Balkonada

Murvafürt (Bougainvillea) gondozása

A városban élők körében egyre népszerűbb a mediterrán terasz. A leánder, a Bougainvillea (murvafürt), a cikászpálma, a kefevirág, a margaréta nagyon jól bírja a hőséget. Ha a téli elhelyezésük megoldható (garázsban, folyosón, lépcsőfordulóban, pincében, stb), akkor már csak a nyári rendszeres öntözésről kell gondoskodni, hisz a cserépben tartott növények földje hamar kiszárad. Legtöbben talán a murvafürt nevelésétől ódzkodnak, pedig nem ördöngösség a tartása és virágoztatása.

 

Erdélyi Ildikó

Erdélyi Ildikó

 

A csodatölcsér félék családjába tartozó növény Brazíliából származik. Jellegtelen apró, fehér virágait színes fellevelek díszítik. A fellevelek színe a fajtától függően lehet fehér, lila, sárga, pink, piros, narancs. Világos helyen teleltetve már április-májusban virágba borul.

 

bugi

 

bugi6

 

Napos, esőtől és széltől védett helyet kedvel, akár a tűző napot is elviseli. Felálló vagy kúszó fásodó szárain tövisek is találhatók. Szúrjunk mellé egy karót vagy futtassuk rácsra, hogy stabilon álljon.

 

bougainvillea-77144_1280

 

bugi1

 

Meleg napokon rendszeresen öntözzük, de a pangó vizet nem tűri. Augusztusig hetente tápoldatozzuk, utána már csak vizet kapjon, hogy felkészítsük a pihenő időszakra. 

 

Erdélyi Ilona

 

bugi2

 

A fagyok beállta előtt menekítsük a világos, 8-12 fokos teleltetési helyére. Érdemes ilyenkor visszavágni. Mérsékleten öntözzük, a tavaszi fagyok elmúltával kerülhet ki a szabadba, ahol megkezdhetjük a tápoldatozást.

 

bugi4

 

Tavasszal félfás dugványokról szaporítható

 

bugi5

Kardkovács Árpád

 

árpád5

Kardkovács Árpád

 

Ajánlom figyelmedbe Kardkovács Árpád csodálatos murvafürtös balkonjának további fotóit és Árpád gondozási szaktanácsait

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok Facebook csoportunkhoz!

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!