Balkonada

Kaktuszok, a szúrós szépségek

Az amerikai földrészek kietlen sivatagjainak, félsivatagjainak szomjazást tűrő növényei a kaktuszok foglalták el ideiglenesen a Füvészkertet. A hétvégi kiállításon a kaktuszok mellett a velük együtt élő szárazságtűrő növényeket is megcsodálhatjuk. A kaktuszok szépségét a rövid életű, de annál szebb, színes virágaik és töviseik adják. A tövisek védik a növényt környezetük káros hatásaitól. Nagyságukat, formájukat tekintve a kaktuszok hihetetlenül változatosak: vannak oszloposak, gömbök, óriások és törpék. Őshazájukban nemcsak dísznövények, az embert is szolgálják: Közép- és Dél-Amerika lakosainak élő kerítései, a testükben felhalmozott víz szomjoltó a sivatag vándorainak, gyümölcseik pedig üdítő csemegék. A kaktuszok sok más igénytelen növénnyel együtt élnek a természetben, amikre szintén a vizet tároló levelek és szúrós megjelenés a jellemző. Ilyen növény az agávé is, melyet hazánkban sokan alkoholos párlatáról, a tequiláról ismernek. A kiállítás két nemrég elhunyt szakembernek állít emléket: Ujréti Endrének, a dinnyekaktusz nemzetség elismert szakértőjének, valamint a gyulai Sajti Sándornak, a csupaszkelyhű-kaktuszok és kavicsvirágok nagy tudású ismerőjének, a hazai kaktuszos élet meghatározó alakjának. Beszéljenek tovább a képek!

 

Kaktusz15_021

 

Kaktusz15_045

 

Kaktusz15_022

 

Kaktusz15_027

 

Kaktusz15_032

 

Kaktusz15_034

 

Kaktusz15_036

 

Kaktusz15_040

 

Kaktusz15_044

 

Kaktusz15_046

 

Kaktusz15_047

 

Kaktusz15_049

 

Kaktusz15_055

 

Kaktusz15_056

 

Kaktusz15_155

 

Kaktusz15_157

 

Kaktusz15_166

 

Kaktusz15_167

 

Kaktusz15_158

 

A kiállítás 2015. május 17-én vasárnap még megtekinthető, ahol a gyermeknek kaktuszültetési foglalkoztató nyújt kikapcsolódási lehetőséget.   

 

Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.   

Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösségtagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok Facebook csoportunkhoz!

 

 

Nyomj egy lájkot, ha szívesen olvasnál hasonló bejegyzéseket. Oszd meg, ha mások számára is hasznos lehet!

Balkonada oldal          Burjánzó balkonok és kertek csoport
 
Tetszett a cikk? Bátran oszd meg barátaiddal és/vagy lájkold a Balkonada Facebook oldalt.     Szeretnél hasznos tanácsokat kapni, szép képeket nézegetni a virágokról? Szívesen lennél egy virágimádó, lelkes közösség tagja? Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz!

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!