánaán

🌷 Tippek balkonnövény választáshoz

🌷 Levendula dekorációk egyszerűen

🌷 Balkonnövények szaporítása három egyszerű lépésben

🌷 Ezerarcú levendula

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!