Balkonada

Párizs – Montmartre csodálatos erkélyei

Párizs legendás művésznegyede, a Montmartre kihagyhatatlan a francia fővárosba látogatóknak. A belvárostól északra elhelyezkedő 18. kerületben ékeskedő 130 méter magas domb legismertebb látnivalója az 1876 és 1910 között épült fogadalmi templom, a Sacré Coeur-bazilika, aminek lépcsőiről pazar kilátás nyílik a városra.

 

montmartre

 

A Montmartre az 1880-as évektől az első világháborúig írók, művészek, festők és népszerű mulatók negyede volt. Egy ideig itt élt és alkotott többek közt Dali, Monet, Picasso, Van Gogh, Degas és a Moulin Rouge világát is megfestő Toulouse-Lautrec, Mára a negyed némiképp átalakult, de a Festők tere ma is népszerű találkahely, dimbes-dombos utcácskái pedig hangulatos sétákra csábítanak.

 

montmartre1

 
Seregi Ildikó olvasónk lepett meg bennünket ennek az izgalmas negyednek a fotóival.
 
“Kedves Jucó!
 
Múlt hétvégét Párizsban töltöttem, szállásunk a Montmartre negyedben volt, ahol sokat sétáltunk a dimbes-dombos macskaköves utcákon. A sok színes, növényekkel teli erkélyek teljesen feldobták a hely hangulatát – jópárat belőlük meg is örökítettem. A franciaerkélyeket is nagyon ötletesen tudták egyesek minioázissá varázsolni. Felmerült bennem a kérdés, vajon azért francia a neve, mert eme nemzet találta ki ezt a nem túl praktikus erkélyfajtát? Mindenesetre az ő házaikhoz nagyon passzolnak és növényekkel díszítve tényleg csodásak.
 
És ha már Montmartre, akkor a Sacre Coeur Bazilika sem maradhat ki. Szerencsére sikerült virágokkal az előtérben lefotózni.
 
A képek nyugodtan felhasználhatóak.
 
Üdvözlettel:
Ildi”

 montmartre2

 

montmartre3

 

montmartre4

 

montmartre5

 

montmartre6

 

montmartre7

 

montmartre8

 

montmartre9

 

montmartre10

 

montmartre11

 

montmartre12

 

montmartre13

 

montmartre14

 

montmartre15

 

montmartre16

 

Gyanítom a franciaerkély elnevezésnek annyi köze van a franciákhoz, mint a franciasalátának, vagy a párizsinak Párizshoz. Minden esetre gyönyörűek ezek a felvirágoztatott kovácsoltvas erkélyek.

Nagyon köszönjük Ildi ezt az élvezetes kiruccanást!

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!